❗1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, proč toto:(1/(sinx)^2)+cotgx-1=0neplatí i pro pi/4 (+2kpi) a pro 5pi/4 (+2kpi)?Díky.
ZdravímTeď už by to mělo být snadné ...
Takže si, předpokládám, stačí uvědomit, že tak jak jsem to počítal já (umocňoval jsem) si na konci musím udělat zkoušku.
Nevím, jak jsi to počítal ty, nicméně asi jsi prováděl nějaké neekvivalentní úpravy, kterých já jsem se prozatím vyvaroval.
Jojo, jen jsem prostě neudělal zkoušku. Každopádně mě k tomu trkla tvá rada. Díky!
Není za co, jen přemýšlím kde si umocňoval. Je dobré si na to dávat pozor, zvlášť u goniometrických rovnic, dá se do toho celkem slušně zamotat :)
Nahradil jsem si tam v jednom kroku cos x za sqrt(1-(sinx)^2)).
↑ lejzr:
Ano, odtud se odvíjí ten problém.
Dobrý den, akutně bych potřeboval pomoc s touto goniometrickou rovnicí, už jsem nad tím strávil asi 2 hodiny, nicméně stále nevím, jak přijít k výsledku. Děkuji za jakoukoli radu.
Zdravím, jsi tu na foru nový, dáváme každý příklad do nového tématu.jinak je potřeba rovnici vydělit a použít substituční metodu za argument cosinu
↑ lejzr:↑ Alivendes:K rovnici existuje jeden pěkný trik
↑ zdenek1:Vyhrál jsi ;)Díky, hodí se.
↑ zdenek1: Ale i toto musím odmocňovat, ne? viz: cosx/sinx = 1 (resp. cotgx=1), pokud tedy nevyjdu z grafu a nemám kalkulačku.
↑ lejzr:Nic se odmocňovat nemusí. Od přejdeme rozkladem levé strany ke .Co to znamená, když součin je rovem 0 ?