Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 06. 2012 13:51

Katak
Zelenáč
Reputace:   

Informatika vs. fyzika

Zdravím, úspěšně jsem odmaturoval a teď řeším, kam pokračovat dál na vysokou školu. Na gymplu mě vždycky mě bavila matematika, informatika a fyzika. Zúčastnil jsem se i pár fyzikálních olympiád (úspěšný řešitel, ale ne první místo). K dalším olympiádám jsem se nedostal, i když mě to teď mrzí. Strašně mě ale láká studovat fyzika. Něco u srdce mi to prostě říká. :D Jenže jsem si vybral informatiku na MU v Brně (kvůli matematickému základu). Na druhou stranu mám pořád možnost jít na jaderku.  Teď právě řeším to strašné dilema, jestli zkusit jaderku, nebo zůstat u informatiky. Rád bych se dostal k teoretické informatice, ale mám strach, že to prostě nebude ono. Fyzika je přece jenom fyzika. Na druhou stranu mě od fyziky odrazuje práce v laboratoři, protože jsem takové nemehlo, že nedokážu přelít ani kyselinu (a to myslím úplně vážně). Proto by mě taky zajímalo, jestli je opravdu složité uchytit se v teoretické oblasti fyziky.
Poraďte mi prosím, jakou školu mám zvolit a jestli, pokud bych zvolil informatiku, jestli by se dala fyzika vystudovat později nebo alespoň částečně. Taky by mě zajímalo porovnání uplatnění. I když já bych stejně nechtěl dělat jen obyčejného písálka kódu, prostě mě baví něco objevovat (vím, že je hloupost něco takového říkat po gymplu, ale já si nemůžu pomoct). :D Akorát stejně vlastně nevím, jak je to s badatelskou činností v informatice. Díky za odpověď. :)

#2 28. 06. 2012 14:15

anes
Reputace:   14 

Re: Informatika vs. fyzika

A jakou přesné má MUNI (pokud píšeš, že nechceš být obyčejný programátor-řemeslník) oproti jaderce výhodu?

Nedostatečnosti jaderňáckého matematického základu bych se vůbec nebál a budeš mít 2 roky základního studia na to, rozmyslet si, co (a s kým) chceš dělat. Po 2 letech si vybereš cokoliv od vyloženě technických zaměření (materiály, reaktory, ...), přes různé příchutě fyziky, až po matematiku a spíš teoreticky pojatou informatiku. Stačí stáhnout na stránkách fakulty studijní programy a kounout na studijní plány jednotlivých zaměření.

#3 28. 06. 2012 14:59

LukasM
Reputace:   193 

↑ Katak:
Informace o FJFI viz tady - příspěvek #14.

#4 01. 07. 2012 21:29 — Editoval user (01. 07. 2012 21:42)

user
Reputace:   24 

Ahoj,
doporučuji si prostudovat nabídku jednotlivých škol, např. fjfi nabízí obor informatická fyzika, což by tě, podle toho, co píšeš, mohlo zajímat.
A obavy z laboratoře nejsou podle mého názoru opodstatněné. Dnes lze dělat  třeba i biologii na nejvyšší úrovni, aniž bys musel jedinou do laboratoře...

Co se fjfi týče, můžu doporučit stránky www.jaderka.cz a fakultní web nebo jestli máš nějaké dotazy, můžeš mi napsat SZ, jsem v prváku.

Zápatí