Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 09. 2012 13:22

George5
Reputace:   

Derivace podle proměné, která ve funci není

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak vyřešit následující příklad $\alpha _{r}=\frac{1}{R}\frac{dR}{dT}$ jedná se o teplotní součinitel odporu, ale já nechápu jak je možné derivovat R (odpor) podle času když teda na R pohlížim jako na konstantu, tak co teda udělám s tím časem? Ve škole nás učili pouze x podle x

#2 30. 09. 2012 13:37

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

Re: Derivace podle proměné, která ve funci není

↑ George5:
Zdravím, nemohlo by T ve vzorci představovat spíše teplotu než čas?

#3 30. 09. 2012 13:53

George5
Reputace:   

Ano má omlouvám se, seknul sjem se.

#4 01. 10. 2012 00:29

alessi
Zelenáč
Škola: ZU FPV
Pozice: bývalý učiteľ
Reputace:   

$\alpha $*dT = 1/R DR
obe strany integruješ zvlášť pre dané premenné. Je to to isté ako pri x, len nemáš tam x ale niečo iné

$\alpha $ T = ln R + c
$\alpha $ = ln R / T  + c/T

#5 04. 10. 2012 22:46

George5
Reputace:   

Omlouvám se, stále to kompletně nechápu, pochopil jsem, že se jedná o změnu odporu podle teploty (normalně jako bych to měl v grafu, ale v pracovním postupu laborního cvičení (odtud to zadání mám), je že je třeba daný úkol zderivovat a to nemám ponětí jak, protože ve výrazu před derivační konstantou (1/R) se žádné T nevyskytuje, tak jak mám tento výraz zderivovat? Děkuji a dole přikládám zadání

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-10/83596_matforum.jpg

#6 06. 10. 2012 01:44

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Asi by to chtelo sem dat vetsi kus skript, Treba co je B, jaky je rozdil mezi alfa a alfa s indexem R atd atd, kam se to dosazovalo (pise se o dosazeni) atd atd.

#7 06. 10. 2012 15:18

George5
Reputace:   

Rozdíl mezi $\alpha $ a$\alpha _{R}$ podle návodu k laboratořím neni žádný (autor to nejspíš zapomněl napsat), B je energiová konstanta termistoru. Jde mi hlavně o to, abych z naměřených výsledků spočítal teplotní součinitel daného kovu (mědi) a jelikož nevím jak ten výraz 18.3 zderivovat, tak to nesvedu ani vypočítat.
Kompletní návod je zde: Odkaz
Mnou naměřené hodnoty: http://images.megaupload.cz/vysledky.JPG

#8 06. 10. 2012 16:03

user
Reputace:   24 

To je spíš fyzikální dotaz, pro termistor očekáváš lineární závislost.
$R(T)=R_0(1+\alpha T)$
Zderivováním této závislosti podle T dostanu:
$\frac{dR}{dT}=R_0\alpha$.

Pokud by se nejednalo o součástku s lineárním odporem, jednalo by se o první aproximaci v okolí bodu $R_0=R(T_0)$ pomocí taylorova rozvoje.

$R(T)=R_0+(\frac{dR}{dT})(T_0)\cdot T+\frac 12(\frac{d^2R}{dT^2})(T_0)\cdot T+ \dots$
alfa tady představuje $\alpha =(\frac{dR}{dT})(T_0)$.

Jako T jsem neznačil abs teplotu ale rozdíl teplot od bodu T0, ve kterém znám odpor.

#9 09. 10. 2012 16:38

George5
Reputace:   

Dnes jsem se od našeho fyzikáře dozvěděl, že to $\frac{1}{R}$ před $\frac{\mathrm{d} R}{\mathrm{d}T }$ je pouze konstanta a že to není předpis rovnice, určený k derivaci. Každopádně děkuji všem za odpovědi

#10 09. 10. 2012 18:49 — Editoval kaja.marik (09. 10. 2012 18:51)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

No kdyz sem date cely material tak to je  jednoduche: z (18.1 ) logaritmovanim (a index je vlastne promenna) mame

$\ln(R(T))-\ln(R_0)=\frac{B}{T}-\frac{B}{T_0}$

ted derivujeme podle T a dostaneme

$\frac 1R \frac{dR}{dT}=-\frac{B}{T^2}$ a leva strana je presne definice veliciny  $\alpha$

To skriptum neni napsane moc pekne, protoze promennou nekdy vypisuji nekdy ne a pisou ji jako dolni index. Mozna to tu lidi spletlo. Me teda jo. Taky se "predchozim vztahem" nemysli posledni matematicky vyraz, ale rovnice 18.1, ktera v puvodnim dotazu vubec nefiguruje.

Zápatí