Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, prosím potřebovala bych pomoci s tímto příkladem:
Upravte diference v diferenční rovnici a najděte její partikulární řešení splňující uvedené počáteční podmínky

Moje řešení:Prvně si to převedu na ten tvar bez trojuhelníčku a to mi vyšlo po kzracení takto: 
a teď vlastně moc už nevím co dál. Jestli mám hledat y se stříškou, nebo nevím, poradíte mi rposím někdo? Děkuju
a teď vlastně moc už nevím co dál. Jestli mám hledat y se stříškou, nebo nevím, poradíte mi rposím někdo? Děkuju
Težko odpovědět, záleží totiž, co je ve Vašem označení y se střískou.
Je to lineární diferenční rovnice druhého řádu, zkuste si najít metody, jak se tyto rovnice řeší.
↑ xxxxx19:
"y se stříškou" má byť stacionárne riešenie. No v tomto konkrétnom prípade by si také y len ťažko hľadala, kvôli pravej strane. Najprv si nájdeme riešenie homogénnej rovnice
Veľké H značí homogénne riešenie. Z charakteristického systému si vieš dopočítať![kopírovat do textarea $H_{n}=\left[C_1+C_2(-1)^{n}\right]\frac{1}{2^n}$](/mathtex/7f/7f4727d2d491e3c22c10bf5f241d4ff6.gif)
Teraz uhádneme nejaké nehomogénne riešenie
Navrhnime si ho v tvare
. Dopočítajme koeficienty tak, aby N spĺňalo nehomogénnu rovnicu. Dosaďme teda tento tvar do rovnice![kopírovat do textarea $4\left[\alpha(n+2)+\beta\right]-(\alpha n+\beta)=6n+7.$](/mathtex/58/58f329bd66ec1e329afd5b8364ff5efa.gif)
Jednoduchou úpravou dostaneme rovnicu a porovnáme koeficienty
Porovnaním koeficientov dostaneme
z čoho
. Potom
. Naše nehomogénne riešenie je
Vrátime sa späť k y riešeniu pôvodnej rovnice. To získame ako superpozíciu homogénneho H a nehomogénneho N riešenia![kopírovat do textarea $y_n:=N_n+H_n=2n-3+\left[C_1+C_2(-1)^{n}\right]\frac{1}{2^n},$](/mathtex/94/94f245b6a594db09d6ab1192f520d262.gif)
kde koeficienty C si vážená slečna dopočíta sama z počiatočných podmienok. Správny výsledok pre kontrolu je