Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Algebraická čísla jsou taková čísla x, pro které existuje polynom s celočíselnými koeficienty P takový, že P(x) = 0. Dočetl jsem se též o jedné vlastnosti algebraických čísel - tvoří těleso - tj. součet, rozdíl, součin i podíl dvou algebraických čísel je též algebraické číslo. Tak jsem si začal hrát a řekl si - ok, vezmu nějaká dvě algebraická čísla, sečtu je a dostanu též algebraické číslo a k tomu pak budu hledat příslušnou rovnici s celočíselnými koeficienty. U těch "hezčích čísel", kde není moc odmocnin apod. to není příliš těžké. Např. pro číslo je příslušná rovnice "jenom" 8. stupně a vypadá takto: Zjistil jsem to tak, že jsem položil a pak jsem běžnými algebraickými úpravami a umocňováním na druhou postupně rovnici upravoval, dokud jsem se nezbavil všech odmocnin. Jenže třeba u čísla mám problém - těch odmocnin už je tam tolik, že ať už si je na levou a pravou stranu rozprostřu jakkoliv, tak po umocnění se celkový počet odmocnin (které vzájemně nejdou posčítat do jednoho členu) nezmenší. Tudíž mám problém s nalezením příslušné rovnice s celočíselnými koeficienty a nemůžu si tedy být jistý, zda se skutečně jedná o algebraické číslo. Poradíte mi? Díky za každou smysluplnou odpověď.
http://en.wikipedia.org/wiki/Resultant
http://mathworld.wolfram.com/Resultant.html
toto som vygooglil neviem či pomôže
↑ Anonymystik:
Ahoj, pěkná úloha. Zatím jsem se nezamýšlel nad postupem, ale pokud budu mít čas, určitě se tomuto problému budu věnovat.
Pozn.: Zajímavé bylo totéž zjistit třeba pro číslo . :-))
↑ Anonymystik:
Ahoj, zatím mě napadlo toto:
Pokud důkaz věty o uzavřenosti algebraických čísel, je konstruktivní, pak nabízí postup jak daný polynom sestrojit a lze tedy postupovat indukcí podle "složitosti" výrazu definujícího x.
Nicméně k Tvému konkrétnímu případu: Zabývejme se problémem, kdy (schematicky psáno) . Zkoumejme hodnoty - každá tato hodnota je tvaru , kde a je součin některých (vždy však různých, případně žádných) čísel . Tedy pro dostatečně velké k dosáhneme toho, aby pro nějaké k0 bylo každé , které se v vyskytuje, přítomno i v jiném výrazu (tj. pro a ) a aby k-1 nebylo menší než počet různých ve všech těchto výrazech . Tím tedy získáme soustavu rovnic (výraz z této sousravy vynecháme) s neznámými , které vyjádříme (zde je slabé místo / rovnice musí být nezávislé) pomocí x a dosadíme do výrazu definujícího a tím získáme vztah pro x aniž bychom použili odmocniny - členy .
Takto jsem odvodil rovnici jejíž kořen je . Jednoduchost převládá nad obecnou ilustrací metody výše:
položíme a tedy máme:
Tím jsme získali jednu rovnici (1) s jednou neznámou (), kterou vyřešíme a neznámé (resp. tu jedinou neznámou) dosadíme do druhé rovnice, tedy máme:
a po dosazení do druhé rovnice:
a po úpravě
, což je hledaná rovnice.
Otázka je, zda takto získáme polynom s minimálním stupněm, jehož kořen je dané číslo. Možná by bylo zajímavé, kdybys sem uvedl, jak metodou jsi tento příklad řešil ty, třeba půjde o jádro jiné obecné metody.
Mala poznamka:
Ako ↑ check_drummer: kolega ukazal, taketo metody na ukazanie ze sucet nejakych algebrickych cisiel je tiez algebricke cislo je pracne.
Ako poznamenal, kolega ↑ jarrro:, mozeme pouzit pojem resultanty
No vsak, treba vediet, ze Dedekind linearizoval tento problem vdaka pojmu MODUL (konecneho typu)
Cize mozeme znovu pochvalit kolegu ↑ Anonymystik:, ze dal do popredia tuto zaujimavu temu.
vanok napsal(a):
No vsak, treba vediet, ze Dedekind linearizoval tento problem vdaka pojmu MODUL (konecneho typu)
Ahoj, co prosím znamená Tvá poznámka, že daný problém byl linearizován? Děkuji.
↑ vanok:
Ahoj, ještě jeden dotaz - z čeho prosím plyne, že koeficienty onoho "Resultantu" jsou v našem případě racionální čísla? To není zřejmé a je to podstatná vlastnost, kterou od tohoto polynomu v našem případě požadujeme. Děkuji
↑ check_drummer:
To sa lepsie vidi tu
http://fr.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9sultant
kde je definovana resultanta ( alebo resultant???) dvoch polynomov ako determinant
Sylvestrer-ovej matice (co je equivalentne z definiciou v anglickej verzii)
↑ check_drummer:
Dedekind-ovu metodu najdes napriklad v Théorie algébrique des nombres, Pierre Samuel, éditeur Hermann
Zdravím.
Chtěl bych všem poděkovat za hodnotné příspěvky - moc mi pomáháte s odpověďmi na mé otázky. Takže ještě jednou - díky.
čaute nedali by sa pri dôkaze, že v prípade polynómu
ide o polynóm s racionálnymi koeficientami ak p, q sú také polynómy
nejako využiť vietove vzťahy? to ma len tak napadlo lebo sa tam objavujú súčty súčinov koreňov.
napr.http://www.wolframalpha.com/input/?i=Resultant%5B%28t-a%29*%28t-b%29%2C%28x-t-c%29*%28x-t-d%29%2Ct%5D&dataset=
že h má za korene súčty koreňov p a q je asi zrejmé keď sa p q napíšu ako súčiny koreňových činiteľov.
dobry den,
pridavam este jedno pdf kde sa vela najde o tejto teme.
Poznamka