Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ ricja:
Protože se jedná o geometrickou posloupnost pak pro ni obecně platí: kde q je kvocient řady (ten my máme určit)
Lze tedy zapsat:
Z druhé rovnice napíšeme:
Z toho tedy:
1)prosím potřebuju poradit: Určete posloupnost rekurentním vzorcem, načrtněte graf pro prvních 10 členů a zjistěte, zda je omezená.
(n+1/n) vedle závorky je ještě dolní index n-1; horní index nekonečno
neumím to sem na tenhle web zapsat pomocí zlomků a matematických symbolů, tak jsem to rozepsala, snad je to k pochopení. Díky moc za výpočet.
Zdravím :-)
Zápis (formu) jsem si s poděkováním vypůjčila od Mariana zde
V zadání, které uvádiš, se mi nezdá dolní index (n-1):
Spíše bych tam viděla n=1. Je to tak?
Pro graf posloupnosti si pripravim tabulku - tento postup bude podobný i v případě jiného zadání (nevím, zda jsem zadaní zapsala správně):
n = 1, jedničku dosadím do zádání posloupnosti a dostanu člen a_1 = 1 + (1/1) = 2
n = 2, člen
n = 3, člen
a tak pokračuji až do n=10.
Na grafu na ose x budu mít 1, 2, 3, ....10 na ose y vypočtené hodnoty členů a_1 až a_10. Grafem budou jednotlivé body (souřadnice n, a_n)
Rekurentní vzorec musí vyjádřovat postup, jak z členu předchozího (a_n) vypočítat člen následující a_(n+1) - konkrétně (a také omezenost) bych doplnila, až potvrdiš, že zadání je přepsano správně.
OK?