Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 06. 09. 2012 20:13

Dvorka
Reputace:   

Re: Směrnice paraboly v bodě

tak když se na to podívám a budu to počítat stejně ten začátek jako předchozí příklad tak vyjde : 800=0k+q ; 800,002=10k+q ; tedy k=0,2N/mm , potom další soustava 800,002=10k+q ; 800,0045=15k+q z toho vyjde tuhost k=0,5N/mm , pro paralelní zapojení se použije vzoreck K=k1+k2. A teď přichází můj konec :( řekl bych , když se nad tím zamyslím, že k=0,5 by mohla být celková tuhost a k=0,2 tuhost k1 z toho by mi vyšlo, že tuhost k2=0,3N/mm . Ale opravdu nevím zda-li to je správně.???

#27 06. 09. 2012 21:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Dvorka:

děkuji, no to je to, čemu nerozumím, tak by vycházelo, že obě pružiny působí až na 2. úseku. A co se děje na prvním - jak může působit je jedna z pružin (a ještě ta slabší)?

Číselně jsem Tvé výpočty nekontrolovala, odhaduji jen z chování funkce F(y).

Opravdu nemáš možnost se zastavit za učitelem?

#28 06. 09. 2012 22:24

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena: bohužel se tam zastavit nemohu protože tak teď není a v pondělí mám z toho zkoušku:-(  také to nechápu ale čiselně to mám dobře,to je jediné čím si jsem jistý :-)

#29 07. 09. 2012 10:00

jelena
Jelena

↑ Dvorka:

tak to nevím, co bych poradila - fcbk, někdo ze spolužáků, autor tématu kolega Jarda (pokud téma sleduje), předchozí ročník stejného učitele, zda jste něco nebrali ve cvičení apod.

Konec konců můžeš si to nechat na zkoušku a diskutovat s učitelem. Techniku výpočtu a základní vzorce pro zapojení znáš. Mně osobně se nejeví možné, že 2 principiálně odlišná zapojení (sériové/paralelní) má nahrazovat stejnou nelineární charakteristiku (kvadratickou funkci) - ale nemám pádný důkaz. Bohužel, postavit se k trhacímu stroji už nemám možnost.

Tak ať se podaří, potom poinformuj. Děkuji.

#30 07. 09. 2012 10:10

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena:právě že to na cvičení nebylo, to byl konec semestru a jak to znáš jistě, už se to nestíhalo :) . No když to tam náhodou bude, napíšu mu tam tento způsob jak jsme to počítali a budeme diskutovat :) snad se zadaří, potom dám vědět :) děkuji za pomoc :)

#31 07. 09. 2012 14:17

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena: Nemohl by být problém v tom, že kolega co tady řešil tu fci $ay^{2}+b$ měl počítat paralelní zapojení, ale počítal sériové? Proto se z toho asi nemůžeme vyhrabat třeba :)

#32 07. 09. 2012 18:26

jelena
Jelena

↑ Dvorka:

ani ne,

kolega Jarda napsal(a):

ano byla to od něho jakási nápověda, řekl že to souvisí se směrnicí té přímky. a to že se ty tuhosti mění je dáno tím že jsou tam ty pružiny dvě v serii, nejprve se natahují obě pak jedna z nich dojde na jakýsí doraz a dál se natahuje pouze jedna jestli to říkam dobře. a to způsobí ten lomoví bod A

A chování v sérii jako náhrada za $F(y)=ay^{2}+b$ se mi zdá v pořádku a mé představě o modelové funkci neodporuje.

Ovšem u paralelního zapojení bych čekala nějakou takovou funkci.

Proto se z toho asi nemůžeme vyhrabat třeba :)

:-) ono to nějak dopadne.

#33 07. 09. 2012 20:18

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena: přesně tak, ono to nějak dopadne, ale děkuji za pomoc a vysvětlení :)

#34 07. 09. 2012 21:29

jardakykolka
Zelenáč
Škola: TUL
Pozice: student
Reputace:   

↑↑ jelena: tak už sem možná vymyslel jakejsi model i pro to paralelní řazení, pro představu dvě desky mezi kterými stojí dvě pružiny a jedna znicch je delší, desky se přibližují a začnou stlačovat jednu pružinu v sousstavě vznikne tuhost k1 desky jedou dál narazí na druhou kratší pružinu a jelikož při paralelním řazení je K=k1+k2 tak se celková tuhost zvíší a přímka se stane strmější jako v případě toho obrázku co sem kreslil nahoře stou parabolou. všechno se to dá vysvětlit tím že pří seriovem řazení je celková tuhost převrácenou hodnotou dvou sčítaných tuhostí a při paralelním je to součet

#35 07. 09. 2012 23:10

jelena
Jelena

↑ jardakykolka:

:-) ano, děkuji velice, to je přesně to, co jsme potřebovali.

↑ Dvorka:

tady kolegovi ↑ jardakykolka: děkujeme, že všechno zařídil. Všem zdar u zkoušky přeji.

#36 08. 09. 2012 10:11

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena: také se přidávám k děkovačce :)  zní to dobře a líbí se mi to :) ještě jednou oběma děkuji za pomoc :)

#37 08. 09. 2012 10:42

jardakykolka
Zelenáč
Škola: TUL
Pozice: student
Reputace:   

↑ Dvorka:moc se neraduj,tohle je jen jeden ze dvou zpusobu zadaní, pak to prej někdy zadává jinak asi ty podmínky a tam se prej musí derivovat :D tak snad aspon jeden stěch dvou termínu tam dá tohle

#38 08. 09. 2012 19:57

Dvorka
Reputace:   

↑ jardakykolka: tak to nevím, já co tam byl , tak vždy tam bylo toto, když tam byla pružina. No uvidíme. Hodně zdaru, já jdu v pondělí :)

#39 16. 09. 2012 12:16

Dvorka
Reputace:   

↑ Dvorka: tak s lítostí oznamuji,že zkouška dopadla za 4... zkusím zjistit co tam bylo špatně a třeba se na to mrkneme ju ? :)

#40 16. 09. 2012 12:35

jelena
Jelena

↑ Dvorka:

děkuji za zprávu. Samozřejmě je poučné, co bylo špatně (u rada bych se podívala), ale nemělo by větší efekt zajít si na konzultaci za vyučujícím? Měj se.

#41 30. 09. 2012 18:13

dandyyysek
Zelenáč
Reputace:   

prosím Vás, mohl by mi někdo poslat výsledky když mám rovnici paraboly y=-10-6x-x² a potřebuji vědět souřadnice vrcholu, řídící přímku a ohnisko.Předem moc děkuju záchraně!!

#42 30. 09. 2012 18:17

jelena
Jelena

↑ dandyyysek:

Zdravím,

založ si, prosím vlastní téma ve správné sekci - viz pravidla. Děkuji.

#43 30. 09. 2012 18:18

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ dandyyysek:
Zdravím,
proč si nezaložíte vlastní téma? A poslat, to myslíte poštou? Sem to ale nepište, založte si podle pravidel vlastní téma. A zkuste se trochu snažit sám, za Vás tu příklady nikdo řešit nebude. Například pro nalezení vrcholu existuje (pro vysokoškoláka) celkem jednoduchý postup (pomocí doplnění na čtverec).

#44 30. 09. 2012 18:22

dandyyysek
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Moc se omlouvám, napsala jsem příspěvek, jenže jsem se nepodívala kam a zadala jsem to do špatné kategorie, moc se omlouvám!!! Děkuju za pochopení

Zápatí