Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 08. 2012 20:07

Marty04
Zelenáč
Reputace:   

Konvexnost, konkávnost

Zdravím, potřeboval bych poradit. Mám zadanou funkci f f(x)= (5+x) ln(2x) a mám zjisti konvexnost a konkávnost. Provedl jsem první derivaci ta mi vyšla ln(2x) + (5+x)/x, pak jsem provedl druhou a u té si nejsem jist, vyšla mi -2/x a při kontrole podle wolframu to je špatně - tam vyšlo (x-5)/x^2. A kdo má pravdu? :(

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 23. 08. 2012 20:45

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Konvexnost, konkávnost

Pravdu má Wolfram.

Pro snažší derivaci si ten výraz můžeš trošku upravit: $\ln 2x + \frac{5 + x}{x} = \ln 2x + \frac{5}{x} + 1 = \ln 2x + 5x^{-1} + 1$. Tím se vyhneš tomu pravidlu pro derivaci podílu.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 23. 08. 2012 20:48

Marty04
Zelenáč
Reputace:   

↑ Oxyd:

Ahaaaa, už to vidím. Derivace podílu mi nedělá problém, ale když jsem si to neupravil na 5/x + 1 a derivoval rovnou 5+x/x, tak je jasný, že to nepůjde. No díky. Musím si fakt hlídat tyhle úpravy. :)

#4 23. 08. 2012 20:52

Oxyd

Bez té úpravy to jde samozřejmě taky. Ta úprava je čistě kosmetická a je tam jenom k tomu, aby se to „snáž“ počítalo. Není žádný problém derivovat rovnou (5 + x) / x.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.

#5 23. 08. 2012 20:58

Marty04
Zelenáč
Reputace:   

↑ Oxyd:

No ale mně to bez té kosmetické úpravy nevychází... nechápu. :/

#6 23. 08. 2012 21:01

Oxyd

Musíš tam mít chybu.

Pro kontrolu, bez kosmetiky:

$\left(\ln 2x + \frac{5 + x}{x}\right)' = \frac{1}{2x} \cdot 2 + \frac{(5 + x)' \cdot x - (5 + x) \cdot x'}{x^2} = \frac{1}{x} + \frac{x - (5 + x)}{x^2} = \frac{1}{x} + \frac{-5}{x^2} = \frac{x - 5}{x^2}$.

#7 23. 08. 2012 21:09

Marty04
Zelenáč
Reputace:   

No jo, já zapomněl, že když odstraním závorku, tak se mi tam změní + na -, proto mi furt v čitateli zůstavala ta x. Ach jo. :D

Zápatí