Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré ráno,
jsem tu zpět, a nyní bych měl další takovou otázku ohledně jednoho názvu. Tentokrát to bude Dihydrogen křemičitan sodný.
Můj postup:
1) Začnu s Křemičitanem. Tady raději koncovky podle tabulky míchat nebudu a udělám si kyselinu křemičitou, což je .
2) No, a jelikož je dihydrogen, tak tam ty vodíky zůstanou pořád dva. Dřívě jsem se učil, o kolik vodíku příjdu, takové ude ox. číslo. V tom to případě jsem o nic nepřišel. Takže nevím jaké tam bude ox. číslo. Zatím tam tedy dám -II.
3) No, a nakonec by ten vzorec u mě vypadal:
No, a já mám tedy dvě otázky.
1) Jak tu bude s tim ox. číslem, nebo respektive s nábojem právé části soli, když původní kyselina je a v názvu je dihydrogen, a tim pádem o žádný vodík nepřišla. Jak jsem už psal: "Dřívě jsem se učil, o kolik vodíku příjdu, takové ude ox. číslo. V tom to případě jsem o nic nepřišel. Takže nevím jaké tam bude ox. číslo."
2) Správný vzorec je: . Jakto? Když kyselina je
? Nebo tu mám snad špatně určenou kyselinu?
Předem děkuji!
↑ Vladislav97:
Ahoj
dihydrogenkřemičitan - to znamená, že v soli 2 vodíky zůstanou, tedy původní kyselina MUSÍ mít víc než 2 vodíky. Proto nemůže být tvůj vzoreček správně. Správný název bude kyselina tetrahydrogenkřemičitá
. Z ní se "odloupnou" 2 vodíky a přivážou 2 sodíky
↑ rleg: A co kdybych měl například zapsat křemičitan sodný? To by pak už bylo jinak?
↑ Vladislav97:
Tam už bys mohl myslím oprávněně předpokládat, že výchozí kyselinou je kyselina křemičitá .
↑ rleg: Aha. Takže dejme tomu bude název tetrahydrogenfosforečnan sodný (to jsem si vymyslel). I přesto že má kyselina fosforečná vzorec , tak pro ní mám najít něco co bude větší než 4 vodíky, teda
? Takže musim vynalézt nový vzorec, proto? Takže třeba u tohoto vzorce bych si zkusil dosadit 5 vodíku:
->
- mám takový pocit, že by to nebyla ta správná pravá část soli (sice nevim proč). Takže ta správná by byla pak asi
Tddy konečný vzorec by pak vypadal:
?
↑ Vladislav97:to ne, fosfor je bohužel jen pětivazný.
↑ TomF: Takže tak: ?
↑ Vladislav97: zase ne, jak jsem psal- je pětivazný, nešlo by na něj navázat tolik atomů..
tetrahyrdogenfofsforečnansodný by byl od kyseliny pentahydrogenTRIfosforečné, čili:
↑ TomF: Aha, tak to jsem nevěděl. Ale stejně netušim, jak mám postupovat při zjištění, že tetrahyrdogenfofsforečnan je vlastně od pentahydrogenTRIfosforečné...
↑ Vladislav97: chceš fosforečnou kyselinu s pěti vodíky- zkoušíš kolik je třeba atomů fosforu 1-nejde, 2-nejde , 3- jde.. a doplníš počet kyslíků
↑ TomF: A jak můžu určit počet atomů fosforu, jestli jde, pokud tam nemám ještě ani ty kyslíky?
↑ Vladislav97:no buď se dopočítáš, nebo nedopočítáš (při počítání už vlastně kyslíky uvažuješ)
pzn. hlavně neber jako striktní pravidlo, že když vymyslíš jakýkoliv zápis "kyseliny", kde budou sedět ox. čísla a nepřekrekročíš vaznost prvků, že taková kaselina musí nutně existovat. Jestli to po tobě nikdo nechce, nepouštěl bych se do fantazírování o složitých kyselinách a počkal bych, až se ve škole dozvím něco o vlastnostech prvků..
Ono je to složité, ty soli křemíku se zapisují jako soli kyseliny tetrahydrogenkřemičité kyseliny, viděl jsem ale i zápis ...Je v tom bordel.