Matematické Fórum

22. 8. 2021 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 06. 09. 2012 20:13

Dvorka
Reputace:   

Re: Směrnice paraboly v bodě

tak když se na to podívám a budu to počítat stejně ten začátek jako předchozí příklad tak vyjde : 800=0k+q ; 800,002=10k+q ; tedy k=0,2N/mm , potom další soustava 800,002=10k+q ; 800,0045=15k+q z toho vyjde tuhost k=0,5N/mm , pro paralelní zapojení se použije vzoreck K=k1+k2. A teď přichází můj konec :( řekl bych , když se nad tím zamyslím, že k=0,5 by mohla být celková tuhost a k=0,2 tuhost k1 z toho by mi vyšlo, že tuhost k2=0,3N/mm . Ale opravdu nevím zda-li to je správně.???

#27 06. 09. 2012 21:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Dvorka:

děkuji, no to je to, čemu nerozumím, tak by vycházelo, že obě pružiny působí až na 2. úseku. A co se děje na prvním - jak může působit je jedna z pružin (a ještě ta slabší)?

Číselně jsem Tvé výpočty nekontrolovala, odhaduji jen z chování funkce F(y).

Opravdu nemáš možnost se zastavit za učitelem?

#28 06. 09. 2012 22:24

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena: bohužel se tam zastavit nemohu protože tak teď není a v pondělí mám z toho zkoušku:-(  také to nechápu ale čiselně to mám dobře,to je jediné čím si jsem jistý :-)

#29 07. 09. 2012 10:00

jelena
Jelena

↑ Dvorka:

tak to nevím, co bych poradila - fcbk, někdo ze spolužáků, autor tématu kolega Jarda (pokud téma sleduje), předchozí ročník stejného učitele, zda jste něco nebrali ve cvičení apod.

Konec konců můžeš si to nechat na zkoušku a diskutovat s učitelem. Techniku výpočtu a základní vzorce pro zapojení znáš. Mně osobně se nejeví možné, že 2 principiálně odlišná zapojení (sériové/paralelní) má nahrazovat stejnou nelineární charakteristiku (kvadratickou funkci) - ale nemám pádný důkaz. Bohužel, postavit se k trhacímu stroji už nemám možnost.

Tak ať se podaří, potom poinformuj. Děkuji.

#30 07. 09. 2012 10:10

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena:právě že to na cvičení nebylo, to byl konec semestru a jak to znáš jistě, už se to nestíhalo :) . No když to tam náhodou bude, napíšu mu tam tento způsob jak jsme to počítali a budeme diskutovat :) snad se zadaří, potom dám vědět :) děkuji za pomoc :)

#31 07. 09. 2012 14:17

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena: Nemohl by být problém v tom, že kolega co tady řešil tu fci $ay^{2}+b$ měl počítat paralelní zapojení, ale počítal sériové? Proto se z toho asi nemůžeme vyhrabat třeba :)

#32 07. 09. 2012 18:26

jelena
Jelena

↑ Dvorka:

ani ne,

kolega Jarda napsal(a):

ano byla to od něho jakási nápověda, řekl že to souvisí se směrnicí té přímky. a to že se ty tuhosti mění je dáno tím že jsou tam ty pružiny dvě v serii, nejprve se natahují obě pak jedna z nich dojde na jakýsí doraz a dál se natahuje pouze jedna jestli to říkam dobře. a to způsobí ten lomoví bod A

A chování v sérii jako náhrada za $F(y)=ay^{2}+b$ se mi zdá v pořádku a mé představě o modelové funkci neodporuje.

Ovšem u paralelního zapojení bych čekala nějakou takovou funkci.

Proto se z toho asi nemůžeme vyhrabat třeba :)

:-) ono to nějak dopadne.

#33 07. 09. 2012 20:18

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena: přesně tak, ono to nějak dopadne, ale děkuji za pomoc a vysvětlení :)

#34 07. 09. 2012 21:29

jardakykolka
Zelenáč
Škola: TUL
Pozice: student
Reputace:   

↑↑ jelena: tak už sem možná vymyslel jakejsi model i pro to paralelní řazení, pro představu dvě desky mezi kterými stojí dvě pružiny a jedna znicch je delší, desky se přibližují a začnou stlačovat jednu pružinu v sousstavě vznikne tuhost k1 desky jedou dál narazí na druhou kratší pružinu a jelikož při paralelním řazení je K=k1+k2 tak se celková tuhost zvíší a přímka se stane strmější jako v případě toho obrázku co sem kreslil nahoře stou parabolou. všechno se to dá vysvětlit tím že pří seriovem řazení je celková tuhost převrácenou hodnotou dvou sčítaných tuhostí a při paralelním je to součet

#35 07. 09. 2012 23:10

jelena
Jelena

↑ jardakykolka:

:-) ano, děkuji velice, to je přesně to, co jsme potřebovali.

↑ Dvorka:

tady kolegovi ↑ jardakykolka: děkujeme, že všechno zařídil. Všem zdar u zkoušky přeji.

#36 08. 09. 2012 10:11

Dvorka
Reputace:   

↑ jelena: také se přidávám k děkovačce :)  zní to dobře a líbí se mi to :) ještě jednou oběma děkuji za pomoc :)

#37 08. 09. 2012 10:42

jardakykolka
Zelenáč
Škola: TUL
Pozice: student
Reputace:   

↑ Dvorka:moc se neraduj,tohle je jen jeden ze dvou zpusobu zadaní, pak to prej někdy zadává jinak asi ty podmínky a tam se prej musí derivovat :D tak snad aspon jeden stěch dvou termínu tam dá tohle

#38 08. 09. 2012 19:57

Dvorka
Reputace:   

↑ jardakykolka: tak to nevím, já co tam byl , tak vždy tam bylo toto, když tam byla pružina. No uvidíme. Hodně zdaru, já jdu v pondělí :)

#39 16. 09. 2012 12:16

Dvorka
Reputace:   

↑ Dvorka: tak s lítostí oznamuji,že zkouška dopadla za 4... zkusím zjistit co tam bylo špatně a třeba se na to mrkneme ju ? :)

#40 16. 09. 2012 12:35

jelena
Jelena

↑ Dvorka:

děkuji za zprávu. Samozřejmě je poučné, co bylo špatně (u rada bych se podívala), ale nemělo by větší efekt zajít si na konzultaci za vyučujícím? Měj se.

#41 30. 09. 2012 18:13

dandyyysek
Zelenáč
Reputace:   

prosím Vás, mohl by mi někdo poslat výsledky když mám rovnici paraboly y=-10-6x-x² a potřebuji vědět souřadnice vrcholu, řídící přímku a ohnisko.Předem moc děkuju záchraně!!

#42 30. 09. 2012 18:17

jelena
Jelena

↑ dandyyysek:

Zdravím,

založ si, prosím vlastní téma ve správné sekci - viz pravidla. Děkuji.

#43 30. 09. 2012 18:18

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ dandyyysek:
Zdravím,
proč si nezaložíte vlastní téma? A poslat, to myslíte poštou? Sem to ale nepište, založte si podle pravidel vlastní téma. A zkuste se trochu snažit sám, za Vás tu příklady nikdo řešit nebude. Například pro nalezení vrcholu existuje (pro vysokoškoláka) celkem jednoduchý postup (pomocí doplnění na čtverec).

#44 30. 09. 2012 18:22

dandyyysek
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Moc se omlouvám, napsala jsem příspěvek, jenže jsem se nepodívala kam a zadala jsem to do špatné kategorie, moc se omlouvám!!! Děkuju za pochopení

Zápatí