Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 11. 2008 13:24

kontingent
Zelenáč
Reputace:   

Integral vs. Derivacia

prosim vás základny problem ale asi mnohých ľudi...vieme system počitania integralov a derivaci ale nevieme načo je to dobre uplatnitelne a čo to vlastne znamena to integrovanie a derivacia. mam podobnu diagnozu. prosim vas vedeli by ste poradi? kde si o tom dačo prečitam čo to je ked integrujem funkciu raz dva razy...x krat..a tak isto aj integrali..lebo vždy som si myslel že prve derivacia funkcie je dotyčnica(daka funkcia dotyčnice) a integral je daky obsah. jeden ujo povedal ja som funkcia..moj otec je integral a moje deti su derivacia čo to znamená neviete...žeby hierarchiu?

#2 09. 11. 2008 15:18

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Reputace:   

Re: Integral vs. Derivacia

Fíha túto nedeľu sa tuším všetci rozhodli uči? matiku. Žeby mali zajtra písomku z mat. podobne ako ja?...Ale to len tak na okraj.

K vyššie uvedenému príspevku, toto je pekná stránka, mne čo sa teórie týka viac-menej stačila.

+ také stručné moje vysvetlenie - Derivácia funkcie v nejakom bode je číslo, ktoré udáva smernicu priamky(tg uhla, ktorý zviera dotičnica s x-ovou osou), ktorá by bola dotyčnica ku grafu derivovanej funkcie. Čosi o využití derivácie sa dočítaš tu (tam na ľavo pod nápisom limita derivace integral klikni na 5 lekcia).
- To, že plocha pod grafom funkcie od nejakého bodu a po bod b sa dá vypočíta? určitým integrálom od bodu a po b z funkcie, ktorou je yadaná tá funkica je len jedna z aplikácii integrálu. Integrálom sa venuje 6-7 lekcia (aj ďalšie, no na strednej by mali stači?.).

Ak by boly nejaké otázky tak sa ozvy.

Inak toto: "jeden ujo povedal ja som funkcia..moj otec je integral a moje deti su derivacia čo to znamená neviete...žeby hierarchiu?" je veľmi zaujímavá veta:).

You know who
(or maybe not)

#3 09. 11. 2008 18:48

kontingent
Zelenáč
Reputace:   

prosim vas čo to konkretne znamena slovo sečna?

#4 09. 11. 2008 19:18

Ivana
Reputace:   32 

↑ kontingent:Sečna je přímka, která protíná kuželosečku např. kružnici ve dvou bodech. Tečna ke kružnici je přímka, která se dotýká kružnice právě v jednom bodě.

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Zápatí