Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 06. 2012 15:04

aligi10
Reputace:   

Lineární Diferenciální rovnice

Ahoj, potřebuju se nějakým způsobem naučit dif. rovnice, mám tu příklad, který jsem tak trochu rozjel pomocí studijních materiálů, ale teď si nějak nevím rady..

Zadání je takto: Nalezněte řešení lin. dif. rovnice $y''-y'=6x$, které vyhovuje počátečním podmínkám $y(0)=2, y'(0)=1$, proveďte zkoušku

no začal jsem asi takto:
$y''-y'=0$
$\lambda ^{2}-\lambda =0$
$\lambda (\lambda -1)=0$
$x_{1;2}=0;1$
$y_{0}=C_{1}+C_{2}e^{x}$

Tím jsem skončil a byl bych rád, kdyby mě někdo "nakopnul" do dalších kroků, díky

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 23. 06. 2012 15:37

user
Reputace:   24 

Re: Lineární Diferenciální rovnice

Teďka bys měl zvolit nějaké homogenní řešení této rovnice, tedy třeba y=-3x^2+6x.
Takže tvoje řešení bude

$y=C_{1}+C_{2}e^x-3x^2-6x$

C1 a C2 určíš z podmínek y(0)=2, y'(0)=1

#3 23. 06. 2012 15:43

aligi10
Reputace:   

↑ user:a proč zrovna y=-3x^2+6x ? To se vzalo kde? :) Říkám, jsem absolutně v začátku učení rovnic a zatím v tom pěkně plavu..

#4 23. 06. 2012 16:35

Tomas.P
Reputace:   22 

#5 23. 06. 2012 17:22

aligi10
Reputace:   

↑ Tomas.P:
Nacvakat do wolframu to zvládnu taky, ale jde mi o ten postup :)

#6 23. 06. 2012 21:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ aligi10:

Zdravím,

je snadnější, pokud umístíš odkaz na váš studijní materiál (jaké metody berete). V Wolfram se dá podívat na jednotlivé kroky, přehlednější se mi jeví MAW, kde také můžeš i metody řešení. Počáteční podmínky využiješ úplně na závěr, pro stanovení hodnot konstant (dosazením podmínek vznikne soustava rovnic k řešení).

Zkus se také podívat na tento materiál, jsou v něm i videa, kolega také doporučoval videa, ale osobně jsem neviděla.

Případně se ještě ozvi.

#7 23. 06. 2012 21:57

aligi10
Reputace:   

↑ jelena:
Studijním materiálem je pro mě internet, ale jinak jsem z VŠCHT a skripta mám k dispozici. Ale myslím, že je jedno jakou metodu použiji. Zkusil jsem vložit rovnici do MAWu a funguje výborně, díky za něj! videa a materiály jsou také super, ještě jednou díky

#8 23. 06. 2012 23:04

kubom
Zelenáč
Reputace:   

http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … index.html

Tu je video, ak komentované, na tom sa to dá krásne pochopiť.

a tu je zoznam videí aj pre iné príklady http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … obsah.html

#9 24. 06. 2012 00:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ aligi10:

:-) když jsi z VŠCHT, proč před vložením dotazu nečteš úvodní téma. Přeci nejdřív čtu a až potom dělám - to vám v úvodu do laboratoří neřekli?

Materiály z internetu máte dobré, všude doporučuji.

↑ kubom:

děkuji, také odkazuji stejná videa (v materiálech VŠB), jelikož je pro nás Zakladatel objevil. Což mi připomíná, že po jejich tvůrci něco potřebuji.

Označím za vyřešené.

#10 24. 06. 2012 00:44 — Editoval user (24. 06. 2012 00:45)

user
Reputace:   24 

↑ aligi10:
No uznávám, že je to trošku hádání, ale když máš polynomiální pravou stranu, tak uvažuji nějak takhle:

Na levé straně se vyskytuje první derivace, tedy zvolím polynom o stupeň vyšší než je na pravé straně, tak aby mi seděli koeficienty. Dále vím, že může obsahovat mocniny nižších řádů, které zvolím tak, aby se odečetli s dalšími derivovanými členy.

Takže v tomto příkladě.
podle nejnižší derivace (první): volím
$y=-3x^2+Ax+B$

Potom dosadím a zjistím, že kvůli tomu, co dostanu z členu s 2. derivací položím A=-6

Daná funkce podmínku splňuje rovnici s pravou stranou, takže mám řešení nalezené.

Toto řešení není jednoznačné, mohl bych klidně B zvolit libovolné reálné číslo, ale pokud se podíváš na tvar tebou vyřešené rovnice ($y_{0}=C_1+C_2e^x$), tak bych při výpočtu z podmínek y(0) a y'(0) dostal jiné C1, takže by výsledek byl stejný.

#11 24. 06. 2012 13:51

aligi10
Reputace:   

↑ user:

jojo super, díky moc, dnes už sem se dohrabal k výsledku:
$y=C_{1}+C_{2}e^x-3x^2-6x$

Díky všem za spolupráci, ještě jednou!

Zápatí