Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Trochu nejasná mi je definice uspořádané dvojice:
je množina,
a
jsou dva prvky takové že
, uspořádaná dvojice je
. Mohl by mě někdo naťuknout proč je to definované zrovna takhle? Díky.
↑ Stýv:
a je první, b je druhý. No já pořádně nerozumím tomu zápisu, nedává mi to moc smysl. Mohl bys mi to nějak "lidsky" přečíst?
Edit: Nejspíš v tom hledám moc velkou vědu.. Prostě když v té první množině je jenom "a" a ve druhé "a,b" tak je to uspořádaná dvojice (a,b) protože to "a" je tam jakoby dvakrát tak bude na prvním místě, je to tak?
tak prečítať sa to dá ako množina obsahujúca práve množiny 
tá definícia je aspoň podľa mňa preto taká, lebo v prípade, že sa pohybujeme na úrovni teórie množín resp. tried tak máme k dispozícii len množiny a od usporiadanej dvojice chceme, aby platilo
. hlavne teda implikáciu 
čo je pri definícii
splnené, lebo ak má platiť
, tak musí vzhľadom na počet prvkov daných množín platiť
z prvej časti potom vyplýva, že
a potom aj z druhej za použitia prvej vyplýva 
ale rovnako dobre by poslúžila aj definícia
alebo iná, ktorá spĺňa "intuitívnu" predstavu o usporiadanej dvojici
nie dobrá definícia by bola napr.
, pretože by napr.
čo od usporiadaných dvojíc neočakávame
↑ Honza90:tak v matematike veľmi záleží na tom čo sa berie ako definícia resp. axióma a čo sa chce dokázať
podľa mňa definície vznikajú tak, že najprv sa intuitívne alebo empiricky zistí, že nejaký objekt by mal mať nejaký súbor vlastností a potom sa rozmýšĺa ako to definovať v jazyku konkrétnej matematickej disciplíny tak, aby to požadované vlastnosti malo. často pri tom treba "preložiť" aj samotné vlastnosti
Stránky: 1