Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím o radu , zda -li někdo neví co s tím? Nechápu tu fci nějak:
příklad: Zatěžující charakteristika pružné vazby mezi dvěma objekty je požadována ve tvaru F(y)=10y^{2}+2000, kde F(N),y(mm). Nahraďte tuto charakteristiku sadou dvou sériově zapojených pružin s tuhostmi k1 a k2. Určete jejich deformace za předpokladu, že náhradní charakteristina FN(y) splňuje F(0)=FN(0), FN(10mm)=F(10mm), FN(15mm)=F(15mm).
Nechápu zadání, nevíte někdo co s tím? Díky za pomoc :)
↑ Dvorka: Ahoj, sériové a paralelné zapojenie pružín
http://pokusy.pucholt.com/videopokusy/m … -pruzin-8/
↑ Dvorka:
Zdravím,
také jsem se na to dívala. Tak si to představuji - máš "průžnou vazbu", kterou můžeš zatěžovat sílou v závislosti na vzdálenosti objektů dle průběhu
, je to kvadratická funkce s minimem pro
, kdy zátěž je 2000 N. Tuto vazbu nahrazuješ soustavou pružin, zátěžová síla bude lineární
(K nahrazuje "společnou tuhost" soustavy pružin - vzorce v odkazu).
V počáteční poloze F(0)=FN(0), tedy pružinová soustava musí být zatížena sílou 2000 N (není ve zcela uvolněném stavu)? Potom jsou další 2 hodnoty, přes které procházíš a úkolem je určit potřebné tuhosti pružin. Ale to jsou jen takové mé představy. Možná, kdybys umístil své materiály (odkazy na materiály předmětu, odkud to je), tak by se to možná i pohlo.

ahoj, koukam že tady někdo řeší to samí co já, dneska sem byl u Pešíka a tenhle obrázek mi nakreslil a řekl mi že je potřeba spočítat směrnice těch dvou přímek který tam mam zakreslený a že tuhost je vlastně směrnice,ale furt mi to ještě nepomohlo natolik abych to pochopil http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=49420

↑ jelena: pochopila si to zcela zprávně je třeba určit rovnice těch dvou přímek které nahradí tu parabolu
ano přesně tak , jak si to představuješ, tak tak to má být, jenom nevím jak na to :) jedná se o předmět části strojů, kategorie pružné spoje , odkaz : http://www.kst.tul.cz/cz/katedra/vyuka/16/ zkusím se s tím nějak poprat zatím , kdyby jsi měla chviličku a zkusila něco najít k tomu byl bych vděčný :)
↑ Dvorka: chápu to dobře ? mám teda fci F(y)=
+2000 k tomu ty poč. podmínky, tak do fce dosadím 0,10,15, vyjde mi FN(0)=2000, FN(10)=3000, FN(15)=4250 , potom FN=ky+q , pro 0: 2000=k.0+q , pro 10: 3000=10k+q a z této soustavy určím k=? (1000=10k => k=100???) není to nějaká blbost? Že by celková tuhost byla 100?
↑ Dvorka:nebo mě ještě napadlo, že těch 100 je pro první pružinu tuhost, potom spočítám další soustavu 3000=10k+q ; 4250=15k+q , z toho vyjde tuhost druhé= 150,26 a celková tuhost k=k1*k2/(k1+k2)=60,044 , a vypočítám deformace pružin y=F/k , y1=30mm a y2=28mm, je to možné takhle počítat nebo to je nesmysl? :)
↑ Dvorka:
děkuji za odkazy. Měl jsi také jít na konzultaci, jako kolega ↑ jardakykolka:.
Pokud mám věřit jeho doporučení, potom na první úsečce působí 1. pružina a zjišťujeme její tuhost jako směrnici přímky, na druhém úseku zjišťujeme tuhost 2. přímky.
Fyzikálně se mi to ovšem nezdá - ale to bych se ponořila do hlubokých úvah, do kterých se mi nechce. Dejme tomu.
potom spočítám další soustavu 3000=10k+q ; 4250=15k+q , z toho vyjde tuhost druhé= 150,26
Tuhost druhé není dobře, mně vychází
.
Určete jejich deformace za předpokladu, že náhradní charakteristina FN(y) splňuje F(0)=FN(0), FN(10mm)=F(10mm), FN(15mm)=F(15mm).
Deformaci pružiny rozumím změnu délky při působení síly, tedy celková deformace na 1. úseku je 10 mm, na druhém (15-10=5 mm). Ale jelikož se mi nelibí, že každý úsek bereme jako samostatnou pružinu, tak nevím - nelibí se mi to. Zkusím se ještě večer podívat na vaše materiály.

↑ jelena: ahoj jestli se chceš večer podívat na naše materiály tak tohle je všechno co máme http://www.uloz.to/xanGrtk/casti-stroju … k-2010-pdf záčátek na straně 165
↑ jelena: no já to právě nechápu vůbec, ale z tvého podání celkem ano, máš pravdu první tuhost k1=100 a druhá k2=250 to je dobře? potom celková tuhost k=71,42 a ty deformace teda nechápu, proč je mám počítat , když to tam teda vlastně je zadané ?
↑ Dvorka:, ↑ jardakykolka:
za materiály děkuji, bohužel není nic, co bych použila. Ale tady jsem kolegovi připsala, co bych odvodila z komentáře učitele. Snad pomůže.
Stránky: 1