Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2012 11:22 — Editoval Vladislav97 (07. 10. 2012 11:23)

Vladislav97
Místo: Praha
Škola: Gymnázium
Pozice: Student (Druhák)
Reputace:   13 

Soli (Další případ)

Dobré ráno,

jsem tu zpět, a nyní bych měl další takovou otázku ohledně jednoho názvu. Tentokrát to bude Dihydrogen křemičitan sodný.

Můj postup:

1) Začnu s Křemičitanem. Tady raději koncovky podle tabulky míchat nebudu a udělám si kyselinu křemičitou, což je $H_{2}SiO_{3}$.

2) No, a jelikož je dihydrogen, tak tam ty vodíky zůstanou pořád dva. Dřívě jsem se učil, o kolik vodíku příjdu, takové ude ox. číslo. V tom to případě jsem o nic nepřišel. Takže nevím jaké tam bude ox. číslo. Zatím tam tedy dám -II.

3) No, a nakonec by ten vzorec u mě vypadal: $Na_{2}H_{2}SiO_{3}$

No, a já mám tedy dvě otázky.

1) Jak tu bude s tim ox. číslem, nebo respektive s nábojem právé části soli, když původní kyselina je $H_{2}SiO_{3}$ a v názvu je dihydrogen, a tim pádem o žádný vodík nepřišla. Jak jsem už psal: "Dřívě jsem se učil, o kolik vodíku příjdu, takové ude ox. číslo. V tom to případě jsem o nic nepřišel. Takže nevím jaké tam bude ox. číslo."

2) Správný vzorec je: $Na_{2}H_{2}SiO_{4}$. Jakto? Když kyselina je $H_{2}SiO_{3}$? Nebo tu mám snad špatně určenou kyselinu?

Předem děkuji!

#2 07. 10. 2012 12:07

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

Re: Soli (Další případ)

↑ Vladislav97:
Ahoj
dihydrogenkřemičitan - to znamená, že v soli 2 vodíky zůstanou, tedy původní kyselina MUSÍ mít víc než 2 vodíky. Proto nemůže být tvůj vzoreček $H_{2}SiO_{3}$ správně. Správný název bude kyselina tetrahydrogenkřemičitá $H_{4}SiO_{4}$. Z ní se "odloupnou" 2 vodíky a přivážou 2 sodíky

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#3 07. 10. 2012 12:09

Vladislav97

↑ rleg: A co kdybych měl například zapsat křemičitan sodný? To by pak už bylo jinak?

#4 07. 10. 2012 12:20

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

↑ Vladislav97:
Tam už bys mohl myslím oprávněně předpokládat, že výchozí kyselinou je kyselina křemičitá $H_{2}SiO_{3}$.

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#5 07. 10. 2012 12:31 — Editoval Vladislav97 (07. 10. 2012 12:32)

Vladislav97

↑ rleg: Aha. Takže dejme tomu bude název  tetrahydrogenfosforečnan sodný (to jsem si vymyslel). I přesto že má kyselina fosforečná vzorec $H_{3}PO_{4}$, tak pro ní mám najít něco co bude větší než 4 vodíky, teda $H_{x>4}PO_{}$? Takže musim vynalézt nový vzorec, proto? Takže třeba u tohoto vzorce bych si zkusil dosadit 5 vodíku: $H_{5}P^{V}O_{x}^{-II}$ -> $H_{5}P^{V}O_{5}^{-II}$ - mám takový pocit, že by to nebyla ta správná pravá část soli (sice nevim proč). Takže ta správná by byla pak asi $H_{7}P^{V}O_{6}^{-II}$ Tddy konečný vzorec by pak vypadal: $Na_{3}H_{4}PO_{6}^{}$?

#6 07. 10. 2012 12:46

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Pozice: student
Reputace:   11 

↑ Vladislav97:to ne, fosfor je bohužel jen pětivazný.

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

#7 07. 10. 2012 12:47

Vladislav97

↑ TomF: Takže tak: $NaH_{5}PO_{5}$?

#8 07. 10. 2012 13:40

TomF

↑ Vladislav97: zase ne, jak jsem psal- je pětivazný, nešlo by na něj navázat tolik atomů..
tetrahyrdogenfofsforečnansodný by byl od kyseliny pentahydrogenTRIfosforečné, čili:$NaH_{4}P_{3}O_{10}$

#9 07. 10. 2012 13:46

Vladislav97

↑ TomF: Aha, tak to jsem nevěděl. Ale stejně netušim, jak mám postupovat při zjištění, že tetrahyrdogenfofsforečnan je vlastně od pentahydrogenTRIfosforečné...

#10 07. 10. 2012 14:23

TomF

↑ Vladislav97: chceš fosforečnou kyselinu s pěti vodíky- zkoušíš kolik je třeba atomů fosforu 1-nejde, 2-nejde , 3- jde.. a doplníš počet kyslíků

#11 07. 10. 2012 15:06

Vladislav97

↑ TomF: A jak můžu určit počet atomů fosforu, jestli jde, pokud tam nemám ještě ani ty kyslíky?

#12 07. 10. 2012 15:35

TomF

↑ Vladislav97:no buď se dopočítáš, nebo nedopočítáš (při počítání už vlastně kyslíky uvažuješ)
pzn. hlavně neber jako striktní pravidlo, že když vymyslíš jakýkoliv zápis "kyseliny", kde budou sedět ox. čísla a nepřekrekročíš vaznost prvků, že taková kaselina musí nutně existovat. Jestli to po tobě nikdo nechce, nepouštěl bych se do fantazírování o složitých kyselinách a počkal bych, až se ve škole dozvím něco o vlastnostech prvků..

#13 07. 10. 2012 22:22

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Reputace:   42 

Ono je to složité, ty soli křemíku se zapisují jako soli kyseliny tetrahydrogenkřemičité kyseliny, viděl jsem ale i zápis $H_2SiO_3 \cdot 1 H_2O$...Je v tom bordel.

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

Zápatí