Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 09. 2012 19:42

Honza90
Reputace:   

uspořádaná dvojice - definice

Trochu nejasná mi je definice uspořádané dvojice:$A$ je množina, $a$ a $b$ jsou dva prvky takové že $a,b\in A$, uspořádaná dvojice je $(a,b)=\{\{a\},\{a,b\}\}$. Mohl by mě někdo naťuknout proč je to definované zrovna takhle? Díky.

Wir müssen wissen. Wir werden wissen. David Hilbert

• (téma jako vyřešené označil(a) Honza90)

#2 18. 09. 2012 21:00

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: uspořádaná dvojice - definice

mno je třeba specifikovat, co jsou ty dva prvky, a je taky třeba nějak sdělit, kterej je první/druhej. tak proč ne třeba takhle.možností, jak to udělat, je samozřejmě víc

#3 18. 09. 2012 21:25 — Editoval Honza90 (18. 09. 2012 22:10)

Honza90
Reputace:   

↑ Stýv:
a je první, b je druhý. No já pořádně nerozumím tomu zápisu, nedává mi to moc smysl. Mohl bys mi to nějak "lidsky" přečíst?

Edit: Nejspíš v tom hledám moc velkou vědu.. Prostě když v té první množině je jenom "a" a ve druhé "a,b" tak je to uspořádaná dvojice (a,b) protože to "a" je tam jakoby dvakrát tak bude na prvním místě, je to tak?

#4 18. 09. 2012 22:33 — Editoval jarrro (18. 09. 2012 22:40)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

tak prečítať sa to dá ako množina obsahujúca práve množiny $\{a\},\{a, b\}$
tá definícia je aspoň podľa mňa preto taká, lebo v prípade, že sa pohybujeme na úrovni teórie množín resp. tried tak máme k dispozícii len množiny a od usporiadanej dvojice chceme, aby platilo $\(a, b\)=\(c, d\)\Leftrightarrow a=c\wedge b=d$. hlavne teda implikáciu  $\(a, b\)=\(c, d\)\Rightarrow a=c\wedge b=d$
čo je pri definícii $\(a, b\)=\{\{a\}, \{a, b\}\}$ splnené, lebo ak má platiť $\{\{a\}, \{a, b\}\}=\{\{c\}, \{c, d\}\}$, tak musí vzhľadom na počet prvkov daných množín platiť
$\{a\}=\{c\}\wedge\{a, b\}=\{c, d\}$ z prvej časti potom vyplýva, že $a=c$ a potom aj z druhej za použitia prvej vyplýva $b=d$
ale rovnako dobre by poslúžila aj definícia $\(a, b\)=\{\{b\}, \{a, b\}\}$ alebo iná, ktorá spĺňa "intuitívnu" predstavu o usporiadanej dvojici
nie dobrá definícia by bola napr. $\(a, b\)=\{a, b\}$, pretože by napr. $\(1, 2\)=\(2, 1\)$ čo od usporiadaných dvojíc neočakávame

MATH IS THE BEST!!!

#5 18. 09. 2012 22:39

Honza90
Reputace:   

↑ jarrro:
díky, to už je lepší, ale nemůžu si pomoct, tyhle důkazy v teorii množin mě přijdou spíš jako důsledky, nebo tautologie tvrzení jejichž pravdivost dokazujeme..

#6 18. 09. 2012 22:48 — Editoval jarrro (18. 09. 2012 22:50)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ Honza90:tak v matematike veľmi záleží na tom čo sa berie ako definícia resp. axióma a čo sa chce dokázať
podľa mňa definície vznikajú tak, že najprv sa intuitívne alebo empiricky zistí, že nejaký objekt by mal mať nejaký súbor vlastností a potom sa rozmýšĺa ako to definovať v jazyku konkrétnej matematickej disciplíny tak, aby to požadované vlastnosti malo. často pri tom treba "preložiť" aj samotné vlastnosti

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí