Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, můj třináctiletý bratr mi tvrdí, že při řešení následujícího příkladu
2/3 + 3/7 : 5/6
počítám klasicky zleva doprava (děleno nemá přednost před sčítáním).
Přijde mi to ale divné, protože my se učili, že "puntíky mají přednost před čárkama" :)
Jak to tedy je?
Děkuji moc za pomoc
↑ Kristyna172:
Dobrý den,
dělení a násobení má přednost před sčítáním a odčítáním. Ale / nemá přednost před : oboje je dělení.
Tedy
je ekvivalentní k
a výsledek je
.
Nemělo to být
? (v plaintext zápisu 2/3 + (3/7) / (5/6) )

↑ Kristyna172:
1. Pokud jsou ve výrazu závorky, počítají se nejdříve výrazy v závorkách.
2. Po závorkách se počítá násobení a dělení, které má přednost před sčítáním a odčítáním. Násobení a dělení počítáme postupně z levé strany.
3. Nakonec počítáme sčítání a odčítání postupně zleva doprava.
http://www.diktatyapriklady.cz/ktera-ma … -prednost/
↑ Kristyna172:
pravdu máš ty :)
Jinak s tímto názorem jsem se setkal při doučování už párkrát taky, že se cosi počítá zleva doprava.
Matematika je víceméně věda o množství, každý ten výraz, který předchází znaménko + nebo - značí nějaké množství, + a - jsou množství opačného významu, každé to množství je v tom výrazu bezohledu na pořadí, čili nic se nedělá zprava doleva, každý ten výraz má naprosto svoji vlastní působnost.
To je jakoby jsi dělala soupis svého majetku a napsala jsi, že máš propisku a aktovku, také by ten soupis nesouvisel s nějakým pořadím, protože množství jako takové má právě tu vlastnost, že je to množství, cosi čeho je buď víc nebo míň, žádná další otázka se v množství nezohledňuje, tedy určitě né ta v jakém pořadí to množství je.
Když z tuny písku postavíš hrad nebo zámek, pro matematiku to bude stále jen tuna písku.
Mala poznamka:
Treba davat pozor aj na vypocty tohto typu:

je spravny vypocet