Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdar na stranke
http://matikabrdickova.sweb.cz/soubory_ … uprava.pdf
priklad 10 uloha po f :
ako vynasobim normalny zlomok zo smiesanym cislom ked je citatel mensi ako menovatel? lebo podla vysledkov mi to nevychadza kde ako to ma byt ?
inac je tm zmiesane cislo
2
-1---
3
ak stoho urobim zlomok bude stoho
-1
---
3
alebo
1
- ---
3
sr neviem ako tu dat zlomok inac vopred dik za pomoc
↑ crank139:
Nejdřív si převeď smíšené číslo na zlomek

↑ zdenek1:
lenze ja som mal skor problem s cislom kde je minus napr
a druha vec ako rozsirim takyto zlomok s odmocninou a aj vyvsetlenie preco takt lebo tomu nejako nerzumiem
jaaaj minus ide pred zatvorku a vies mi vyvsetlit aj te druhy problem ?↑ zdenek1:
este nerozumiem tej kvacke nad jednickou , a akoze tie spodne odmocniny su rovnake takze sa len vykratia ?↑ zdenek1:
↑ crank139:
Ahoj
ad kvacka: Tím chtěl kolega zdenek1 naznačit, že zlomek
je roven jedné. Tímto zlomkem rozšíříš svůj výraz proto, aby ve jmenovateli nebyla odmocnina.
no ale tu
http://matikabrdickova.sweb.cz/soubory_ … uprava.pdf
nad prikladom 18 po b sa to riesi uz nejako inak nerozumiem otmu nieje to ako obycajne rozsirovanie zlomkov :(
fakt som stoho blbec pomozte mi niekto ked ta aj na inom zlozitejsom priklade :(
↑ crank139:
ten se řeší naprosto stejně. Zlomek rozšíříš takovým výrazem, aby ve jmenovateli nebyla odmocnina.
↑ crank139:
čitatele vynásobíš jako c.(a+b) a jmenovatele jako (a+b).(a-b)
↑ crank139:
Dokud sem nehodíš svůj postup, tak ti nemůže nikdo říct, kde tu chybu děláš. Ale můžu tě ujistit, že ten příklad f) opravdu vyjde 
nemozete mi tu dat postup ao to pocitate vy lebo mi to nejako dlho trva kym totu natukam a pritom je to aj tak zle a inac priklad po g, je uz znova zlozitejsi a neviem podla coho postupovat kedze rozsirovanie oby cajnych zlomkov ma od thot daleko :(↑ rleg:
↑ crank139: důvod jsem ti napsal už v příspěvku #11. Dělá se to takhle proto, aby ve jmenovateli nebyla odmocnina. V postatě se jen používá vzorec