Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak vyřešit následující příklad
jedná se o teplotní součinitel odporu, ale já nechápu jak je možné derivovat R (odpor) podle času když teda na R pohlížim jako na konstantu, tak co teda udělám s tím časem? Ve škole nás učili pouze x podle x

↑ George5:
Zdravím, nemohlo by T ve vzorci představovat spíše teplotu než čas?
Omlouvám se, stále to kompletně nechápu, pochopil jsem, že se jedná o změnu odporu podle teploty (normalně jako bych to měl v grafu, ale v pracovním postupu laborního cvičení (odtud to zadání mám), je že je třeba daný úkol zderivovat a to nemám ponětí jak, protože ve výrazu před derivační konstantou (1/R) se žádné T nevyskytuje, tak jak mám tento výraz zderivovat? Děkuji a dole přikládám zadání 
Asi by to chtelo sem dat vetsi kus skript, Treba co je B, jaky je rozdil mezi alfa a alfa s indexem R atd atd, kam se to dosazovalo (pise se o dosazeni) atd atd.
Rozdíl mezi
a
podle návodu k laboratořím neni žádný (autor to nejspíš zapomněl napsat), B je energiová konstanta termistoru. Jde mi hlavně o to, abych z naměřených výsledků spočítal teplotní součinitel daného kovu (mědi) a jelikož nevím jak ten výraz 18.3 zderivovat, tak to nesvedu ani vypočítat.
Kompletní návod je zde: Odkaz
Mnou naměřené hodnoty:
To je spíš fyzikální dotaz, pro termistor očekáváš lineární závislost.
Zderivováním této závislosti podle T dostanu:
.
Pokud by se nejednalo o součástku s lineárním odporem, jednalo by se o první aproximaci v okolí bodu
pomocí taylorova rozvoje.
alfa tady představuje
.
Jako T jsem neznačil abs teplotu ale rozdíl teplot od bodu T0, ve kterém znám odpor.
No kdyz sem date cely material tak to je jednoduche: z (18.1 ) logaritmovanim (a index je vlastne promenna) mame
ted derivujeme podle T a dostaneme
a leva strana je presne definice veliciny 
To skriptum neni napsane moc pekne, protoze promennou nekdy vypisuji nekdy ne a pisou ji jako dolni index. Mozna to tu lidi spletlo. Me teda jo. Taky se "predchozim vztahem" nemysli posledni matematicky vyraz, ale rovnice 18.1, ktera v puvodnim dotazu vubec nefiguruje.
Stránky: 1