Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím někoho znalého o vysvětlení Avramiho rovnice, viz. přiložený soubor, alespoň obecně pokud to lze. Konkrétně se mi jedná o parametr t (čas). Nevím, jak si to vysvětlit. Díky.
↑ Cesnek:
děkuji. Co značí iPP je jasné, není mi jasné, proč v grafu místo běžné časové osy je použito
.
Teď přesně nevím, co bych měla vysvětlit. Na obrázku máme časovou závislost indexu krystalinity prů různé teploty krystalizace (proto kinetika izotermní krystalizace). Teploty krystalizace, předpokládám, se odvíjí od stupně izotakticidy PP (úplně napravo je 100 % iPP) nebo obsahu iPP ve směsi.
Gráf můžeme zkoumat z více pohledu:
a) tvar grafu - připomíná písmeno S se startovací "rychlou oblasti", lineárním průběhem a platem odpovídajícím
,
b) zvolíme některý čas t=10 min a zakreslíme svislou přímku a vidíme, že index krystalinity je větší pro nižší teploty krystalizace,
c) zvolíme některou hodnotu
(polovina hmoty je zkrystalizována) a zakreslíme vodorovnou přímku a vidíme vliv teploty na čas dosažení zvoleného indexu.
Samotný vzorec
pro ideální případ
(za nekonečný čas všechno zkrystalizuje) se změní na vzorec v odkazu
(5.15, str. 107)
Tedy máme
, je to funkce, která obsahuje "exponenciální část"
, kterou už si umíme představit. Odvození vzorce více podrobně je v odkazu na pdf nebo v této knize (nevím, zda se podaří zobrazit všechny stránky, případně mám doma ruské vydání, tak bych nakopírovala část s odvozením.
To je to, co jsi potřebovala vědět? Děkuji.
↑ Cesnek:
:-) s přístrojem této metody jsem několik let pracovala.
z rovnice nad 1. modrým obdélníkem (což je zápis rovnováhy sil působících na kuličku v prostředí kapaliny):
dosazením hmotnosti kuličky
dostaneme:
a vyjádříme rychlost
.
není to
jako rychlost*g, ale
(objem *g), což nic speciálního fyzikálně neznamená, až
vyjadřuje vztlakovou nebo tíhovou sílu (podle toho, čeho je hustota
). Ve vzorci v modrém obdélníku nejsou uvedeny dolní indexy, proto to mate. Už se zorientuješ?