Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, poradíte mi prosím s následující úlohou? Vůbec si s ní envím rady. Předem díky za pomoc.
Potenciometr je zatížen žárovkou s odporem R= 100 ohmů. Žárovka odebírá proud z jezdce potenciomtru, který rozděluje celkový odpor potenciometru na část R1=600 ohmů a část R2= 200 ohmů. Určete napětí a proud žárovky.
Jestli tomu dobře rozumím, tak to zadání znamená v podstatě, že máme tři rezistory o odporech R1=600, R2=200 a R=100. Rezistory R2 a R jsou zapojeny paralelně a dohromady pak v sérii s rezistorem R1. Pro číselné řešení pak v zadání něco chybí.

↑ thriller:
Díky. Omlouvám se všem, že nepoužívám zdejší upload, ale obrázek je příliš velký. Proto posílám obrázek zde: http://s11.postimage.org/a2xc86mlv/DSC05102.jpg. Možná jsem na něco zapomněla, to se předem omlouvám. Díky za další pomoc.
OK, takže tvůj první úkol je vypočíst celkový odpor jaký má potenciometr se žárovkou dohromady. A to tak, že 100 a 600 ohmů jsou paralelně a k nim seriově 200 ohmů. Zkusíš to?

↑ thriller:
Stejně nevím jak na to. Byla bych moc vděčná za celý postup :)
Situaci znázorňuje následující obrázek:
Celkový odpor je
. Tzn, proud bude
. Na dvojci paralelně zapojených odporů bude dílčí napětí
. To je i výsledné napětí na žárovce, protože napětí na obou paralelně zapojených rezostorech je stejné. A proud tekoucí járovkou je napětí na žárovce děleno odpor žárovky.
OK?

↑ thriller:
Takže U=
a I = (
) : 100?

↑ thriller:
Abych řekla pravdu, nevím, ale v tuhle bchvíli je pro mě nejdůležitější samotný postup a výsledek. Pomůžeš mi prosím stejně i ve druhém příkladu? Díky.
to je celkový odpor té dvojce paralelně zapojených rezostorů (půlka potenciometru a žárovka). A u paralelně zapojených rezistorů R1 a R2 platí pro výsledný odpor R vzoreček
. Do toho když se dosadí těch 100 a 600 Ohmů, vyjde R=150.
Příklad druhý se počítá úplně stejně, akorát místo žárovky je měřák. Celkový odpor bude
. Stejným způsobem vypočteš celkový proud, napětí na přístroji a nakonec proud v přístroji.

↑ thriller:
Díky. A
= kolika? To číslo 350 v příkaldu 1) jsem taky nevydedukovala. A jaký prosím bude proud, dílčí napětí, celkový proud a celkové napětí měřáku?
Pokud k odporu 100 Ohmů připojím paralelně libovolný odpor, pak výsledný odpor je vždy nižší.
Ty tu Terezku pěkně koulíš ...
A dobře tak Terezce, pokud bezhlavě opisuje ...

↑ mák:
Omlouvám se, ale tahle část fyziky mi opravdu nejde a nutně tyto 2 příklady potřebuji.
Nekoulím, jen myslím, že už to nemůže být více jasné. Když zamění 200 za 500, 600 za 7000, 100 za 1000 a 120 za 220, tak jinak je to úplně totéž jako předtím. R celkový je
, proud je 220/R_celkový, napětí na přístroji =
, proud v přístroji = napětí na přístroji/ odpor přístroje.
První příklad.
Žárovka 100 Ohm paralelně s odporem 600 Ohm (vyjde méně jak 100 Ohm):
Celkový odpor obvodu:
Napětí na žárovce:
Proud na žárovce: