Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 08. 2012 00:31

Cesnek
Pozice: Antitalent na výpočty
Reputace:   

Avramiho rovnice

Prosím někoho znalého o vysvětlení Avramiho rovnice, viz. přiložený soubor, alespoň obecně pokud to lze. Konkrétně se mi jedná o parametr t (čas). Nevím, jak si to vysvětlit. Díky.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-08/24231_P%25C5%2599edn%25C3%25A1%25C5%25A1ka%2BZFP6.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 12. 08. 2012 09:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Avramiho rovnice

Zdravím,

upřesni, prosím, co jste označili:
- $\beta$ (předpokládám, že podíl některé fáze?)
- $(t-t_i)$ - souvisí index $i$ s faktem, že křivky jsou pro iPP?

Celkem podrobně se mi to zda např. zde. Případně se ozvi, zda stačilo.

#3 12. 08. 2012 13:24

Cesnek
Reputace:   

Beta je index krystalinity. Bohužel s tím iPP - nevím, ale budu pátrat. Čas t - měl by to být čas od začátku krystalizace. Posílám vysvětlivky k rovnici. Díky

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-08/70640_vysvetleni.jpg

#4 12. 08. 2012 15:29

jelena
Jelena

↑ Cesnek:

děkuji. Co značí iPP je jasné, není mi jasné, proč v grafu místo běžné časové osy je použito $(t-t_i)$.

Teď přesně nevím, co bych měla vysvětlit. Na obrázku máme časovou závislost indexu krystalinity prů různé teploty krystalizace (proto kinetika izotermní krystalizace). Teploty krystalizace, předpokládám, se odvíjí od stupně izotakticidy PP (úplně napravo je 100 % iPP) nebo obsahu iPP ve směsi.

Gráf můžeme zkoumat z více pohledu:

a) tvar grafu - připomíná písmeno S se startovací "rychlou oblasti", lineárním průběhem a platem odpovídajícím $\beta=1$,

b) zvolíme některý čas t=10 min a zakreslíme svislou přímku a vidíme, že index krystalinity je větší pro nižší teploty krystalizace,

c) zvolíme některou hodnotu $\beta=0,5$ (polovina hmoty je zkrystalizována) a zakreslíme vodorovnou přímku a vidíme vliv teploty na čas dosažení zvoleného indexu.

Samotný vzorec $\beta = \beta_{\infty}\(1-e^{-kt^n}\)$ pro ideální případ  $\beta_{\infty}=1$ (za nekonečný čas všechno zkrystalizuje) se změní na vzorec v odkazu $\beta = 1-e^{-kt^n}$ (5.15, str. 107)
Tedy máme $\beta=f(t)$, je to funkce, která obsahuje "exponenciální část" $-e^{-kt^n}$, kterou už si umíme představit. Odvození vzorce více podrobně je v odkazu na pdf nebo v této knize (nevím, zda se podaří zobrazit všechny stránky, případně mám doma ruské vydání, tak bych nakopírovala část s odvozením.

To je to, co jsi potřebovala vědět? Děkuji.

#5 12. 08. 2012 15:55

Cesnek
Reputace:   

Ahoj, především - já děkuji. Podrobněji se k tomu vrátím během dnešního večera, myslím však, že dle Tvého vypsaného postupu to pochopím. Ještě jednou díky.

#6 12. 08. 2012 22:27

Cesnek
Reputace:   

Jeleno, chci tě ještě požádat o radu. Podívej se na vzorce zaznačené modře v obrázku. Jestli tomu dobře rozumím, tak vg je rychlost síly - přitažlivosti? Moc díky

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-08/03221_vzorec.jpg

#7 12. 08. 2012 23:49

jelena
Jelena

↑ Cesnek:

:-) s přístrojem této metody jsem několik let pracovala.

z rovnice nad 1. modrým obdélníkem (což je zápis rovnováhy sil působících na kuličku v prostředí kapaliny): $m_kg=V_k\rho_pg+6\pir_kv\eta$ dosazením hmotnosti kuličky $m_k=V_k\rho_k$ dostaneme:

$V_k\rho_kg=V_k\rho_pg+6\pi r_kv\eta$ a vyjádříme rychlost $v$.

není to $vg$ jako rychlost*g, ale $V\cdot g$ (objem *g), což nic speciálního fyzikálně neznamená, až $Vg\rho$ vyjadřuje vztlakovou nebo tíhovou sílu (podle toho, čeho je hustota $\rho$). Ve vzorci v modrém obdélníku nejsou uvedeny dolní indexy, proto to mate. Už se zorientuješ?

#8 12. 08. 2012 23:59

Cesnek
Reputace:   

Tak je to podstatně lepší. Posílám mnoho díků! (my jsme bohužel neměli možnost měřit s tímto přístrojem).

#9 13. 08. 2012 00:49

jelena
Jelena

↑ Cesnek:

není za co. Asi tento jste používali - hlavně umývání chromovou směsí po použití - ach :-) Označím za vyřešené. Měj se.

#10 13. 08. 2012 00:51

Cesnek
Reputace:   

o.k. díky, moc jsi mi pomohla. My jsme měli jen systém kužel - deska. Taky se měj.

Zápatí