Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na příklad, který zní:Vypočtěte poloměr podstavy a objem rotačního kužele,jestliže je rozvinutý plášť je kruhová výseč s poloměrem 3 c m a se středovým úhlem 120 stupňů. Řešila bych to jako v příloze,ale podle výsledků mi to nevychází. Děkuji za odpověď.

Obvod podstavy by mal byť rovný dĺžke kružnicového oblúka, ktorý zodpovedá výseku-rozvinutému plášťu (snáď som to napísala zrozumiteľne a snáď je to správne). Keď máš vypočítaný obvod podstavy, z toho vypočítaš polomer použitím známeho vzorca.
Čo sa týka objemu, treba si najprv vypočítať výšku (obrázok vpravo ti môže pomôcť) a potom už len dosadiť do známeho vzorca
.

Asi aj áno, len si nemyslím, že ten uhol, ktorý má podľa tvojho obrázka 120 stupňov, má 120 stupňov aj v skutočnosti... keby mal, tak by musel byť väčší ako 90 stupňov a to by bol veľmi divný kužeľ.
↑ Blackflower:
Je mi jasné,že obvod pláště bude stejné délky jako obvod podstavy a číslo 3 je vlastně strana s, je to tak?

Mne skôr napadlo to, že keď máš už vypočítaný obvod podstavy, tak použiješ vzorec pre obvod kruhu a z neho si vyjadríš polomer. Určite sa to dá aj cez sínus, ale nevedela by som teraz presne sformulovať, ako na to.
↑ Blackflower:
ale to by mi přeci opět vyšlo r=3 ,jelikož v plášti je poloměr vlastně strana s a ta je 3 cm nebo ne?

Obvod kruhu s polomerom 3 je
, čiže
. My potrebujeme tretinu z tohoto obvodu (lebo 120 stupňov je tretina z 360), čiže máme
. Teraz si zoberieme, že
je obvod podstavy. Teda
(zo vzorca), čiže ak uvažujem správne, r=1.
↑ Blackflower:
stále mi to nějak nedochází :D ten výsledek,kde r=1 jste vyjádřila z čeho?

Nemusíš mi vykať, mám iba 19 ;)
Ja som si vypočítala obvod celého kruhu, ktorý je na prvom obrázku (vľavo). Viem, že ak kruhovému výseku prislúcha nejaký oblúk, pomer dĺžky oblúka k obvodu kruhu bude rovný pomeru daného uhla k 360 stupňom.
Keď už mám vyjadrenú dĺžku oblúka, viem, že keď zviniem výsek, oblúk, ktorého dĺžku som pred chvíľou vypočítala, sa mi uzavrie do kruhu (podstava). Čiže môžem použiť takýto nejaký vzorec : dĺžka výseku=obvod podstavy=
.
Je to zrozumiteľné, či to mám ešte nejako rozumnejšie preformulovať? :)