Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2008 11:23 — Editoval multak (16. 11. 2008 11:24)

multak
Reputace:   

funkce

Reknete mi nekdo jak poznam jestli se jedna o funkci  a proc ?

Mam tady priklady:

a) 3x - 2y + 7 = 0
b) x2 + y2 = 4
c) x + y2 – 2 = 0
d) y – 3x2 + 1 = 0

ty 2 za pismenem znamenaj na druhou, napsal bych to v latexu ale nejde mi

#2 16. 11. 2008 12:56 — Editoval lukaszh (16. 11. 2008 12:57)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: funkce

↑ multak:
Prvá rovnica opisuje lineárnu funkciu $y=\frac{7}{2}+\frac{3}{2}x$
Druhá rovnica opisuje kružnicu, a teda to nie je funkcia, pretože neplatí vlastnosť funkcie, že pre každé x existuje práve jedno y. V tomto prípade pre jedno x existujú rovno dve y. Napríklad $x_0=1\Rightarrow y_{1,2}=\pm\sqrt{3}$
Tretia rovnica taktiež neopisuje funkciu, pretože platí to isté čo o druhej rovnici.
Štvrtá opisuje kvadratickú funkciu $y=3x^2-1$
Samozrejme tieto výsledky platia za predpokladu, že pod y sa chápe $y=f(x)$, teda zobrazenie $x\mapsto f(x)$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 16. 11. 2008 13:52

multak
Reputace:   

↑ lukaszh:

No to právě nechápu co to znamená, že jednomu x odpovídá jedno y.  Vysvětlíte mi to někdo ? Mě připadá že třeba u toho příkladu a: sou tam 3x a 2y. Tak to přece neodpvídá, protože jednomu y odpovídá 1,5 x. Vysvětlíte mi někdo ten pojem ?

#4 16. 11. 2008 15:36 — Editoval O.o (16. 11. 2008 15:39)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ multak:

lukaszh tím myslel, že když si nakreslíš ten graf a zvolíš si jedo x, tak protneš graf funkce (v tomto x) dvakrát nebo vícekrát - tzn. není to funkce, takže ybch spíš měl říkat místo funkce třeba nějaká křivka).

Jednoduchý příklad je právě kružnice.

Střed nech třeba v počátku (ale je jedno kde je střed, na tom teď nezáleží), poloměr si zvol jaký chceš, např. 10.

Když si nakreslší kružnici se středem v počátku a poloměrem deset, zvolíš si nějaké x menší jak poloměr (např. 4) a budeš chtít zjistit, jakou má ypsilonovou souřadnici bod s xovou souřadnicí 4 (ležící na kružnici), tak zjistíě, že to je buď +y nebo -y (pro dané x). Z toho dostaneš, že to není funkce. Protože u funkce platí, že pro jedno x najdeme jedno y.

Alespoň tak nějak si to říkám já.. Nevím, jestli existují výjimky (nebo je to celé jinak), nejsem matematik ani nestuduji na škole s amt. zaměřením, takže podrobněji ti to rozepíše určitě někdo jiný .)

Zápatí