Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, prosím vás o radu: Kvádr má tělesovou úhlopříčku 140 cm, dolní podstava má obsah 2500 cm2, jaký je objem kvádru?
Vyznačila jsem si tělesovou úhlopříčku, Pythagorová věta, ele nemůžu zjistit jak mám vypočítat úhlopříčku z podstavy. Stranu a vypočítám ze vzorce S=ab, ale jak dál, nevím. Děkuji za pomoc.

A je příklad dobře napsán. Není tam poznámka třeba že je podstava čtvercová?
↑ marnes:↑ o.neill:
Zadání je správné, podstava je obdélník, má se vypočítat toto:
, tak nevím, dík.
Jsem si vědom toho, že o tělesové úhlopříčce platí, cos napsala. Přijde se na to celkem jednoduše přes Pythagorovu větu.
V zadaném příkladě jediné co potřebujeme spočítat je jeho výška, označme ji třeba c, kterou když vynásobíme obsah podstavy, získáme objem. Na spočítání délky hrany c však nemáme dostatek informací. Můžeme známé rovnice hodit třeba do wolframu:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=14 … %2C+find+c
Vidíme, že existuje mnoho řešení v závislosti na konkrétních velikostech zbylých hran. Máme zkrátka jen dvě rovnice o třech neznámých.
EDIT: Je možné, že máte buď jenom vyjádřit objem v závislosti na délce jedné hrany v podstavě, pak můžeš využít odkaz, co jsem ti poslal. Druhá možnost je, že tam opravdu chybí nějaká informace, jako třeba, že podstava je čtvercová, nebo v jakém poměru jsou podstavné hrany nebo něco podobného. Není v zadání náhodou napsáno třeba čtyřboký hranol místo kvádru? To totiž neznamená totéž.
↑ o.neill:
Díky moc za snahu, zadání je opravdu takové, jak jsem napsala. Je to kvádr s obdélníkovou podstavou.