Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 10. 2012 18:08

zajcev
Reputace:   

Jednoducha limita

Zdravim,
mame limitu $\lim_{x\to-1} \frac{x^3{-}x}{1 - 3x - 2x^{3}}$.
Riesim to tak , ze si vyjmem  z citatela a menovatela x na tretiu, cize dostanem
$\frac{x^{3} * (1 - \frac{1}{x^{2}})}{x^{3} *( \frac{1}{x^{3}}-\frac{3}{x^{2}}-2)}$
. X na tretiu vypadne z citatela aj menovatela a v citateli teda dostavam 1 - 1  a v menovateli -1 -3 -2 cize 0 / -6
cize sa to blizi k 0. Vo vysledkoch je ze sa to blizi k -2/3.
Kde som Prosim spravil chybu ? :)
Dakujem za pripadnu odpoved...

#2 15. 10. 2012 18:27

zajcev
Reputace:   

Re: Jednoducha limita

Oni to pocitali pomocou L'Hospitalovim pravidlom. Tak ma napada dalsia otazocka ... Ked tam dosadim -1 za x
tak dostavam $|\frac{0}{6}|$. Jak by som to mohol upravit tak aby som dostal  $|\frac{0}{0}|$ a mohol to pravidlo vyuzit ? Odcitat -6 od menovatela by asi nebolo korektne ? :)

#3 15. 10. 2012 18:51

martin.n
Zelenáč
Místo: Sereď
Škola: FEI STUBA
Pozice: student
Reputace:   

↑ zajcev:
Ahoj
No ak ti vyde limita 0/6, tak by to malo byt hned rovne nule, bez uprav, bez L´Hospitala...Apon teda podla mna....Preco aj, vsak to nie je nedefinovany vyraz

Moze sa stat, ze maju zly vysledok.

Inak vytahovat najvyssie mocniny z citatela a menovatela sa viac oplati, ked ratas limitu funkcie pre x iduce do +- nekonecna, tuto to moc nepomoze

#4 15. 10. 2012 19:07

zajcev
Reputace:   

nj  Dik. Tak sa asi zmierim ze tam maju zly udany vysledok :) Aj wolfram alphe to vide 0. Ono ma dost zmiatlo ze tam  od nas vyslovne ziadaju aby sme pouzili to pravidlo k vypoctu limit ...

#5 15. 10. 2012 20:45 — Editoval Brano (15. 10. 2012 20:46)

Brano
Reputace:   232 

len taka poznamocka - nema velky zmysel vynimat "nenulove" vyrazy, t.j. ked $x\to -1$ tak by sa mali vynimat $x+1$ ale problem je presne v tom ze po dosadeni do menovatela dostanes $6$ cize ta limita je $\frac{0}{6}$ ako si napisal a potom pouzitie L'Hospitala je naozaj nespravne t.j. kedze niesu splnene predpoklady tak ani nedoda spravny vysledok.
Ak sa vsak jedna iba o cvicenie v ucebnici pomocou ktoreho sa to chces naucit, tak mozes pomerne bezpecne predpokladat, ze sa jedna o preklep a v menovateli malo byt
$1+3x-2x^3$

Zápatí