Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebuju se nějakým způsobem naučit dif. rovnice, mám tu příklad, který jsem tak trochu rozjel pomocí studijních materiálů, ale teď si nějak nevím rady..
Zadání je takto: Nalezněte řešení lin. dif. rovnice
, které vyhovuje počátečním podmínkám
, proveďte zkoušku
no začal jsem asi takto:

Tím jsem skončil a byl bych rád, kdyby mě někdo "nakopnul" do dalších kroků, díky
↑ Tomas.P:
Nacvakat do wolframu to zvládnu taky, ale jde mi o ten postup :)
↑ aligi10:
Zdravím,
je snadnější, pokud umístíš odkaz na váš studijní materiál (jaké metody berete). V Wolfram se dá podívat na jednotlivé kroky, přehlednější se mi jeví MAW, kde také můžeš i metody řešení. Počáteční podmínky využiješ úplně na závěr, pro stanovení hodnot konstant (dosazením podmínek vznikne soustava rovnic k řešení).
Zkus se také podívat na tento materiál, jsou v něm i videa, kolega také doporučoval videa, ale osobně jsem neviděla.
Případně se ještě ozvi.
↑ jelena:
Studijním materiálem je pro mě internet, ale jinak jsem z VŠCHT a skripta mám k dispozici. Ale myslím, že je jedno jakou metodu použiji. Zkusil jsem vložit rovnici do MAWu a funguje výborně, díky za něj! videa a materiály jsou také super, ještě jednou díky
http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … index.html
Tu je video, ak komentované, na tom sa to dá krásne pochopiť.
a tu je zoznam videí aj pre iné príklady http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … obsah.html
↑ aligi10:
:-) když jsi z VŠCHT, proč před vložením dotazu nečteš úvodní téma. Přeci nejdřív čtu a až potom dělám - to vám v úvodu do laboratoří neřekli?
Materiály z internetu máte dobré, všude doporučuji.
↑ kubom:
děkuji, také odkazuji stejná videa (v materiálech VŠB), jelikož je pro nás Zakladatel objevil. Což mi připomíná, že po jejich tvůrci něco potřebuji.
Označím za vyřešené.
↑ aligi10:
No uznávám, že je to trošku hádání, ale když máš polynomiální pravou stranu, tak uvažuji nějak takhle:
Na levé straně se vyskytuje první derivace, tedy zvolím polynom o stupeň vyšší než je na pravé straně, tak aby mi seděli koeficienty. Dále vím, že může obsahovat mocniny nižších řádů, které zvolím tak, aby se odečetli s dalšími derivovanými členy.
Takže v tomto příkladě.
podle nejnižší derivace (první): volím
Potom dosadím a zjistím, že kvůli tomu, co dostanu z členu s 2. derivací položím A=-6
Daná funkce podmínku splňuje rovnici s pravou stranou, takže mám řešení nalezené.
Toto řešení není jednoznačné, mohl bych klidně B zvolit libovolné reálné číslo, ale pokud se podíváš na tvar tebou vyřešené rovnice (
), tak bych při výpočtu z podmínek y(0) a y'(0) dostal jiné C1, takže by výsledek byl stejný.
Stránky: 1