Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim.
Muzu poprosit o "nakopnuti" pri reseni poslednich dvou prikladu, tedy k) a m)?
Priklady a) az i) mam vyresene spravne, to nebyl problem, ale u tech poslednich dvou se nemuzu dobrat vysledku (ktere znam).
Oba priklady jsem pocitala vice nez petkrat, bohuzel neuspesne.
Zadani (jedna se o priklady k) a m)):
Pokusila jsem se uvest, ktere trojuhelniky jsem pocitala:
k) Bod X je stredem strany DV, ale trojuhelnik XAC (a nasledne i uhel XAC) nebude spravne, vypocet mi nikdy nevysel.
m) Z bodu B kolmici na AV - ale vypocet mi nevychazi. Take jsem zkousela vest kolmici z bodu B na usecku VZ, kde Z je stredem strany AD - ale krome toho, ze mi to nevychazelo, je to hloupost.
Predem dekuji za ochotu
↑ Aamaranthine:,
Pozdravujem,
Tu mas jeden mozny navod:
Na tieto casti cvicenia mozes pouzit pomocny bod
,
a tiez mozes oznacit
, stred
.
Ak budes robit tvoje uvahy (urci sama ake) v trojuholniku
mozes nast vdaka tomu hladane vysledky.

Hmm dekuju za snahu, ale to mi bohuzel nepomohlo. Vubec netusim, jak s tim prave tento trojuhelnik souvisi.
Mohl bys mi mozna vsvetlit, proc jsou me uvahy spatne? A ja zkusim nalezt jine trojuhelniky.
v indikacii, co som dal je uzitocne najst kolmy priemet
na rovinu
bodu 
a akoze je jasne ze
mas prvy vysledok... vdaka trojuholniku
a jeho vyske z vrcholu S a trigonometrii ( co je otazka k) )
a pre m) vyuzi relaciu, medzi
a
( vidis aku?)
Dobrý den,
nemohu se dobrat výsledku v následujícím příkladu: vypočítejte r koule vepsané do pravidelného jehlanu, jehož délka podstav. hrany je 4 cm a v=6 m. Poté spočítejte, kolikrát je objem jehlanu věrší než objem koule vepsané.
Děkuji za pomoc