Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 11. 2008 20:29

pavlos
Reputace:   

Lomene vyrazy Scit. a Odcit.

Mohl by ste mi nekdo napsat postup u toho prikladu?Uz sem to vypocital ale nejsem si jistej.$\frac{5s}{s}+\frac{3s+1}{2s}=?$
Vyslo mi bud $\frac{13s^2+s }{2s}$ a nebo $\frac{13s^2+1 }{2s}$ Muže mi nekdo tedy poradit....?

#2 23. 11. 2008 20:37 — Editoval O.o (23. 11. 2008 20:42)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Lomene vyrazy Scit. a Odcit.

↑ pavlos:

Přehazuje se na společný jmenovatel (když ho nemůžeš najít, tak zkus prostě vynásobit všechny jmenovatele - to jen když by jsi byl v testu v koncích, atp.. ;))

$  \frac{5s}{s}+\frac{3s+1}{2s}= \frac{(5s) \cdot 2 + 3s+1}{2s} = \frac{13s+1}{2s}  $

Jinak kdybych ti to nějak zkusil trochu rozepsat, tak by se to dalo napsat takto (napíši ti jen mezikrok, určitě poznáš, kam patří ;)):

$  \frac{(\frac{5s}{\not{s}} \cdot \frac{2\not{s}}{1}) + 3s+1}{2s} = \frac{(5s) \cdot 2 + 3s+1}{2s}  $

#3 23. 11. 2008 20:39

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Kvadrat urcite nevyjde.

Rozšíříš první zlomek $\frac{2}{2}$, takže budeš mít
$ \frac{10s}{2s} + \frac{3s + 1}{2s} = \frac{13s + 1}{2s}$

#4 23. 11. 2008 20:41

pavlos
Reputace:   

Takze kdyz je v pravem jmenovateli s a v level citateli 3s+1 tak se to s nezdvojnasobí?ja sem prave myslel ze s.3s+1 je 3s[nadruhou]+1  nebo +s
takze chapu dobre ze ne?

#5 23. 11. 2008 20:46

O.o
Veterán

↑ pavlos:

No, jak na tvůj příkald máš napsané v příspěvcích: ↑ O.o:, ↑ halogan:.

Nechápu nějak jak jsi přišel na s*3s+1?  Rozepsal jsem to sčítání v minulém příspěvku.

Jen k tomu násobení, s*3s+1 = 3s^2+1, zatímco s*(3s+1) = 3s^2 + s. Ale u tohohle příkladu ti nic takového nevyjde, tohle jsem ti jen rozepsal, aby jsi věděl, jak to násobit ;)

#6 23. 11. 2008 20:48

pavlos
Reputace:   

dohaje sem se v tom nejak zamotal :) ale uz to nejak poberu....
moc dik

#7 23. 11. 2008 20:56

halogan
Ondřej

Pokusím se to napsat nějak obecně.
$ \frac{a}{b} \cdot \frac{c}{c} = \frac{ac}{bc} $
Tato úprava je možná (pokud c není nula) a hodnota se tím nemění.

$ \frac{a}{b} + \frac{c}{d} = \frac{ad}{bd} + \frac{cb}{db} = \frac{ad + cb}{db} $

Tady jsem oba zlomky rozšířil, aby měly stejného jmenovatele. Snad je to srozumitelné.

#8 23. 11. 2008 21:02 — Editoval O.o (23. 11. 2008 21:04)

O.o
Veterán

↑ halogan:

Nevím, jestli ho tohle také trochu nezmate .). Z vlastní zkušenosti si pamatuji, že na základní škoel většinou nemají, žáci, moc v oblibě obecné vzorce.

EDIT: Heh, překouknul jsem se, ta písmenka v texu jsou tak malinkatá .), omlouvám se halogan .)

#9 23. 11. 2008 21:05

pavlos
Reputace:   

a mohu se jeste zeptat na tento!
$\frac{1+x}{xz}-\frac{y-1}{yz}=$

#10 23. 11. 2008 21:13 — Editoval O.o (23. 11. 2008 21:17)

O.o
Veterán

↑ pavlos:

Zksu vytvořit společný jmenovatel. Už ti s tím dost pomohl halogan, podle jeho návodu by jsi s tím mohl hnout.

Tzn. zkus se napsat, alespoň část tvého postupu, aby jsme to tu neřešili jen my ;). Takhle bys se toho moc nenaučil..

EDIT: Společný jmenovatel. Už název ti napovídá, že v něm budou věci, které můžeš rozdělit mezi všechyn zlomky (jmenovatele) - prostě je tam jmenovatel z prvního zlomku i jmenovatel z druhého (třetího, čtvrtého, ...), jen si to zkus nekomplikovat tím, že ty jmenovatele pouze vynásobíš. Nejprve se nad tím zamysli, jde o to, dostat takový jmenovatel, ve kterém jsou obsaženy jmenovatele zlomků, které chceme sečíst nebo odečíst, ok?

#11 23. 11. 2008 21:18

pavlos
Reputace:   

O.o napsal(a):

↑ pavlos:

Zksu vytvořit společný jmenovatel. Už ti s tím dost pomohl halogan, podle jeho návodu by jsi s tím mohl hnout.
Tzn. zkus se napsat, alespoň část tvého postupu, aby jsme to tu neřešili jen my ;). Takhle bys se toho moc nenaučil..

$\frac{1+x}{xz}-\frac{y-1}{yz}= \frac{[1+x].x+[y-1].y}{xyz} =$
muj pokus....

#12 23. 11. 2008 21:21

O.o
Veterán

↑ pavlos:

To není správně, ale jsi na dobré cestě. Společný jmenovatel se ti povedl (bingo!) :). Jestli ti můžu proadit, tak vezmi ten společný jmenovatel a vynásob jím celý ten první zlomek pak dej to minus (to jsi tam asi zapomněl napsat, že?) znovu vezmi celý ten společný jmenovatel a vynásob jím druhý zlomek. Tam se ti to pěkně pokrátí a ty sem napíšeš tvůj výsledek, ano?

PS: Psal jsem jen to, co bude v čitateli, jmenovatel je správně, tak se k němu nevracím, ok?

#13 23. 11. 2008 21:22

halogan
Ondřej

↑ pavlos:

Skoro.

Prvni citatel (1+x) nenasobis x, ale y! Protoze v prvnim jmenovateli y prave chybi.

A druhy citatel nasobis x, protoze ten chybi ve jmenovateli druheho zlomku.

A take musis tyto hodnoty odecist, ne secist.

#14 23. 11. 2008 21:24

O.o
Veterán

↑ halogan:

Hehe, ahoj :),
už se ti tu nebudu plést. Nemá cenu, aby jsme sem psali oba. Obzvlášť, když už to máš tak pěkně rozepsané, tak já se zatím loučím a jdu se mrknout na výpočty z chemie ;)

Zatím se mějte pěkně ♦.♦

#15 23. 11. 2008 21:36 — Editoval pavlos (23. 11. 2008 21:38)

pavlos
Reputace:   

O.o napsal(a):

↑ pavlos:

To není správně, ale jsi na dobré cestě. Společný jmenovatel se ti povedl (bingo!) :). Jestli ti můžu proadit, tak vezmi ten společný jmenovatel a vynásob jím celý ten první zlomek pak dej to minus (to jsi tam asi zapomněl napsat, že?) znovu vezmi celý ten společný jmenovatel a vynásob jím druhý zlomek. Tam se ti to pěkně pokrátí a ty sem napíšeš tvůj výsledek, ano?

PS: Psal jsem jen to, co bude v čitateli, jmenovatel je správně, tak se k němu nevracím, ok?

Ok,misto - sem omilem napsal +...
Du na to
$\frac{1+x}{xz}.\frac{xyz}{1}-\frac{y-1}{yz}.\frac{xyz}{1}=\frac{xy-xy}{xyz}$
nevim,asi blbost co?....:)

#16 23. 11. 2008 21:44 — Editoval O.o (23. 11. 2008 21:48)

O.o
Veterán

↑ pavlos:

Já se do toho tedy ještě jednou - naposledy .) - připletu.

Když zkrátíš první zlomek, tak dostaneš: (1+x)y
Když zkrátíš druhý zlomek, tak dostaneš: (y-1)x

Mezi tím necháš minus, tzn: (1+x)y-(y-1)x

Když to pak roznásobíš, tak ti vyjde: 1y+xy-(xy-1x) = 1y+xy-xy+1x = y+x

EDIT:

Krátí se to asi takhle:

$  \frac{1+x}{\not{xz}}\cdot\frac{y\not{xz}}{1} - \frac{y-1}{\not{yz}} \cdot \frac{x\not{yz}}{1} = \frac{1+x}{1}\cdot\frac{y}{1} - \frac{y-1}{1} \cdot \frac{x}{1}  $

Podle mne jsi to jen špatně roznásobil, vkaždém případě, teď už by to mohlo být drobánek jasnější, oki?

Pokud jsem se někde přepsal, stane se ;)

#17 23. 11. 2008 21:48 — Editoval halogan (23. 11. 2008 21:53)

halogan
Ondřej

↑ pavlos:

Tak takhle bohužel ne :)

Ty nemůžeš násobit jen tak xyz/1. Musíš násobit (rozšiřovat) zlomkem, který má stejného čitatele i jmenovatele.

Najdi si jiný příklad, tento ti ukážu.

$ \frac{1+x}{xz} - \frac{y-1}{yz} = \nl \frac{1+x}{xz}\cdot \frac{y}{y} - \frac{y-1}{yz} \cdot \frac{x}{x} = \nl \frac{y\cdot (1+x)}{xyz} - \frac{x\cdot (y-1)}{xyz} = \nl \frac{y+yx}{xyz} - \frac{xy - x)}{xyz} = \nl \frac{y+yx - (xy - x)}{xyz} = \nl \frac{y+yx - xy + x}{xyz} = \nl = \frac{y+x}{xyz} $

Ty rovnitka maj bejt na zacatku, vim :)

Edit: Diky O.o, prekoukl jsem se.

#18 23. 11. 2008 21:51 — Editoval O.o (23. 11. 2008 21:57)

O.o
Veterán

↑ halogan:

Rovnítka bych tolik neřešil, jen jsi se tam kousek upsal při roznásobování závorky xkem, jinak by jsme měl idojít ke stejnému výsledku, nebo ne? :)

EDIT: Jinak, aby jsme tě nepletli. halogan ti uakzuje, jak to řešit, tak trochu komplexněji (rozumněj hezčeji ;)). Já jsem ti ukázal, jak přijít na čittatel, když vyplodíš jmenovatel. Jmenovatel bývá najít často méně složité, než správně přepsat čitatel (to mám jen okoukané od přátel, když se v tom trochu topí ;)). Ve směs je to, ale obojí to samé. ;)

#19 23. 11. 2008 21:51

pavlos
Reputace:   

Konecne,
Fakt moc díky ti....vám...
Konecne sem to pochopil! HURÁÁ
Zachranili ste me.....

#20 23. 11. 2008 21:56

O.o
Veterán

↑ pavlos:

Ehm, nerad bych ti kazil tuhle, skoro, vánoční náladu, ale na výsledky v učebnicích vždy nedej. Chyby se najdou často a ve výsledcích obzvláště ;). Lepší je, když si to dokážeš nějak zkontrolvoat sám.

Tady u toho ti například stačí, když si zvolíš nějaké číslo za x a nějaké jiné za y. Dosadíš do toho, co ti vyjde na konci (výsledek si někam napíšeš) a pak dosadíš stejná čísla do toho úplně původního (nebo toho, kde si nejsi sto procentně jistý úpravou) a pokdu se ty výsledyk rovnají, tak jsi psotupoval správně ;)

#21 23. 11. 2008 22:13

pavlos
Reputace:   

O.o napsal(a):

↑ pavlos:

Ehm, nerad bych ti kazil tuhle, skoro, vánoční náladu, ale na výsledky v učebnicích vždy nedej. Chyby se najdou často a ve výsledcích obzvláště ;). Lepší je, když si to dokážeš nějak zkontrolvoat sám.

Tady u toho ti například stačí, když si zvolíš nějaké číslo za x a nějaké jiné za y. Dosadíš do toho, co ti vyjde na konci (výsledek si někam napíšeš) a pak dosadíš stejná čísla do toho úplně původního (nebo toho, kde si nejsi sto procentně jistý úpravou) a pokdu se ty výsledyk rovnají, tak jsi psotupoval správně ;)

;)

Zápatí