Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 07. 2012 17:06

domini.001
Zelenáč
Reputace:   

Diferenční rovnice

Ahoj, prosím potřebovala bych pomoci s tímto příkladem:
Upravte diference v diferenční rovnici a najděte její partikulární řešení splňující uvedené počáteční podmínky
$4\triangle ^{2}y_{n}+8\triangle y_{n}+3y_{n}=6n+7
y$   $y1=1     $$y2=2$

Moje řešení:Prvně si to převedu na ten tvar bez trojuhelníčku a to mi vyšlo po kzracení takto: $4y_{n+2}-y_{n}=6n+7$

a teď vlastně moc už nevím co dál. Jestli mám hledat  y se stříškou, nebo nevím, poradíte mi rposím někdo? Děkuju

#2 10. 07. 2012 18:03

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Diferenční rovnice

a teď vlastně moc už nevím co dál. Jestli mám hledat  y se stříškou, nebo nevím, poradíte mi rposím někdo? Děkuju

Težko odpovědět, záleží totiž, co je ve Vašem označení y se střískou.

Je to lineární diferenční rovnice druhého řádu, zkuste si najít metody, jak se tyto rovnice řeší.

#3 11. 07. 2012 19:49

xxxxx19
Místo: Praha
Škola: MFF UK (2011-2018, FAP Mgr.)
Pozice: Aktuár
Reputace:   

tomu znaceni taky nejak nerozumim

#4 11. 07. 2012 20:36

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ xxxxx19:

"y se stříškou" má byť stacionárne riešenie. No v tomto konkrétnom prípade by si také y len ťažko hľadala, kvôli pravej strane. Najprv si nájdeme riešenie homogénnej rovnice

$4H_{n+2}-H_{n}=0$

Veľké H značí homogénne riešenie. Z charakteristického systému si vieš dopočítať

$H_{n}=\left[C_1+C_2(-1)^{n}\right]\frac{1}{2^n}$

Teraz uhádneme nejaké nehomogénne riešenie

$4N_{n+2}-N_{n}=6n+7.$

Navrhnime si ho v tvare $N_{n}:=\alpha n+\beta$. Dopočítajme koeficienty tak, aby N spĺňalo nehomogénnu rovnicu. Dosaďme teda tento tvar do rovnice

$4\left[\alpha(n+2)+\beta\right]-(\alpha n+\beta)=6n+7.$

Jednoduchou úpravou dostaneme rovnicu a porovnáme koeficienty

$3\alpha n+8\alpha+3\beta=6n+7$

Porovnaním koeficientov dostaneme $3\alpha=6$ z čoho $\alpha=2$. Potom $\beta=-3$. Naše nehomogénne riešenie je

$N_n=2n-3.$

Vrátime sa späť k y riešeniu pôvodnej rovnice. To získame ako superpozíciu homogénneho H a nehomogénneho N riešenia

$y_n:=N_n+H_n=2n-3+\left[C_1+C_2(-1)^{n}\right]\frac{1}{2^n},$

kde koeficienty C si vážená slečna dopočíta sama z počiatočných podmienok. Správny výsledok pre kontrolu je

$y_{n}=\frac{1}{2^{n-2}}+2n-3.$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Zápatí