Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pět stejných koulí se nachází ve vrcholech pravidelného pětiúhelníka vepsaného do kružnice o poloměru 6 cm. O jakou vzdálenost se posune těžiště soustavy koulí, když jednu z koulí odebereme?
Chápu jak se počítá těžiště, co však mi udělají koule? Můžu si rozdělit pětiúhelník na 5 části?? děkuji
Nepočítáš těžiště pětiúhelníku, ale těžiště soustavy 5 koulí, vůči těžišti soustavy 4 koulí.
Poloměr kružnice potřebuješ znát, aby si věděl, jak jsou koule daleko od sebe.
↑ inter:
Šel jsem na to takto: spočetl jsem souřadnice jednotlivých koulí podle nápovědy
Souřadnice těžiště všech 5 koulí je [0,0], pak jsem jednu kouli (libovolnou, ve všech případech by velikost posunutí měla být stejná) vyřadil a spočítal těžiště znovu. Teoreticky by to mělo být dobře, ale buď jsem udělal někde početní chybu, nebo prostě neumím efektivně počítat siny a cosiny násobků 2/5 pí, číselně mi ta velikost posunutí při vyřazení různých koulí vycházela různě.
Tak to mají blbě, protože to vyjde 1.5 cm.
Koule jsou umístěny v úhlech:![kopírovat do textarea $\left[ 0 , {{2\,\pi}\over{5}} , {{4\,\pi}\over{5}} , {{6\,\pi }\over{5}} , {{8\,\pi}\over{5}} \right] $](/mathtex/7d/7d5280371f017e3fb6b80b060286eff5.gif)
Vypočteš souřadnice 5 koulí [x,y]:

↑ inter:
Vynechávám kouli se souřadnicí ![kopírovat do textarea $[R;0]$](/mathtex/0d/0dd0ecfc36d40993d8511e2b04c33e14.gif)
Posunem
ové souřadnice se nemusíš zabývat, protože je to symetrické podle osy
.
Pro
-ovou souřadnici máš
zbytek je pro kalkulačku. Nebo můžeš použít vzorec 
a sečíst krajní a prostřední členy. Dost se to zjednoduší.