Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám úlohu: "Kolika způsoby lze rozdělit 12 hráčů na dvě šestičlenná družstva?"
Osobní výpočet mám jako , ovšem výsledky tvrdí
Je oficiální výsledek správně, případně proč mám násobit jednou polovinou, když můžu udělat to, že vyberu 6 lidí z 12 a tím mi vziknou vlastně obě rozdělení záíroveň?
↑ mb305:
Zdravím,
pro ilustraci ty hráče očísluji 1 až 12. Při první kombinaci mi náhodou vyšlo, že jedno družstvo obsahuje hráče s lichými čísly a tudíž to druhé družstvo obsahuje sudé hráče. Při dalších kombinací mi čistě náhodou vyjde, že hráči prvního družstva jsou jen ti sudí a tudíž zbytek jsou zase jen liší. Ale tuto kombinaci jsme už měli napoprvé, jen v zadání družstva nerozlišujeme, takže tato možnost je prostě jen jedna. Proto musíte počet všech kombinací vydělit dvojkou.
↑ mb305:
Zdravím také.
Máme množinu složenou z 12-ti hráčů.
Položme nejprve jinou otázku: Kolika způsoby lze z 12-ti hráčů (prvků množiny ) sestavit šestičlenné družstvo ? Odpověď je ,
mezi nimi jsou např. družstva , .
Tato DVOJICE družstev představuje JEDNO z možných rozdělení množiny na dvě družstva.
Proto odpověď na otázku "Kolika způsoby lze rozdělit množinu na dvě družstva o šesti hráčích" je .