Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
mame limitu
.
Riesim to tak , ze si vyjmem z citatela a menovatela x na tretiu, cize dostanem
. X na tretiu vypadne z citatela aj menovatela a v citateli teda dostavam 1 - 1 a v menovateli -1 -3 -2 cize 0 / -6
cize sa to blizi k 0. Vo vysledkoch je ze sa to blizi k -2/3.
Kde som Prosim spravil chybu ? :)
Dakujem za pripadnu odpoved...
Oni to pocitali pomocou L'Hospitalovim pravidlom. Tak ma napada dalsia otazocka ... Ked tam dosadim -1 za x
tak dostavam
. Jak by som to mohol upravit tak aby som dostal
a mohol to pravidlo vyuzit ? Odcitat -6 od menovatela by asi nebolo korektne ? :)
↑ zajcev:
Ahoj
No ak ti vyde limita 0/6, tak by to malo byt hned rovne nule, bez uprav, bez L´Hospitala...Apon teda podla mna....Preco aj, vsak to nie je nedefinovany vyraz
Moze sa stat, ze maju zly vysledok.
Inak vytahovat najvyssie mocniny z citatela a menovatela sa viac oplati, ked ratas limitu funkcie pre x iduce do +- nekonecna, tuto to moc nepomoze
len taka poznamocka - nema velky zmysel vynimat "nenulove" vyrazy, t.j. ked
tak by sa mali vynimat
ale problem je presne v tom ze po dosadeni do menovatela dostanes
cize ta limita je
ako si napisal a potom pouzitie L'Hospitala je naozaj nespravne t.j. kedze niesu splnene predpoklady tak ani nedoda spravny vysledok.
Ak sa vsak jedna iba o cvicenie v ucebnici pomocou ktoreho sa to chces naucit, tak mozes pomerne bezpecne predpokladat, ze sa jedna o preklep a v menovateli malo byt