Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 08. 2012 01:49

barbora87
Reputace:   

čtyřstěn

Dobrý den,

učím se na písemku a v učebnici mám otázky ohledně čtyřstěnu na které nevim odpovědi, mohl byste mi je prosim nekdo vysvetlit, popr navest na odpoved?
1. Je možné aby v nějakém čtyřstěnu ležely středy kružnic opsaných všem jeho stěnám v jedné rovině?
moje odpověď: myslím, že to není možné, 3 středy muzou být v jedné rovine, ale ten 4. vždy bude v jiné rovine

2. Existuje čtyřstěn, který má shodné každé dvě protilehlé hrany, ale nemá shodné všechny stěny?
moje odpověď: tuto otázku nechápu, protože podle mě čtyřstěn se skládá z trojuhelniku (tak tam nejsou protilehle hrany) nebo nerozumím co je mysleno protilehlou hranou,...

3. Je dán pravidelný čtyřstěn ABCD, ke stěnám ACD a BCD jsou přilepeny dva shodné čtyřstěny se čtyřstěnem ABCD. Je vzniklé těleso konvexní? Platí pro nej Eulerova věta o počtu hran sten a vrcholu?
moje odpověď: ano vzniklé těleso je konvexní a neplati eulerova veta (v-h+s=2 , vrcholy hrany steny) nebot v=6,h=8,s=8

děkuji předem za pomoc;-) snad aspon něco budu mít dobre zodpovezene

• (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 28. 08. 2012 11:09 — Editoval Rumburak (28. 08. 2012 16:08)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: čtyřstěn

Zdravím.

Ad 1.   OMYL.  Představ si čtyřstěn, ktrerý vznikne "rozříznutím" krychle vhodnou rovinou.

Ad 2.  Nejsem sice odborník na stereometrii, ale domnívám se, že ve čtyřstěnu, který je jinými slovy trojbokým jehlanem
se základnou ABC a hlavním vrcholem V,  můžeme hranu AB považovat za protilehlou k hraně CV.

Ad 3.  Mně vychází 

v  = 4 + 2  = 6 ,      h =  3 x 6  -  2 x 3 = 12 ,      s =  3 x 4  -  2 x 2  = 8  .

Pokud jde o konvexnost,  zatím nevím - musel by se zjistit úhel dvou stěn základníbo čtyřstěnu.

#3 28. 08. 2012 13:23

Honzc
Reputace:   248 

↑ Rumburak:
Zdravím

Píšeš "...který je jinými slovy trojbokým kuželem..."
asi překlep ...jehlanem...

#4 28. 08. 2012 16:02

Rumburak

↑ Honzc:
Máš pravdu, popletl jsem to a ihned opravím - děkuji.

#5 27. 04. 2013 13:57

Keeeeke
Reputace:   

↑ Honzc:↑ Rumburak:
Ahoj,
jaká je tedy odpověď na otázku 2? Existuje nebo ne?
Díky

#6 27. 04. 2013 14:58

Rumburak

↑ Keeeeke:

Neexistuje.  Uvážíme-li shodnost protilehlých hran, je důkaz triviální (věta sss o shodnosti trojúhelníků).

Zápatí