Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
http://imageshack.us/photo/my-images/198/rentgeng.jpg/
Ahoj, mám to dobře? Ten středový tvar 1)?
A jak provést ten převod na obecný tvar 2)?

↑ Fredy.00:
Obrázek umístím sem, pro ostatní to bude mnohem jednodušší.
Ale dobře to není. Poloměr je ok, ale chyba je v tom středu. Když počítáte x-ovou souřadnici středu, musíte pracovat s x-ovými souřadnicemi obou bodů. Totéž pro y-ovou souřadnici.

↑ Fredy.00:
Vektory nejsou potřeba, ta vzdálenost naopak ano, protože pro středovou rovnici kromě samotného středu potřebujete znát poloměr, což je těch
. Střed je skutečně [1,1].
Vaše středová rovnice ale dobře není, jednak tam pod odmocninou chybí nula (asi překlep), ale hlavně tam chybí ten střed.
↑ teolog:
já jsem si za x a za y dosadil souřadnice středu
proto sem umocnoval na druhou vdvě jedničky, což mi dá dvojku, proto je tam 2 a ne 20
to je špatně?
a ten střed, s tím mám udělat co? jak ho tam dosadit? já střed použiol pro výpčoet r na druhou

↑ Fredy.00:
Středová rovnice má tvar
, kde [m,n] jsou souřadnice středu a r je poloměr. Stačí dosadit již vypočítané.
Obecnou rovnici získáte tím, že závorky umocníte a vše převedete na jednu stranu.
Musím běžet, mrknu se na to později nebo ať vypomůže někdo z kolegů. Díky.
↑ Fredy.00:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kružnice#A … 99en.C3.AD
mám na mysli první dva vzorce

↑ Fredy.00:
Ten vzorec je jenom jeden. Ten, co jsem napsal. Ve speciálním případě, kdy je střed kružnice počátek os, pak po dosazení dostanete:
po úpravě
. To je ten druhý vzorec, ale to není nějaký další vzoreček, to je ten původní po dosazení nul.
Takže ta kružnice má skutečně středovou rovnici
.
Pokud chcete získat rovnici obecnou, tak k tomu jsem popsal postup výše.

↑ Fredy.00: Však jsme to počítali tady http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=50134
Poloměr nám vyšel
v rovnici kružnice se ale vyskytuje v druhé mocnině (na druhou).
↑ Jan Jícha:
no to jo, ale výše jste napsal, že POD ODMOCNINOu má být celá dvacítka

↑ Fredy.00: Však ano, poloměr je odmocnina z dvaceti.
Ale v rovnici není jen r, ale r^2.
A odmocnina z dvaceti na druhou je dvacet.
↑ Jan Jícha:
mám odmocnti 20 NADRUHOU, nebo jen DVACET?

↑ Fredy.00:
V rovnici je výraz
, kde r je poloměr kružnice. Ten poloměr jste sám spočítal a je to
.
Takže když
, co dosadíte do rovnice za
?
Trochu mne irituje, že když jsem dal návod na nalezení obecné rovnice, založíte si nové téma, kde to řešíte s dalšími kolegy. Pokud nebylo něco jasné, stačilo se zeptat. A trochu přemýšlet. Jestli Vám dělá problém úprava výrazu
, něco je špatně a těžko budete řešit kuželosečky.

Ale to jsi nepočítal ze žádého vzorce "pro případ že s je v počátku"
Na vzdálenost dvou bodů je vzoreček 
Tady vyšla vzdálenost
, což, jak sám píšeš je průměr "d".
My potřebujeme poloměr, čili vydělíme dvěma a dostáváme, že
a žádnou rovnici kružnice zatím neřešíš ani nepoužíváš.
Nyní potřebuješ znát střed kružnice, ten jsme vypočítali tady http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=305923#p305923
Rovnice kružnice je
, pokud by střed vyšel S=(0,0) dosadíš za m a n nulu a dostaneš
čili můžeme napsat
, střed nám ale vyšel S=(1,1), takže dosadíme do rovnice 
Proč je tam 20 a ne
protože v rovnici je
a nám vyšlo
, takže 
A jak to převést na rovnici obecnou? Jen odstranit závorky a převést všechno na jednu stranu a na druhé nechat nulu.
Rozepíši každou závorku zvlášť

Máme obecnou rovnici.
Myslím, že jsem tu rozepsal všechno, co jsem mohl. Pokud to stejně nechápeš, přečti si pořádně teorii, protože já už to zdávám a jdu spát. Hodně štěstí.
↑ Jan Jícha:
Ach jo.
Já se v tom už nějak ztrácím, zkusím to tu napsat od začátku:
Střed mám vypočítaný jako S = [1;1]
Vyberu si bod A [3;5]
a dosadím do obecného tvaru:
3'2 + 5'2 + 1 + 1 = -L
9 + 25 + 2 = -L
L = -36
X'2 + Y'2 + x + y -36 = 0
Středový tvar:
(X'2 + x) + (Y'2 + y) -36 = 0
(X'2 + 1) + (Y'2 + 1) -36 = 0
(X + 1)'2 -1+ (Y + 1)'2 -1 -36 = 0
(X + 1)'2 + (Y + 1)'2 = +38

↑ Fredy.00:
Až do věty: Střed mám vypočítaný jako S = [1;1] příspěvku rozumím a vše je OK. Od té další věty nerozumím ničemu. Ale mám dojem, že Vy také ne.
Mám pár otázek, prosím, odpovězte na ně a žádnou nevynechejte.
a) K jakému účelu vybíráte bod A?
b) Obecnou rovnici ještě nemáte, tak do čeho ten vybraný bod A dosazujete?
c) Napište středovou rovnici kružnice pro případ, že kružnice má poloměr 5 a střed [-2,2].
d) Používáte nějakou učebnici nebo jiný zdroj informací o kružnicích? Jakou?
↑ teolog:
A) bod A jsem vybral, protože do vzorce x2 + y2 + Mx - Ny - L = 0 mám dosadit podle tabulek střed (m a n) a k tomu nějaký bod kružnice (x a y)
B) obecnou rvonici jsem si vytvořil, tak, že sem vzal bod A a Střed S a dosadil jsem to do výše zmiňovaného vzorce
C)Napište středovou rovnici kružnice pro případ, že kružnice má poloměr 5 a střed [-2,2]. -- to nevím jak, protože v zadání této úlohy jsem měl dva body, co určovaly průměr d. Viz papír nahoře.
D) používám tuto:http://vyuka.cz/d_matematika.php
A v ní bylo na straně167 uvedeno, že obecnou rovnici vytvořím pomocí jednoh obodu a středu (potom dopočítam L).

↑ Fredy.00: Mně se zdá, že ty podle učebnice počítáš už nějaké konkrétní dopočítání poloměru nebo konstanty c nebo něco podobného.
Přečti si základní teorii
viz.
http://maths.cz/clanky/analyticka-geome … znice.html
http://www.karlin.mff.cuni.cz/katedry/k … a=kruznice
A pokud jsi to pochopil správně, tak mu zkus, po přečtení a nastudování, napsat rovnici kružnice, která má střed v bodě S=(5,8) a má poloměr 12 (chci obecnou i středovou)
↑ Jan Jícha:
Víš, ono nemá cenu se učit teorii... ono je to jako programování: udělá se alpha verze, co je hodně chybovatá, a pak se to vylepší na betu.
Co teda dělám špatně? Když v té učebnici je napsáno jasně že mám operovat se středem a JEDNÍM BODEM. Jak se z poloměru vypočítá jeden bod?
EDIT: opět připomínám, že mám zadání kde poloměr není:
A = [3;5] B = [-1;-3] a jsou to boy přímky co je průměrem kružnice (d).
Sice vím, že si můžu vypočítat r tak, že vydělím d dvěma a výsledek umocním na druhou, ale to nevím, k čemu by mi bylo.

Ty nemáš v zadání r, ale dva body které Ti dávají průměr. Tak ho vydělíš dvěma a máš daná poloměr.
Kdybys dostal zadání, napiš rovnici kružnice, kde střed leží v S=(1,1) a poloměr je odmocnina z dvaceti, je to uplne stejne jako tve zadani.
Akorat u Tveho zadani je to slozitejsi, ze si ten polomer a stred vypocitat, nic vic v tom nehledej.
↑ Jan Jícha:
Jak vypočítat poloměr?
Střed jsem si už vypočítal.
A proč teda potom v tom vzorci říkají, že:
x'2 + y'2 + Mx + Ny + L = 0
X a Y jsou LIBOVOLNÝ BOD KRUŽNICE
M a N jsou SOUŘADNICE STŘEDU.
To je to v tý učebnici špatně? Já totiž nevidím vzorec na výpočet poloměru, a ani neevím k čemu by mi byl, když vlastně potřebu jen jeden bod a střed.
Stránky: 1 2