Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
počítám následující příklad:
Tuším, že bych měl nějakým způsobem prohodit integrál a nekonečnou sumu, pokud bych uměl dokázat, že funkční řada je stejnoměrně konvergentní alespoň na .
Ze srovnávacího kritéria jsem dostal, že by řada mohla stejnoměrně konvergovat, jelikož
a řada konverguje pro .
Můžu je přehodit a nekonečnou řadu sečíst - mohlo by to jít nějakým rozvojem, protože člen vypadá podezřele, ale zase výraz neobsahuje faktoriál. Mohl by mi někdo poradit, jakým způsobem by se dala řada sečíst (jestli existuje třeba nějaký známý rozvoj)?
Děkuji.
ja jsem dal substituci . Potom mi tam vyslo neco jako a pokud zasubstituuji tak, abych dostal tak budu mit a to už by byla geometricka rada. Ale jenom jsem si to sketchnul na kousek novin, snad tam nemam chybu.
Děkuji za odpověď, ale nějak nerozumím tomu, jak substituce proběhla. Pokud dosadím , tak mi vždy vyjde , kvůli tomu, že je v mocnině x výraz , kde dělám chybu?
Edit: vyřešeno - x se vyhodí před sumu, tímto způsobem:
↑ Sulfan:
jo aha, ten linearni posun do promenne s vlastne nebyl potreba. I kdyz ono se to pak vlastne stejne hodi pri vypoctu toho integralu.
K tomu x: ja jsem tu substituci delal v integralu a tam potom to x bylo soucasti vztahu mezi diferencialy.
Stránky: 1