Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravíčko,
mám takýto problém: Vyjadrite funkciu y = sin 3x s argumentom x.
Úlohou teda zrejme je napísať predpis funkcie, ktorej graf sa zhoduje s grafom f-cie y = sin 3x, no ako argument používa len x (očividne).
Nejaké tipy, ako sa dajú inak vyjadriť predpisy funkcii? :)
Zdravím,
zadání úlohy takto je velmi nejasné.
Pokud, cituji: "ako argument používá len x (očividne)", znamená, že je zakázáno použít jakékoliv funkce, kromě základních aritmetických operací, potom nám zbydou jen polynomy (a racionální lomené funkce) a těmi se můžeme dané funkci sin 3x v jistém smyslu pouze přiblížit, ale nemůžeme ji tímto polynomem nahradit (pokud má mít konečně dlouhý zápis).
Pokud ale zadání má znamenat, že je úkolem vyjádřit sin 3x jen pomocí sin x (nebo i cos x?), tak to už samozřejmě lze například pomocí goniometrických součtových vzorců.
Vďaka!
Zadanie je trochu nejasné, pretože som si na matike v júni robil len poznámky a nezapisoval som si ho celé. Predpokladám však že možno použiť akékoľvek funkcie s argumentom x. Fakt ma nenapadlo použiť súčtové vzorce (už sa hanbím, mesiac a pol voľna mi nerobí dobre na mozog :) ) ale po tvojom nakopnutí sa mi to podarilo ľahko vyriešiť:
=
=
čo mi odobril aj WolframAlpha. :)
Ešte raz vďaka, ja sa idem ďalej preberať z hibernácie. :)