Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 08. 2012 22:48

brodzko
Reputace:   
Web

Prepíšte predpis funkcie

Zdravíčko,

mám takýto problém: Vyjadrite funkciu y = sin 3x s argumentom x.

Úlohou teda zrejme je napísať predpis funkcie, ktorej graf sa zhoduje s grafom f-cie y = sin 3x, no ako argument používa len x (očividne).

Nejaké tipy, ako sa dajú inak vyjadriť predpisy funkcii? :)

Nezabudnite navštíviť MatPhys - môj blog o teórii a myšlienkach z matematiky a fyziky.

• (téma jako vyřešené označil(a) brodzko)

#2 16. 08. 2012 23:20

Bati
Reputace:   192 

Re: Prepíšte predpis funkcie

Zdravím,
zadání úlohy takto je velmi nejasné.

Pokud, cituji: "ako argument používá len x (očividne)", znamená, že je zakázáno použít jakékoliv funkce, kromě základních aritmetických operací, potom nám zbydou jen polynomy (a racionální lomené funkce) a těmi se můžeme dané funkci sin 3x v jistém smyslu pouze přiblížit, ale nemůžeme ji tímto polynomem nahradit (pokud má mít konečně dlouhý zápis).

Pokud ale zadání má znamenat, že je úkolem vyjádřit sin 3x jen pomocí sin x (nebo i cos x?), tak to už samozřejmě lze například pomocí goniometrických součtových vzorců.

#3 16. 08. 2012 23:31

brodzko
Reputace:   
Web

Re: Prepíšte predpis funkcie

Vďaka!

Zadanie je trochu nejasné, pretože som si na matike v júni robil len poznámky a nezapisoval som si ho celé. Predpokladám však že možno použiť akékoľvek funkcie s argumentom x. Fakt ma nenapadlo použiť súčtové vzorce (už sa hanbím, mesiac a pol voľna mi nerobí dobre na mozog :) ) ale po tvojom nakopnutí sa mi to podarilo ľahko vyriešiť:

$sin 3x =sin(2x + x) $

=

$sin 2x\cdot cos x + cos 2x \cdot sin x$

=

$3sinx \cdot cos^{2}x - sin^{3}x$

čo mi odobril aj WolframAlpha. :)

Ešte raz vďaka, ja sa idem ďalej preberať z hibernácie. :)

Nezabudnite navštíviť MatPhys - môj blog o teórii a myšlienkach z matematiky a fyziky.

Zápatí