Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, nemůžu se dopočítat správného (spíše žádného) výsledku u tohoto příkladu:
Rozložte ve Fourierovu řadu následující funkci:
.
Nejprve jsem si funkci zapsala do tvaru
, to jen pro jistotu, nikdy nevím co od absolutní hodnoty čekat.
Budu rozvíjet do trigonometrického systému, funkce je sudá, takže členy u sinů budou nulové. Zbývá spočítat
členy u cosinů, to by mělo jít standardním integrálem
,
ale po užití perpartes dostanu integrál, který diverguje (podle mathematici . . . ).
Nevím zdali na to jdu vůbec dobře, ale u jednodusíšch funkcí tenhle postup fungoval dobře . . .
Díky moc.
Zdravím,
s ohledem na to, co studuješ, tradičně nemám právo psát do vašich témat :-), tak jen nezávažný námět - když se podívám na periodu zadané funkce - nemají být meze jinak?
Děkuji, ať se podaří.
↑ jelena:
jo já jsem koukala jsem
http://www.wolframalpha.com/input/?i=log(abs(sin(x/2)))
bezhlavě jsem opsala periodicita
.
A když je perioda
, tak by ty meze snad měli být dobře?
Navíc já studuju fyziku, takže myslím, že úplně každý mi může k matice něco říct a já si
z toho něco odnesu :)
↑ Azeret:
:-) nemohu ani k matematice, ani k fyzice. Víš, kde je z mého pohledu MFF UK? (neumím si představit ani to, že by mi snad dovolili umývat dveře v suterénu).
K problému:
a) periodicitu
bych použila jako
až
a pro začátek bych řešila jen část bez absolutní hodnoty, tedy na intervalu
až
.
b) zde je potíž v
(nastoupí integrál nevlastní) a ten Tobě vycházel, že diverguje?
Podívala jsem se do zdrojů - úloha je z "Demidoviče pro vyvolené" (rok 1978), další verze jsou pro techniky.
V Antidemidoviči je řešena tak - odkaz.
Teď otázka, zda to jde řešit i "standardní cestou" :-), snad někdo z kolegů. Děkuji.
Doplněno (15.06.2012, 21:05): já jsem věděla, že jsem to viděla - Fichtengolc, str. 456, cvičení 14.
↑ Azeret:
:-) Také děkuji. Knížka je klasika ruských učebnic matematiky, má celkem 3 díly (zde je také). Například u nás zde (hodně dávno) jsme 3 díly dostali v 1. ročníku, ale některé věcí se braly až v odborných předmětech (potom učitel začal - "matematické předpoklady předmětu - Fichtengolc, kapitola... :-)
O knize se pochvalně vyjádřil i kolega Marian (to velmi potěšilo, myslím jen, že zobecnění limit je až ve 3. dílu).
Kdybys na něco narazila (drobnost, kterou je třeba přeložit), tak se ozvi.
Stránky: 1