Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ multak:
Prvá rovnica opisuje lineárnu funkciu 
Druhá rovnica opisuje kružnicu, a teda to nie je funkcia, pretože neplatí vlastnosť funkcie, že pre každé x existuje práve jedno y. V tomto prípade pre jedno x existujú rovno dve y. Napríklad 
Tretia rovnica taktiež neopisuje funkciu, pretože platí to isté čo o druhej rovnici.
Štvrtá opisuje kvadratickú funkciu 
Samozrejme tieto výsledky platia za predpokladu, že pod y sa chápe
, teda zobrazenie 
↑ lukaszh:
No to právě nechápu co to znamená, že jednomu x odpovídá jedno y. Vysvětlíte mi to někdo ? Mě připadá že třeba u toho příkladu a: sou tam 3x a 2y. Tak to přece neodpvídá, protože jednomu y odpovídá 1,5 x. Vysvětlíte mi někdo ten pojem ?
↑ multak:
lukaszh tím myslel, že když si nakreslíš ten graf a zvolíš si jedo x, tak protneš graf funkce (v tomto x) dvakrát nebo vícekrát - tzn. není to funkce, takže ybch spíš měl říkat místo funkce třeba nějaká křivka).
Jednoduchý příklad je právě kružnice.
Střed nech třeba v počátku (ale je jedno kde je střed, na tom teď nezáleží), poloměr si zvol jaký chceš, např. 10.
Když si nakreslší kružnici se středem v počátku a poloměrem deset, zvolíš si nějaké x menší jak poloměr (např. 4) a budeš chtít zjistit, jakou má ypsilonovou souřadnici bod s xovou souřadnicí 4 (ležící na kružnici), tak zjistíě, že to je buď +y nebo -y (pro dané x). Z toho dostaneš, že to není funkce. Protože u funkce platí, že pro jedno x najdeme jedno y.
Alespoň tak nějak si to říkám já.. Nevím, jestli existují výjimky (nebo je to celé jinak), nejsem matematik ani nestuduji na škole s amt. zaměřením, takže podrobněji ti to rozepíše určitě někdo jiný .)