Matematické Fórum

22. 8. 2021 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2012 11:22 — Editoval Vladislav97 (07. 10. 2012 11:23)

Vladislav97
Místo: Praha
Škola: Gymnázium
Pozice: Student (Druhák)
Reputace:   13 

Soli (Další případ)

Dobré ráno,

jsem tu zpět, a nyní bych měl další takovou otázku ohledně jednoho názvu. Tentokrát to bude Dihydrogen křemičitan sodný.

Můj postup:

1) Začnu s Křemičitanem. Tady raději koncovky podle tabulky míchat nebudu a udělám si kyselinu křemičitou, což je $H_{2}SiO_{3}$.

2) No, a jelikož je dihydrogen, tak tam ty vodíky zůstanou pořád dva. Dřívě jsem se učil, o kolik vodíku příjdu, takové ude ox. číslo. V tom to případě jsem o nic nepřišel. Takže nevím jaké tam bude ox. číslo. Zatím tam tedy dám -II.

3) No, a nakonec by ten vzorec u mě vypadal: $Na_{2}H_{2}SiO_{3}$

No, a já mám tedy dvě otázky.

1) Jak tu bude s tim ox. číslem, nebo respektive s nábojem právé části soli, když původní kyselina je $H_{2}SiO_{3}$ a v názvu je dihydrogen, a tim pádem o žádný vodík nepřišla. Jak jsem už psal: "Dřívě jsem se učil, o kolik vodíku příjdu, takové ude ox. číslo. V tom to případě jsem o nic nepřišel. Takže nevím jaké tam bude ox. číslo."

2) Správný vzorec je: $Na_{2}H_{2}SiO_{4}$. Jakto? Když kyselina je $H_{2}SiO_{3}$? Nebo tu mám snad špatně určenou kyselinu?

Předem děkuji!

#2 07. 10. 2012 12:07

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

Re: Soli (Další případ)

↑ Vladislav97:
Ahoj
dihydrogenkřemičitan - to znamená, že v soli 2 vodíky zůstanou, tedy původní kyselina MUSÍ mít víc než 2 vodíky. Proto nemůže být tvůj vzoreček $H_{2}SiO_{3}$ správně. Správný název bude kyselina tetrahydrogenkřemičitá $H_{4}SiO_{4}$. Z ní se "odloupnou" 2 vodíky a přivážou 2 sodíky

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#3 07. 10. 2012 12:09

Vladislav97

↑ rleg: A co kdybych měl například zapsat křemičitan sodný? To by pak už bylo jinak?

#4 07. 10. 2012 12:20

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

↑ Vladislav97:
Tam už bys mohl myslím oprávněně předpokládat, že výchozí kyselinou je kyselina křemičitá $H_{2}SiO_{3}$.

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#5 07. 10. 2012 12:31 — Editoval Vladislav97 (07. 10. 2012 12:32)

Vladislav97

↑ rleg: Aha. Takže dejme tomu bude název  tetrahydrogenfosforečnan sodný (to jsem si vymyslel). I přesto že má kyselina fosforečná vzorec $H_{3}PO_{4}$, tak pro ní mám najít něco co bude větší než 4 vodíky, teda $H_{x>4}PO_{}$? Takže musim vynalézt nový vzorec, proto? Takže třeba u tohoto vzorce bych si zkusil dosadit 5 vodíku: $H_{5}P^{V}O_{x}^{-II}$ -> $H_{5}P^{V}O_{5}^{-II}$ - mám takový pocit, že by to nebyla ta správná pravá část soli (sice nevim proč). Takže ta správná by byla pak asi $H_{7}P^{V}O_{6}^{-II}$ Tddy konečný vzorec by pak vypadal: $Na_{3}H_{4}PO_{6}^{}$?

#6 07. 10. 2012 12:46

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Pozice: student
Reputace:   11 

↑ Vladislav97:to ne, fosfor je bohužel jen pětivazný.

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

#7 07. 10. 2012 12:47

Vladislav97

↑ TomF: Takže tak: $NaH_{5}PO_{5}$?

#8 07. 10. 2012 13:40

TomF

↑ Vladislav97: zase ne, jak jsem psal- je pětivazný, nešlo by na něj navázat tolik atomů..
tetrahyrdogenfofsforečnansodný by byl od kyseliny pentahydrogenTRIfosforečné, čili:$NaH_{4}P_{3}O_{10}$

#9 07. 10. 2012 13:46

Vladislav97

↑ TomF: Aha, tak to jsem nevěděl. Ale stejně netušim, jak mám postupovat při zjištění, že tetrahyrdogenfofsforečnan je vlastně od pentahydrogenTRIfosforečné...

#10 07. 10. 2012 14:23

TomF

↑ Vladislav97: chceš fosforečnou kyselinu s pěti vodíky- zkoušíš kolik je třeba atomů fosforu 1-nejde, 2-nejde , 3- jde.. a doplníš počet kyslíků

#11 07. 10. 2012 15:06

Vladislav97

↑ TomF: A jak můžu určit počet atomů fosforu, jestli jde, pokud tam nemám ještě ani ty kyslíky?

#12 07. 10. 2012 15:35

TomF

↑ Vladislav97:no buď se dopočítáš, nebo nedopočítáš (při počítání už vlastně kyslíky uvažuješ)
pzn. hlavně neber jako striktní pravidlo, že když vymyslíš jakýkoliv zápis "kyseliny", kde budou sedět ox. čísla a nepřekrekročíš vaznost prvků, že taková kaselina musí nutně existovat. Jestli to po tobě nikdo nechce, nepouštěl bych se do fantazírování o složitých kyselinách a počkal bych, až se ve škole dozvím něco o vlastnostech prvků..

#13 07. 10. 2012 22:22

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Reputace:   42 

Ono je to složité, ty soli křemíku se zapisují jako soli kyseliny tetrahydrogenkřemičité kyseliny, viděl jsem ale i zápis $H_2SiO_3 \cdot 1 H_2O$...Je v tom bordel.

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

Zápatí