Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím poradte někdo jak to správně vypočítat. povětšinou se mi daří napsat pouze rovnici.
Železo reaguje s kyslíkem za vzniku oxidu železitého. Kolik dm3 kyslíku při standardních
podmínkách zreaguje s 32 g železa? Kolik molů oxidu železitého při reakci vznikne?
Zdravím,
zápis chemické reakce a správné vyčíslení rovnice reakce je podkladem pro výpočty.
povětšinou se mi daří napsat pouze rovnici.
Jak tedy vyšla rovnice reakce pro zadání? Jinak v úvodním tématu sekce je dost odkazů na vzorové příklady, tento je hodně podrobný.
Případně se ještě ozvi, pokud nepomůže.
↑ Lucis:
není za co :-) odpovědělA.
ano, reakce je v pořádku. A říká, že 4 mol Fe reaguje s 3 mol O2 za vzniku 2 mol Fe2O3.
Další výpočty lze provádět využitím trojčlenky a vzorce pro přepočet látkového množství na hmotnost nebo na objem plynu.
Kolik dm3 kyslíku při standardních
podmínkách zreaguje s 32 g železa? Kolik molů oxidu
Víme, že 1 mol železa (Mr=56 g/mol) má hmotnost 56 g. My máme dle zadání 32 g Fe. Umíš přepočíst na počet mol přes vzorec
a sestavit trojčlenku:
4 mol Fe ...... reaguje s 3 mol O2
"vypočtené množství" Fe reaguje s x mol O2
Až určíš x (počet mol O2 vstupujících do reakce), potom tento počet přepočteme na objem, víme, že 1 mol plynu zabírá objem 22,4 dm^3 (při stand. podmínkách).
Obdobně sestavíme trojčlenku pro dotaz:
Kolik molů oxidu železitého při reakci vznikne?
Podaří se dokončit? Děkuji.
↑ Lucis:
Ono to je taky o praxi, kolik si toho napočítáš, je dobré si prostě sednout k příkladům a skoušet je počítat ty stejné znovu, dokud je nespočítáš sám bez postupu.
Musíš samozřejmě znát nějaké vzorečky.
Taky bys měl znát vůbec to, co ti ta rovnice říká. Taky co jsou základní veličiny jako je například množství molů.
množství molů ti vlastně udává vztah k molu, stejně jako množství gramů ti udává vztah ke gramu. Asi ti bude jasné, že 32 gramů je taková hmotnost, že gram se v ní opakuje 32krát.
Moly jako takové ti udávají určité množství molekul látky, přesný počet molekul v jednom molu tě až tak zajímat nemusí. Ty z rovnice vidíš poměry, které do rovnice vstupují a které z rovnice vystupují, co se množství molekul týče.
4 : 3 --> 2
fe + O2 -> 2 fe2O3
Rovnice ti právě říká vztah mezi množstvím molekul, které v rovnici reagují.
Tedy jakési 4 železa potřebují 3 kyslíku a vznikne 2 oxidu železitého.
Nebude asi pro tebe těžké se dovtípit, že z železa, které ti říká číslo 4 se do kyslíku dostaneš tak, že 4 podělíš 4mi, vznikne ti jedna a jedničku vynásobíš 3mi a dostaneš 3 což je počet kyslíků. Zlomkem to je *3/4 (dělit 4mi a násobit 3mi).
Podobně se můžeš dovtípit ostatních látek.
Tedy pokud bude železa 10 molů tak kyslíku bude 10 děleno 4mi krát 3 tedy 3/4×10.
Pokud bude železa 50 molů, tak zase 4:3 musíš 50 podělit 4mi a vynásobit 3mi => 3/4×50.
Tvůj problém je v první řadě se dopočítat množství molů a k tomu bys musel znát jeden přepočítávací údaj. Říká se mu molární hmotnost a je v tabulce prvků.
železo má molární hmotnost M = 55,85 g/mol
u těch písmenek za číslem "g/mol" jasně vidíš, že pomocí nich můžeš při znalosti molů dopočítat gramy a se znalostí gramů zase moly. Vzoreček vypadá asi nějak takto:
n=m/M (n=počet molů; m=hmotnost; M=molární hmotnost)
gramy Fe znáš těch je 32; molární hmotnost M znáš taky, ta je 55,85 g/mol a dopočítáš se molů.
n(počet molů)= něčemu, například písmenu "A".
Tedy znáš už množství molekul, které měříš pomocí molů a to je hodnota "A"
Jak bylo uvedeno výš => teď z železa 4 potřebuješ dostat počet molů oxidu železitého podle rovnice 2
tedy A :4 × 2 = 2/4 × A; tím zjistíš počet molů oxidu železitého, podobně zjistíš i počet molů kyslíku(děleno 4mi krát 3).
Počet molů kyslíku = C
Počet molů Fe2O3 = B
Počet molů Fe2O3 byla jedna z otázek v zadání = máš odpověď, kdyby po tobě ale ještě chtěli kolik gramů Fe2O3 vznikne, pak zase odkaz na molární hmotnost "g/mol" pomocí počtu molů se můžeš dopočítat počtu gramů (molární hmotnost Fe2O3 zjistíš z tabulek).
co se týče množství molů kyslíku "C" tak nato je jiný postup, platí totiž konstanta 22,41 dm3 / mol (tu musíš prostě znát zpaměti); tedy opět z "dm3/mol" vidíš, že z dm3 můžeš dopočítat moly a že z molů můžeš dopočítat dm3.
Z onoho dm3/mol se můžeš snadno i dovtípit vzorečku objem/moly = 22,41; tedy V/n=22,41; Nebo n=22,41×V a nebo můžeš prostě použít zdravý rozum a spočítat to i bez vzorečku.
Tedy z molů C se dopočítáš objemu v dm3 a tím splníš druhou část zadání.
Ve skutečnosti až si to natrénuješ tak by jsi měl postupovat pozpátku, když se tě někdo zeptá na objem kyslíku, tak ti hned musí docvaknout, že díky konstantě 22,41 dm3/mol se můžeš díky molům onoho chtěného objemu dopočítat, bohužel k tomu ti zase vznikne potřeba znalosti molů kyslíku; pak ti zase musí dojít, že díky rovnici se můžeš dopočítat počtu molů kyslíku například díky počtu molů železa, čímž ti vznikne potřeba znát počet molů železa; počet molů železa můžeš pak zase zjistit díky molární hmotnosti "g/mol" z počtu gramů, které máš v zadání a pak už stačí jen začít počítat
objem O2 <--(22,41dm3/mol)-- moly O2 <--(chemická rovnice)-- moly Fe <--g/mol-- gramy Fe
Jinak upřímně, z tvýho dotazu si buď sežeň doučování nebo si prvně spočítej příklady do fáze dokud je nespočítáš i bez předlohy a potom se ptej na detajly, tady ti asi znalosti do hlavy nenalijeme.
↑ peter_2+2:
Peter, přestaň, prosím. Úloha je velmi jednoduchá, takových je plno ve vzorových. Kolega rozpracoval dobře (chemickou podstatu problému zná, s trojčlenkou už si snad poradí, nebo se ozve). V Tvém textu se stejně vyznat nedá. Zbytečně zatěžuješ úplně jednoduché téma. Napiš jasnou a konkrétní poznámku, pokud mám nějakou chybu v příspěvku 5. Děkuji.
OT: česky je "zkoušet"
Hoši já Vám ohromně děkuju za vaše vyčerpávající odpovědi. A ano čím více se spočítá tím lépe pro všechny. a ano s trojčlenkou si už umím dále poradit.
Já mám totiž ještě další menší problém. Paní prof jede podle skript, které napsali bývalí profesoři na škole a oni vše přepočítali na látkové množství.
př:
ni= mi/Mi= Ni/NA= Vi/Vmi= Vci= kiV/Mi= wim/Mi= wVro/Mi= konstantní
Jestli by se vám to chtělo zkusit to počítat čistě přes vzorce a říct mi jaký použít, protože ona nic jiného nepoužívá, protože z vlastní praxe má vyzkoušené že se ve trojčlence zlehka zamotáte a už se motáte do konce. v podstatě i ta trojčlenka je opět ten nějaký vzorec ku nějakému jinému vzorci.
Opravdu díky, že jste si na mě udělali čas
↑ Lucis:
Já jsem, prosím, Jelena. Říkat mi "hochu" je mírně nevhodné, lepší je "teto".
protože ona nic jiného nepoužívá, protože z vlastní praxe má vyzkoušené že se ve trojčlence zlehka zamotáte a už se motáte do konce.
potom nikdy nestala u analytické váhy :-)
Dobře:
Železo reaguje s kyslíkem za vzniku oxidu železitého. Kolik dm3 kyslíku při standardních
podmínkách zreaguje s 32 g železa? Kolik molů oxidu železitého při reakci vznikne?

zadáno 
potřebujeme
?
(1)
(2)
z reakce platí poměr
, dosadím (1) a (2)
odsud vyjádřit 
Podaří se dokončit? Nebo počkej na Petera, on to okecá, bez ohledu na to, co Platon povídal o zdrženlivosti v mluvení.
↑ Lucis:
Né čím více se spočítá tím lépe pro všechny, ale tím lépe pro tebe.
Já jsem své rady už vyčerpal, doporučuju ti sehnat si doučování. Na internetu seženeš spoustu lidí co doučují.
Jinak to nechám na "Jeleňáka" jestli s tebou bude mít trpělivost vysvětlovat ti to od začátku.
↑ peter_2+2:
ještě jednou - mé jméno je Jelena.
Tady není třeba žádnou trpělivost. Kolega si jen má uvědomit, že výchozím bodem je správná reakce a poměry látkových množství z reakci. Jinak trojčlenka
4 mol Fe reaguje s 3 mol O2
"vypočtené látkové množství" Fe reaguje s x mol O2
je totéž jako vzorec 
Kolegovi zdárné počítání přeji.
↑ Lucis:
:-) není za co. Pro příště stačí i jen "Jelena" - třeba šetřit prostory virtuálního plácku (stačí, že tu kolega ↑ peter_2+2: nešetří a nešetři - pro kolegu (str. 35)).
pro Tebe - úspěšný projekt z MGO, ať poslouží. Téma označím za vyřešené.