Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Sindy:
Zdravím, vítám a děkuji za ochotu,
jen drobnosti - pokud kolegyňce ↑ Miischel: nebude stačit všeobecný postup, tak se určitě ozve. Potom buď kolegyňka ↑ zuzule: bude pokračovat ve výkladu, nebo se zapoj do výkladu, prosím. Není nutné vkládat výzvy a oznámení, že jsi zrovna na odchodu :-)
Jinak, prošla jsem i další Tvé příspěvky, tak prosím:
a) pro umístění matematických a jiných postupů je nejvhodnější využívat přímo fórum, je zde možnost psát v TeX, vložit graf, obrázek apod. Přes mail to není tak pohodlné. Navíc postup uvidí více kolegů a lze diskutovat, prosím, tedy už nabídky mailů jen v opravdu nevyhnutelném a technicky jinak neřešitelném případu.
b) zvažuj, prosím, jaký užitek pro autora dotazu ve Tvém příspěvku, letní plány výletu do Ústí je lepší napsat sem nebo využit možnost poslání soukromé zprávy (PM).
Děkuji za pochopení. V tomto tématu konec všech off-topic. Pokud potřebuješ něco pro bližší seznámení s fórem a nestačí pravidla a doporučení, prosím dotazy do Ostatního. Pohodové působení na fóru přeji :-)
Jelena
Ja len, ze este nemam moc natrenovane pisanie v TeXu, ale tak to je zalezitost najblizsich hodin :D Ak teda niekomu nestaci vseobecne riesenie, mam tu obtazovat dalsich citatelov podrobnym vypisovanim a zdovodnovanim kazdeho kroku? No tak to teda skusim:
(korekce TeX)
Kedze mas rovnicu, kde su na oboch stranach exponencialne vyrazy s roznymi zakladmi, bolo by vhodne zbavit sa exponentov zlogaritmovanim oboch stran rovnice. Pre kazde kladne realne cisla a, b plati:
a=b
log a = log b
Cize v nasom pripade
(korekce TeX)
co mozeme upravit na tvar:
(5-3x)*log 10 = (7-2x) * log 2 (TeX
)
log 10 = 1
Teraz Ti uz staci iba pravu stranu roznasobit a vyjadrit si neznamu x.
Staci takto, alebo mam byt este podrobnejsi?
Jelena: drobné korekce TeX
↑ Sindy:
děkuji :-) Provedla jsem drobné korekce Tvého TeX zápisu (uvidíš např. když dáš editovat příspěvek nebo když klepneš na zápis, ten se přenese do nové zprávy - to se hodí i když potřebuješ nějaký složitější zápis - někomu to tak sebereš nebo jen odkoukáš).
Ak teda niekomu nestaci vseobecne riesenie, mam tu obtazovat dalsich citatelov podrobnym vypisovanim a zdovodnovanim kazdeho kroku?
u běžných školních úloh, kde je dostatek dostupných materiálů (což je tento případ) - dle doporučení 1. Pokud budeš mít další dotazy technicko-organizačního rázu - prosím do Ostatního. Děkuji.
Omluva Miischel za OT v tématu, děkuji.
Tak já jsem se ničeho nezbavovala a konečný výsledek mi vyšel stejně jak uvádíš. Začátek s převedením do logaritmů je stejný jak má ↑ Sindy: a pak jsem to upravovala takto a došla jsem k výsledku.
roznásobíš závorky
převedeš logaritmy s neznámou X na levou stranu a zbytek na pravou
vytkneš neznámou X
a v posledním kroku podělíš závorkou a vyjádříš samostatné X
↑ zuzule:
Zdravím a děkuji za podrobné řešení. jen drobnost - řešení by mělo zůstat v některé takové formě:
(osobně bych zvolila 2. zápis), ale nemá být zapsáno jako zaokrouhlený výpočet z kalkulačky.
↑ zuzule:
také děkuji, rozumím :-) Potom snad vhodnější bude ukázat, jak pomocí pravidel počítání s logaritmy přejdeme např. od
k
. Kolega Jarrro dokonce k problému zápisu založil i téma s anketou.
Miischel napsal(a):
Tak jsem sem taky došla
tak to, prosím, vždy napiš už v úvodním příspěvku, kam jsi došla, ať se ušetří čas a prostor.
Děkuji, zdravím.
jelena napsal(a):
také děkuji, rozumím :-) Potom snad vhodnější bude ukázat, jak pomocí pravidel počítání s logaritmy přejdeme např. od
k
.
Souhlasím. Pro úplnost tedy, ještě dodám úpravy k dosažení požadovaného výsledku. :-)
Tedy rozdíl dvou logaritmů lze napsat jako logaritmus podílu dvou čísel (obecně
).
V našem případě nejprve vrátíme zpět na exponenty a potom převedeme na podíl dvou čísel.

Pridal som priklad na pohranie sa s tymto tvarom exponencialnej rovnice (po logartmovani veduca na linearnu rovnicu):
http://www.hackmath.net/cz/slovni-ulohy … ovnice/276
↑ petrik_ch:
Zdravím,
děkuji za doplnění cvičení. Opět ale:
Jelena v příspěvku 11 napsal(a):
jen drobnost - řešení ale nemá být zapsáno jako zaokrouhlený výpočet z kalkulačky
Potom už úplně detail - ln by mělo být psáno jako \ln (aby stalo rovně) a potom bych asi zvážila použití přirozených logaritmů a e (i v jiných úlohách) pro SŠ (bohužel, ani ovládání na VŠ už není), tak aby nemátlo.
Vím, mně se to kritizuje, když jsem jediný příklad do Vaši aplikaci nevložila, omlouvám se. Velká škoda pro celé fórum a pro Vaši metodiku je to, že nepřispívá, ani nečte místní tvorbu kolega Marian.

↑ jelena:
Ahoj, \ln som pouzil a krasne funguje; nieco nove ste ma naucili;) S tym symbolicky vysledok vas. numericky. So symbolickym je problem - existuje nekonecne mnozstvo zapisov spravneho vysledku. nejde len o to ci dekadicke ci prirodzene logaritmy, ale aj komutativny zakon - poradie clenov; kratenie zlomkov apod. V pripade numerickeho vysledku mi staci vediet 3 cisla (spravny vysledok, vysledok uzivatela, presnost) a viem lahko povedat ci vysledok vyhovuje alebo nie. Je to dilema - nie kazdy je tak dobry ako wolfram alpha....
↑ petrik_ch:
Tož to je potíž s Vámi :-)
Ohledně psaní matematických zápisů máme téma s odkazem na příručku (ale nevím, co přesně používáte). Jak porovnávat výsledky, to byste musel ošetřit programátorsky - buď uživatel svůj výsledek symbolický zapíše, Vy ho přepočtete, porovnáte a zhodnotíte jako (ne)vyhovující. Nebo jinak, ale nemůžete nabízet ve cvičebním programu numerický výsledek (bez komentáře) tam, kde slušný člověk zaokrouhlený výsledek nenapíše.
Kam bychom došli s takovou, když to budete nabízet dětem? Pokud by ten Váš program měl mít efekt, tak by bylo dobré mít k sobě pedagogického metodika ZŠ/SŠ. Ať se daří, mne pedagogika nebaví, tak Vám neporadím :-)