Stránky: 1
Prosím o nasměrování, pokud chci řešit extrémy funkcí F(x,y,z)=0 z(x,y)
Řešit extrémy explicitních funkcí třech proměnných umím, implicitní F(x,y)=0 také.
Příklad:
Výsledek je prý: Maximum [3,-4,7]; Minimum [3,-4,-9]

↑ Exon:
Zdravím, nehledal bych v tom žádnou složitost. Pro implicitní funkci z=z(x,y) postupujeme vlastně stejně jako v případě implicitní fce y=y(x).
Nutná podmínka - hledáme body podezřelé z extrému - získáme tedy dvě rovnosti
. Z nich lehce zjistíme hodnoty souřadnic x,y. Jejich dosazením do rovnosti F(x,y,z)=0 zjistíme příslušné hodnoty souřadnice z.
Nyní je nutné ověřit existenční podmínku v nalezených bodech
, jestli rovnost F(x,y,z)=0 zadává implicitní funkci z(x,y) na okolí nalezených bodů. Mně vyšlo, že zadává na okolí (3,-4) s hodnotami 7 a -9.
Pak už stačí jen vyšetřit, jestli v nalezených bodech nastává extrém a případně jakého je typu.

↑ Exon:
Omlouvám se, mám tam chybu a opravím ji. Samozřejmě má být
, také proto abychom nedělili nulou ve výrazu
.
Existence a typ extrému se vyšetří pomocí druhého totálního diferenciálu funkce z v příslušném bodě - tedy je potřeba znát všechny 2. parciální derivace funkce z v příslušných bodech. Zde to vyjde hezky, ale používají se buď úpravy na čtverec a nebo Sylvestrovo kritérium.

↑ Exon:
Jak jsi došel k těm koeficientům před jednotlivými diferencemi? Mám na mysli to "2-krát".
Řešíme funkci z(x,y), proto by se ve druhém totálním diferenciálu funkce z(x,y) neměly vyskytovat diference od z, ale jen od x a y. Obecně by měl 2. totální diferenciál funkce z(x,y) v bodě (x_0,y_0) vypadat následovně
, kde dx představuje rozdíl (x-x_0), podobně dy.
Stránky: 1