Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2008 11:23 — Editoval multak (16. 11. 2008 11:24)

multak
Reputace:   

funkce

Reknete mi nekdo jak poznam jestli se jedna o funkci  a proc ?

Mam tady priklady:

a) 3x - 2y + 7 = 0
b) x2 + y2 = 4
c) x + y2 – 2 = 0
d) y – 3x2 + 1 = 0

ty 2 za pismenem znamenaj na druhou, napsal bych to v latexu ale nejde mi

#2 16. 11. 2008 12:56 — Editoval lukaszh (16. 11. 2008 12:57)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: funkce

↑ multak:
Prvá rovnica opisuje lineárnu funkciu $y=\frac{7}{2}+\frac{3}{2}x$
Druhá rovnica opisuje kružnicu, a teda to nie je funkcia, pretože neplatí vlastnosť funkcie, že pre každé x existuje práve jedno y. V tomto prípade pre jedno x existujú rovno dve y. Napríklad $x_0=1\Rightarrow y_{1,2}=\pm\sqrt{3}$
Tretia rovnica taktiež neopisuje funkciu, pretože platí to isté čo o druhej rovnici.
Štvrtá opisuje kvadratickú funkciu $y=3x^2-1$
Samozrejme tieto výsledky platia za predpokladu, že pod y sa chápe $y=f(x)$, teda zobrazenie $x\mapsto f(x)$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 16. 11. 2008 13:52

multak
Reputace:   

↑ lukaszh:

No to právě nechápu co to znamená, že jednomu x odpovídá jedno y.  Vysvětlíte mi to někdo ? Mě připadá že třeba u toho příkladu a: sou tam 3x a 2y. Tak to přece neodpvídá, protože jednomu y odpovídá 1,5 x. Vysvětlíte mi někdo ten pojem ?

#4 16. 11. 2008 15:36 — Editoval O.o (16. 11. 2008 15:39)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ multak:

lukaszh tím myslel, že když si nakreslíš ten graf a zvolíš si jedo x, tak protneš graf funkce (v tomto x) dvakrát nebo vícekrát - tzn. není to funkce, takže ybch spíš měl říkat místo funkce třeba nějaká křivka).

Jednoduchý příklad je právě kružnice.

Střed nech třeba v počátku (ale je jedno kde je střed, na tom teď nezáleží), poloměr si zvol jaký chceš, např. 10.

Když si nakreslší kružnici se středem v počátku a poloměrem deset, zvolíš si nějaké x menší jak poloměr (např. 4) a budeš chtít zjistit, jakou má ypsilonovou souřadnici bod s xovou souřadnicí 4 (ležící na kružnici), tak zjistíě, že to je buď +y nebo -y (pro dané x). Z toho dostaneš, že to není funkce. Protože u funkce platí, že pro jedno x najdeme jedno y.

Alespoň tak nějak si to říkám já.. Nevím, jestli existují výjimky (nebo je to celé jinak), nejsem matematik ani nestuduji na škole s amt. zaměřením, takže podrobněji ti to rozepíše určitě někdo jiný .)

Zápatí