Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
učím se na písemku a v učebnici mám otázky ohledně čtyřstěnu na které nevim odpovědi, mohl byste mi je prosim nekdo vysvetlit, popr navest na odpoved?
1. Je možné aby v nějakém čtyřstěnu ležely středy kružnic opsaných všem jeho stěnám v jedné rovině?
moje odpověď: myslím, že to není možné, 3 středy muzou být v jedné rovine, ale ten 4. vždy bude v jiné rovine
2. Existuje čtyřstěn, který má shodné každé dvě protilehlé hrany, ale nemá shodné všechny stěny?
moje odpověď: tuto otázku nechápu, protože podle mě čtyřstěn se skládá z trojuhelniku (tak tam nejsou protilehle hrany) nebo nerozumím co je mysleno protilehlou hranou,...
3. Je dán pravidelný čtyřstěn ABCD, ke stěnám ACD a BCD jsou přilepeny dva shodné čtyřstěny se čtyřstěnem ABCD. Je vzniklé těleso konvexní? Platí pro nej Eulerova věta o počtu hran sten a vrcholu?
moje odpověď: ano vzniklé těleso je konvexní a neplati eulerova veta (v-h+s=2 , vrcholy hrany steny) nebot v=6,h=8,s=8
děkuji předem za pomoc;-) snad aspon něco budu mít dobre zodpovezene
Zdravím.
Ad 1. OMYL. Představ si čtyřstěn, ktrerý vznikne "rozříznutím" krychle vhodnou rovinou.
↑ Rumburak:
Zdravím
Píšeš "...který je jinými slovy trojbokým kuželem..."
asi překlep ...jehlanem...
↑ Honzc:↑ Rumburak:
Ahoj,
jaká je tedy odpověď na otázku 2? Existuje nebo ne?
Díky
↑ Keeeeke:
Neexistuje. Uvážíme-li shodnost protilehlých hran, je důkaz triviální (věta sss o shodnosti trojúhelníků).