Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2012 21:52

marsha
Reputace:   

stereometrie -kvádr

Zdravím, prosím vás o radu: Kvádr má tělesovou úhlopříčku 140 cm, dolní podstava má obsah 2500 cm2, jaký je objem kvádru?

Vyznačila jsem si tělesovou úhlopříčku, Pythagorová věta, ele nemůžu zjistit jak mám vypočítat úhlopříčku z podstavy. Stranu a vypočítám ze vzorce S=ab, ale jak dál, nevím. Děkuji za pomoc.

#2 13. 06. 2012 22:18

marnes

Re: stereometrie -kvádr

A je příklad dobře napsán. Není tam poznámka třeba že je podstava čtvercová?

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 13. 06. 2012 22:18

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Mám dojem, že ti v zadání chybí ještě jedna informace. Takto má úloha nekonečně mnoho řešení. Jak vypočítáš stranu a ze vzorce S=ab, když neznáš stranu b?

#4 14. 06. 2012 18:36

marsha
Reputace:   

↑ marnes:↑ o.neill:

Zadání je správné, podstava je obdélník, má se vypočítat toto: $u^2=b^2+c^2+a^2$, tak nevím, dík.

#5 14. 06. 2012 19:20 — Editoval o.neill (14. 06. 2012 19:24)

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Jsem si vědom toho, že o tělesové úhlopříčce platí, cos napsala. Přijde se na to celkem jednoduše přes Pythagorovu větu.

V zadaném příkladě jediné co potřebujeme spočítat je jeho výška, označme ji třeba c, kterou když vynásobíme obsah podstavy, získáme objem. Na spočítání délky hrany c však nemáme dostatek informací. Můžeme známé rovnice hodit třeba do wolframu:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=14 … %2C+find+c

Vidíme, že existuje mnoho řešení v závislosti na konkrétních velikostech zbylých hran. Máme zkrátka jen dvě rovnice o třech neznámých.

EDIT: Je možné, že máte buď jenom vyjádřit objem v závislosti na délce jedné hrany v podstavě, pak můžeš využít odkaz, co jsem ti poslal. Druhá možnost je, že tam opravdu chybí nějaká informace, jako třeba, že podstava je čtvercová, nebo v jakém poměru jsou podstavné hrany nebo něco podobného. Není v zadání náhodou napsáno třeba čtyřboký hranol místo kvádru? To totiž neznamená totéž.

#6 14. 06. 2012 20:05

marsha
Reputace:   

↑ o.neill:
Díky moc za snahu,  zadání je opravdu takové, jak jsem napsala. Je to kvádr s obdélníkovou podstavou.

Zápatí