Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 11. 2008 13:24

kontingent
Zelenáč
Reputace:   

Integral vs. Derivacia

prosim vás základny problem ale asi mnohých ľudi...vieme system počitania integralov a derivaci ale nevieme načo je to dobre uplatnitelne a čo to vlastne znamena to integrovanie a derivacia. mam podobnu diagnozu. prosim vas vedeli by ste poradi? kde si o tom dačo prečitam čo to je ked integrujem funkciu raz dva razy...x krat..a tak isto aj integrali..lebo vždy som si myslel že prve derivacia funkcie je dotyčnica(daka funkcia dotyčnice) a integral je daky obsah. jeden ujo povedal ja som funkcia..moj otec je integral a moje deti su derivacia čo to znamená neviete...žeby hierarchiu?

#2 09. 11. 2008 15:18

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Reputace:   

Re: Integral vs. Derivacia

Fíha túto nedeľu sa tuším všetci rozhodli uči? matiku. Žeby mali zajtra písomku z mat. podobne ako ja?...Ale to len tak na okraj.

K vyššie uvedenému príspevku, toto je pekná stránka, mne čo sa teórie týka viac-menej stačila.

+ také stručné moje vysvetlenie - Derivácia funkcie v nejakom bode je číslo, ktoré udáva smernicu priamky(tg uhla, ktorý zviera dotičnica s x-ovou osou), ktorá by bola dotyčnica ku grafu derivovanej funkcie. Čosi o využití derivácie sa dočítaš tu (tam na ľavo pod nápisom limita derivace integral klikni na 5 lekcia).
- To, že plocha pod grafom funkcie od nejakého bodu a po bod b sa dá vypočíta? určitým integrálom od bodu a po b z funkcie, ktorou je yadaná tá funkica je len jedna z aplikácii integrálu. Integrálom sa venuje 6-7 lekcia (aj ďalšie, no na strednej by mali stači?.).

Ak by boly nejaké otázky tak sa ozvy.

Inak toto: "jeden ujo povedal ja som funkcia..moj otec je integral a moje deti su derivacia čo to znamená neviete...žeby hierarchiu?" je veľmi zaujímavá veta:).

You know who
(or maybe not)

#3 09. 11. 2008 18:48

kontingent
Zelenáč
Reputace:   

prosim vas čo to konkretne znamena slovo sečna?

#4 09. 11. 2008 19:18

Ivana
Reputace:   32 

↑ kontingent:Sečna je přímka, která protíná kuželosečku např. kružnici ve dvou bodech. Tečna ke kružnici je přímka, která se dotýká kružnice právě v jednom bodě.

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Zápatí