Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://imageshack.us/photo/my-images/37/leeryz.jpg/
Ahoj, mám dány přímky s linerálně nezávislými vektory. Jak určit jejich vzájemnou polohu přímek? Já to zkoušel pomocí komparační metody (viz obrázek) ale nějak mi to vyšlo divně.
Plus, jak dopočítat "s"?

↑ Fredy.00:
1) Z pravých stran parametrických rovnic vytvoříš soustavu tří rovnic o dvou neznámých
2) vybereš si libovolné dvě a řešíš soustavu dvou rovnic o dvou neznámých
3) zbývající třetí rovnice je velice důležitá, jelikož když teď dosadíš vypočítané parametry do třetí rovnice a bude rovnice splněna, tak jsou to různoběžky, pokud ne, jsou to mimoběžky

↑ Fredy.00:
Budeš psát ty, já budu kontrolovat
1) napiš soustavu tří rovnic o třech neznámých - vytvoříš je pomocí pravých stran jednotlivých parametrických vyjádření, jelikož zjišťujeme, jestli existuje průsečík.
Xa=Xb....

↑ Fredy.00:
Ale vždyť ti to tady píšu
Máš tam první přímku a
x= A
y= B
z= C
a druhou přímku
x= D
y= E
z= F
a jelikož zjišťuješ, jestli mají společný bod, tak kdyby ano, tak to x,y a z musí být stejné. Takže ty vytvoříš rovnice z těch pravých stran, tj
A=D
B=E
C=F
dvě si vybereš a vyřešíš soustavu. Vypočítané proměnné dosadíš do té poslední rovnice, a když bude splněna, tak jsou to mimoběžky, když ne, tak různoběžky

↑ marnes:
A jak mi správně píše "nejsem tonda" ( nevím, proč mně neopraví), jsem to přehodil. Takže správně má být
Vypočítané proměnné dosadíš do té poslední rovnice, a když bude splněna, tak jsou to různoběžky, když ne, tak mimoběžky
Tímto mu též děkuji za opravu a spolupráci.

↑ Fredy.00:
Ty neumíš řešit soustavu dvou rovnic o dvou neznámých???

↑ Fredy.00:
Ke studiu muzu nabidnout napriklad tento material. Vice o rovnicich se lze dozvedet zde - je tam napriklad lekce o soustavach tri rovnic o dvou neznamych.