Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pomůžete mi prosím s následujícími grafy? Předem díky.
1) 
2) 
U grafu 1) vím, že graf má poloviční svislou výchylku oproti normálnímu grafu a je posunut o
doprava.
U grafu 2) vím, že frekvence je trojnásobně rychlejší oproti původnímu grafu a je posunut o 1 nahoru.
Potřebuji však poradit, jak tyto grafy přesně nakreslit, reepektive jakými body se držet, jak grafy posunout, atd. S tím mám problém. Díky za pomoc.
Ahoj, na tohle je jednoduchá pomůcka, vždycky se podívej jestli přičítaná konstanta (tedy číslo) patří k x "je s ním v závorce" nebo k y "to v závorce neni". Pokud nastane první případ a "je v závorce" jako u tvého prvního grafu, pak hledáš nulový bod závorky v tomto případě
což znamená, že celý graf posuneš o
po ose x. V druhém případě a tedy i v druhém tvém grafu kde konstanta neni v závorce se posunuje graf po ose y o tu hodnotu, kterou konstanta představuje v tomto případě posun po y o jedničku.

↑ czeeri:
Ano, díky, ale tohle ještě vím. Mně spíš jde o to, jak mám ten graf nakreslit. u 1) vím, že bude poloviční, ale prostě nevím jak ho správně nakreslit, kterých bodů se držet. u 2) zase vím, že má trojnásobnou frekvenci, ale opět nevím jak ho nakreslit.
Aha, špatně jsem tě pochopil, takže k prvnímu příkladu, představ si to tak, že když budeš do
dosazovat, hodnoty ti výjdou poloviční, takže v grafu se to projeví tak, že se více přilepí k ose x, čili bude mít poloviční růst oproti klasické tangentě, jinak řečeno hodnoty x jsou stejné a hodnoty y jsou poloviční. U druhého grafu jednoduše místo aby si udělala půlkopeček nahoře, pak kopeček dole a zase půlkopeček nahoře (čili klasickou cosinusojdu) na rozmezí
to uděláš prostě třikrát za sebou, výjde tě jakoby sinusojda třikrát za sebou a posunutá o
. Jinak
zůstává

↑ czeeri:
Díky. 1) chápu, jen u 2), jak to, že bude posunutá o
?

↑ czeeri:
I tak, však tam má být posun pouze o 1 nahoru, ne? Ani
mi nedává smysl. Díky za vysvětlení:)