Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, úspěšně jsem odmaturoval a teď řeším, kam pokračovat dál na vysokou školu. Na gymplu mě vždycky mě bavila matematika, informatika a fyzika. Zúčastnil jsem se i pár fyzikálních olympiád (úspěšný řešitel, ale ne první místo). K dalším olympiádám jsem se nedostal, i když mě to teď mrzí. Strašně mě ale láká studovat fyzika. Něco u srdce mi to prostě říká. :D Jenže jsem si vybral informatiku na MU v Brně (kvůli matematickému základu). Na druhou stranu mám pořád možnost jít na jaderku. Teď právě řeším to strašné dilema, jestli zkusit jaderku, nebo zůstat u informatiky. Rád bych se dostal k teoretické informatice, ale mám strach, že to prostě nebude ono. Fyzika je přece jenom fyzika. Na druhou stranu mě od fyziky odrazuje práce v laboratoři, protože jsem takové nemehlo, že nedokážu přelít ani kyselinu (a to myslím úplně vážně). Proto by mě taky zajímalo, jestli je opravdu složité uchytit se v teoretické oblasti fyziky.
Poraďte mi prosím, jakou školu mám zvolit a jestli, pokud bych zvolil informatiku, jestli by se dala fyzika vystudovat později nebo alespoň částečně. Taky by mě zajímalo porovnání uplatnění. I když já bych stejně nechtěl dělat jen obyčejného písálka kódu, prostě mě baví něco objevovat (vím, že je hloupost něco takového říkat po gymplu, ale já si nemůžu pomoct). :D Akorát stejně vlastně nevím, jak je to s badatelskou činností v informatice. Díky za odpověď. :)
A jakou přesné má MUNI (pokud píšeš, že nechceš být obyčejný programátor-řemeslník) oproti jaderce výhodu?
Nedostatečnosti jaderňáckého matematického základu bych se vůbec nebál a budeš mít 2 roky základního studia na to, rozmyslet si, co (a s kým) chceš dělat. Po 2 letech si vybereš cokoliv od vyloženě technických zaměření (materiály, reaktory, ...), přes různé příchutě fyziky, až po matematiku a spíš teoreticky pojatou informatiku. Stačí stáhnout na stránkách fakulty studijní programy a kounout na studijní plány jednotlivých zaměření.
Ahoj,
doporučuji si prostudovat nabídku jednotlivých škol, např. fjfi nabízí obor informatická fyzika, což by tě, podle toho, co píšeš, mohlo zajímat.
A obavy z laboratoře nejsou podle mého názoru opodstatněné. Dnes lze dělat třeba i biologii na nejvyšší úrovni, aniž bys musel jedinou do laboratoře...
Co se fjfi týče, můžu doporučit stránky www.jaderka.cz a fakultní web nebo jestli máš nějaké dotazy, můžeš mi napsat SZ, jsem v prváku.