Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 07. 2012 08:48

xsys
Zelenáč
Reputace:   

Limita z podílu goniometrických funkcí

Ahoj, chtěl bych zjistit, zdali je možné spočítat tuto limitu bez použití l'Hopitalova pravidla nebo Taylorova rozvoje. Důvod je ten, že v knize Příklady z mat. analýzy nejen pro fyziky, je to umístěno v kapitole předcházející zmíněným technikám. Já jsem zkusil převést vše na mocninu cos x a substitucí počítat jako limitu z polynomu rac. funkce. Ukázalo se ale, že pro výsledný polynom ona limita neexistuje.

Zadání: Spočtěte
$\lim_{x\to0}\frac{3 \tan{4x} -12 \tan{x}}{3 \sin{4x} -12 \sin{x}}$

Je to příklad 3.57, kdyby to v té sbírce někdo hledal.

• (téma jako vyřešené označil(a) xsys)

#2 16. 07. 2012 11:54

vanok
Reputace:   742 

Re: Limita z podílu goniometrických funkcí

Ahoj ↑ xsys:,
Tvoj vyraz za limitou sa da pisat aj
$\frac{\frac {3\cdot 4}{\cos (4x)}\cdot \frac {\sin(4x)}{4x}-
\frac {12}{\cos (x)}\cdot \frac {\sin(x)}{x}}
{3\cdot 4 \frac {\sin(4x)}{4x}-
12\cdot \frac{ \sin(x)}{x}}$

Skus to vyuzit!

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 16. 07. 2012 13:57 — Editoval xsys (16. 07. 2012 13:57)

xsys
Zelenáč
Reputace:   

↑ vanok: Já vím, jak se k tomuhle vyrázu můžu dostat, ale nevidím, kam takový postup vede. Když teď využiju věty o limitě složené funkce a faktu, že
$\lim_{x\to0} \frac{\sin x}{x}=1$
dostávám:
$\frac{\frac{3\cdot 4}{1}\cdot 1-\frac{12}{1}\cdot 1}{3\cdot 4\cdot 1-12\cdot 1}=\frac{0}{0}$
pokud jsem tedy neudělal nějakou triviální chybu, kterou soustavně přehlížím.

#4 16. 07. 2012 15:39

Bati
Reputace:   192 

Ahoj,
úpravy výše jistě nepovedou k výsledku, neboť Taylorovy rozvoje funkcí sinus a tangens se začínají lišit až u členů řádu 3 a známé limity $\lim_{x\to0} \frac{\sin x}{x}=1$ a $\lim_{x\to0}\cos{x}=1$ jsou vlastně použití Taylorových rozvojů řádu pouze 1 a 0.

#5 16. 07. 2012 16:45

xsys
Zelenáč
Reputace:   

↑ Bati: No jasně. Potom ale nevím, jak by mohla ta úprava, co navrhl vanok pomoci. Já si spíš myslím, že řešení bez použití l'Hopitala nebo nějaké formy Taylorova rozvoje neexistuje a tenhle příklad je potom v oné sbírce zařazen na špatném místě. Chtěl jsem poslat e-mail J. Kopáčkovi, ale raději si tuhle svoji domněnku nejprve ověřím, než nějaký takový e-mail odešlu.

#6 16. 07. 2012 17:57

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Už se v té části kopáčka probíraly limity sinx/x a (1-cosx)/x^2? Pokud ano, tak pouhým rozkladem dvojtého úhlu jde "upravit" jmenovatel na polynom (k x^3 konkrétně), tedy jen pracnější verze Taylora. Na čitatel jsem zatím nekoukal.

#7 16. 07. 2012 20:22 — Editoval vanok (16. 07. 2012 21:07)

vanok

Poznamka, som si uvedomil, ze uprava co som navrhol neda vysledok.

Bati, urobil dobru analyzu toho javu.

jedna ina metoda ( a su aj ine,

), je pouzit ekvivalenty v okoly nuly pre funkciu prveho riadku a druheho riadku.

presnejsie:
$3 \tan{4x} -12 \tan{x} \sim 60x^3$
a
$3 \sin{4x} -12 \sin{x}  \sim -30x^3$

Co da okamzite limitu  $-2$.

Edit : este ina metoda
najdi najprv limity v 0
tychto vyrazov
$\frac{\tan (4x) -4x}{x^3}$
$\frac{\tan (x) -x}{x^3}$
$\frac{\sin (4x) -4x}{x^3}$
$\frac{\sin (x) -x}{x^3}$
A to pouzi potom na tvoju limitu.

Kontrola:

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#8 16. 07. 2012 21:10

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ vanok:

Je ale třeba přečíst si původní zadání. L'Hospital je vyloučen, stejně tak ty ekvivalenty (Taylor).

#9 16. 07. 2012 21:40 — Editoval vanok (16. 07. 2012 21:41)

vanok

↑ halogan:,
Pozdravujem,
To je pravda, co sa tyka Hospital-evoho pravidla, ale navrhol som kolegovy aj jedno velmi elementarne riesenie, ( i ked sa to mozno zda pritiahnute za vlasy... a pochybujeml, ze by to vela studentov naslo samych)
a inac; tak ci tak som mu chcel ukazat rozne moznosti.
Ekvivalenty, sa daju najst aj bez Taylora, ( to je vlastne ich zmysel ) a o tom som uz niekde pisal aj na tomto fore... no sa vsak zda, ze na tu ( na fore) nie je to znama  technika (skoda, ze).
Kedy sa studuju v Cz a na Sk?

Pochopitelne odpovedam trochu do prazdna, lebo tu knihu o ktorej kolega pise  nepoznam.
Inac o postupe, co navrhujes vyssie, som uz tiez  na fore pisal.

Srdecne Vanok

#10 17. 07. 2012 07:40 — Editoval Andrejka3 (17. 07. 2012 07:55)

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Ahoj,
vyhrabala jsem starý sešit, kde jsem to počítala. Opíšu řešení. Postupně. Zběžně jsem to zkontrolovala.
$\lim_{x\to0}\frac{3 \tan{4x} -12 \tan{x}}{3 \sin{4x} -12 \sin{x}}$
Teď budu jen upravovat výraz uvnitř limity a používat věty o aritmetice limit, takže znak limity vynechám.
=====
Mezivýpočet
$12 \tan x = \frac{6 \cdot 2 \sin x \cos x}{\cos^2 x}=\frac{3\cdot 2 \cdot \sin 2x \cos 2x}{\cos^2 x \cos 2x}=\frac{3 \sin 4x}{\cos^2 x \cos 2x}$
=====
$=\frac{3 \sin 4x}{3 \sin 4x}\frac{\frac{1}{\cos 4x}-\frac{1}{\cos^2x \cos 2x}}{1-\frac{1}{\cos x \cos 2x}}$
$=\frac{\frac{1}{\cos 4x \cos 2x \cos^2 x}}{\frac{1}{\cos 2x \cos x}} \frac{\cos^2x \cos 2x - \cos 4x}{\cos x \cos 2x -1}$
$=\frac{\cos^2x \cos 2x - \cos 4x}{\cos x \cos 2x -1}$
$=\frac{\cos^2 x (\cos^2 x - \sin^2 x)- \cos^2 2x + \sin^2 2x}{\cos x (\cos^2 x - \sin^2 x)-1}$
$=\frac{5\sin^2 x \cos^2 x - \sin^4 x}{\cos x (\cos^2 x-1+\cos^2 x)-1}$
$=\frac{-6 \cos^4 x + 7 \cos^2 x -1}{2 \cos^3 x - \cos x -1}$
Existuje-li limita následující, pak ta předchozí je jí rovna, díky věte o limitě složené fce:
$\lim_{y \to 1}\frac{-6y^4+7y^2-1}{2y^3 - y-1}$
Píšu dále bez znaku limity
$=\frac{y-1}{y-1}\frac{-6y^3-6y^2+y+1}{2y^2+2y+1}=-2$

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#11 17. 07. 2012 09:37

xsys
Zelenáč
Reputace:   

↑ halogan: Mně tam dělal problém ten čitatel.

↑ Andrejka3: našla jiný polynom než já, z kterého ta limita samozřjemě snadno vyplyne. Podívám se na svůj postup a ještě jednou si ty kroky projdu, abych našel chybu a téma následně označím za uzavřené.

Jinak děkuji všem za pomoc.

↑ vanok: Chtěl bych ještě vědět, co přesně jsou ty ekvivalenty a jak se liší od Taylora, pokud se tedy nějak liší.

#12 17. 07. 2012 09:54

vanok

↑ xsys:,
Pochopitelne sa to lisi, ale asi treba mat na to troha zvyku, ( nevideli ste to na prednaskach?) Vo Fr napriklad sa to uci v prvom rocniku VS, no v CZ, SK neviem kedy)
Tu mas definiciu
http://en.wikipedia.org/wiki/Asymptotic_analysis
(ozaj je velmi jednoducha)
Pozri aj tu
http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89quivalent
Co sa tyka vlasnosti a inych prikladov hladaj na internete ( nemam chut hladat tu na fore, ale som tu uz riesil nejake priklady touto metodou).

Kolega Halogan, ma pravdu v tom, ze  ak funkcia ma Taylor-ov rozvoj, tak prvy clen je ten isty ako equivalent funkcie... ale to neznamena, ze treba pocitat Taylor-ove rozvoje na najdenie equivatentov.

Inac na 4 limity co som napisal, mozes pouzit, podobnu elementarnu metodu ako ↑ Andrejka3:.

Co je zaujimave na tejto diskuzii, jedno cvicenie a vela metod na riesenie.

Dobre pokracovanie.

Srdecne Vanok

#13 17. 07. 2012 10:05

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ xsys:

Ahoj.  Také si přisadím :-):

$f(x) :=\frac{3 \tan{4x} -12 \tan{x}}{3 \sin{4x} -12 \sin{x}} = \frac{\tan{4x} -4 \tan{x}}{\sin{4x} -4 \sin{x}} =  \frac{(\tan{4x} -2 \tan{2x}) + 2(\tan{2x}-2 \tan{x})}{(\sin{4x} -2\sin{2x})+2(\sin{2x}-2 \sin{x})}$ .

Uzávorkované součty tvarů  $\tan{2y}-2 \tan{y}$$\sin{2y}-2 \sin{y}$,  kde $y = x$ resp.  $y = 2x$ , upravíme násldovně:

$\tan{2y}-2 \tan{y} = \frac{2\tan{y}}{1-\tan^2{y}} - 2 \tan{y} =2\tan{y}\(\frac{1}{1-\tan^2{y}}-1\) =\frac{2\tan^3{y}}{1-\tan^2{y}}$,

$\sin{2y}-2 \sin{y} = 2\sin{y}\,\cos{y}-2\sin{y}=-2\sin{y}\,(1-\cos{y}) = -4\sin{y}\,\sin^2{\frac{y}{2}}=-8\cos{\frac{y}{2}}\,\sin^3{\frac{y}{2}}$ .

Potom

(1)       $f(x) = \frac{\frac{2\tan^3{2x}}{1-\tan^2{2x}} + \frac{4\tan^3{x}}{1-\tan^2{x}}}{ -8\cos{x}\,\sin^3{x} -16\cos{\frac{x}{2}}\,\sin^3{\frac{x}{2}}}$ .

Nyní na pravé straně v (1) vydělíme čitatele i jmenovatele hlavního zlomku výrazem $x^3$ a upravíme tak, abychom tam obdrželi  zlomky

$\frac{\tan^3 2x}{x^3}$$\frac{\tan^3 x}{x^3}$$\frac{\sin^3 x}{x^3}$ ,   $\frac{\sin^3 \frac{x}{2}}{x^3}$ ,

jejichž limity při $x \to 0$ jsou po řadě $2^3$$1^3$ ,   $1^3$$\(\frac{1}{2}\)^3$ ,  zbytek výpočtu už je bez komplikací, takže

$\lim_{x\to0} f(x)  = \frac{16+4}{-8 -\frac{16}{8}} = -2$ .

#14 17. 07. 2012 10:50 — Editoval xsys (17. 07. 2012 10:50)

xsys
Zelenáč
Reputace:   

↑ Andrejka3:
Dělal jsem podobné úpravy jako ty, chybu jsem však učinil v tomto: neuvědomil jsem si, že
$\lim_{x\to0}\frac{\frac{1}{\cos 4x \cos 2x \cos^2 x}}{\frac{1}{\cos 2x \cos x}} \frac{\cos^2x \cos 2x - \cos 4x}{\cos x \cos 2x -1}=\lim_{x\to0}\frac{1}{\cos 4x \cos x} \cdot \lim_{x\to0} \frac{\cos^2x \cos 2x - \cos 4x}{\cos x \cos 2x -1}$,
což je sice limita typu $1 \cdot \frac{0}{0}$, ale protože obě limity existují a jsou vlastní můžu to použít. Zbytek už jsem dopočítal a vyšlo to stejně. Ještě jednou díky.

↑ Rumburak: To je moc hezký postup.

↑ vanok: Já když jsem měl Matematiku v prvním ročníku, tak jsme to nebrali. Teď se tomu věnuji samostudiem, protože potřebuji detailnější znalosti matematiky, kvůli kvantové chemii, z níž budu mít státnice. Resp. ji rozumim fenomenologicky a kde co dovedu vypočítat a to mi stačilo zatím na bezproblémové projití zkouškami během studia. Příští rok bych to mít u těch státnic takříkajíc v malíku, abych dokázal odpovídat bez zaváhání. No a k detailnějším studiu té kvantovky si potřebuju doplnit některé praktické dovednosti. Proto jsem se teď vrhnul na nějaké těžší matematické příklady, abych se naučil něco nového, co jsme neměli v osnovách.

Díky všem, myslím, že je to vyřešené již víc než dost.

Zápatí