Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ pavlos:
Přehazuje se na společný jmenovatel (když ho nemůžeš najít, tak zkus prostě vynásobit všechny jmenovatele - to jen když by jsi byl v testu v koncích, atp.. ;))
Jinak kdybych ti to nějak zkusil trochu rozepsat, tak by se to dalo napsat takto (napíši ti jen mezikrok, určitě poznáš, kam patří ;)):
↑ pavlos:
No, jak na tvůj příkald máš napsané v příspěvcích: ↑ O.o:, ↑ halogan:.
Nechápu nějak jak jsi přišel na s*3s+1? Rozepsal jsem to sčítání v minulém příspěvku.
Jen k tomu násobení, s*3s+1 = 3s^2+1, zatímco s*(3s+1) = 3s^2 + s. Ale u tohohle příkladu ti nic takového nevyjde, tohle jsem ti jen rozepsal, aby jsi věděl, jak to násobit ;)
Pokusím se to napsat nějak obecně.
Tato úprava je možná (pokud c není nula) a hodnota se tím nemění.
Tady jsem oba zlomky rozšířil, aby měly stejného jmenovatele. Snad je to srozumitelné.
↑ halogan:
Nevím, jestli ho tohle také trochu nezmate .). Z vlastní zkušenosti si pamatuji, že na základní škoel většinou nemají, žáci, moc v oblibě obecné vzorce.
EDIT: Heh, překouknul jsem se, ta písmenka v texu jsou tak malinkatá .), omlouvám se halogan .)
↑ pavlos:
Zksu vytvořit společný jmenovatel. Už ti s tím dost pomohl halogan, podle jeho návodu by jsi s tím mohl hnout.
Tzn. zkus se napsat, alespoň část tvého postupu, aby jsme to tu neřešili jen my ;). Takhle bys se toho moc nenaučil..
EDIT: Společný jmenovatel. Už název ti napovídá, že v něm budou věci, které můžeš rozdělit mezi všechyn zlomky (jmenovatele) - prostě je tam jmenovatel z prvního zlomku i jmenovatel z druhého (třetího, čtvrtého, ...), jen si to zkus nekomplikovat tím, že ty jmenovatele pouze vynásobíš. Nejprve se nad tím zamysli, jde o to, dostat takový jmenovatel, ve kterém jsou obsaženy jmenovatele zlomků, které chceme sečíst nebo odečíst, ok?
O.o napsal(a):
↑ pavlos:
Zksu vytvořit společný jmenovatel. Už ti s tím dost pomohl halogan, podle jeho návodu by jsi s tím mohl hnout.
Tzn. zkus se napsat, alespoň část tvého postupu, aby jsme to tu neřešili jen my ;). Takhle bys se toho moc nenaučil..
muj pokus....
↑ pavlos:
To není správně, ale jsi na dobré cestě. Společný jmenovatel se ti povedl (bingo!) :). Jestli ti můžu proadit, tak vezmi ten společný jmenovatel a vynásob jím celý ten první zlomek pak dej to minus (to jsi tam asi zapomněl napsat, že?) znovu vezmi celý ten společný jmenovatel a vynásob jím druhý zlomek. Tam se ti to pěkně pokrátí a ty sem napíšeš tvůj výsledek, ano?
PS: Psal jsem jen to, co bude v čitateli, jmenovatel je správně, tak se k němu nevracím, ok?
↑ pavlos:
Skoro.
Prvni citatel (1+x) nenasobis x, ale y! Protoze v prvnim jmenovateli y prave chybi.
A druhy citatel nasobis x, protoze ten chybi ve jmenovateli druheho zlomku.
A take musis tyto hodnoty odecist, ne secist.
↑ halogan:
Hehe, ahoj :),
už se ti tu nebudu plést. Nemá cenu, aby jsme sem psali oba. Obzvlášť, když už to máš tak pěkně rozepsané, tak já se zatím loučím a jdu se mrknout na výpočty z chemie ;)
Zatím se mějte pěkně ♦.♦
O.o napsal(a):
↑ pavlos:
To není správně, ale jsi na dobré cestě. Společný jmenovatel se ti povedl (bingo!) :). Jestli ti můžu proadit, tak vezmi ten společný jmenovatel a vynásob jím celý ten první zlomek pak dej to minus (to jsi tam asi zapomněl napsat, že?) znovu vezmi celý ten společný jmenovatel a vynásob jím druhý zlomek. Tam se ti to pěkně pokrátí a ty sem napíšeš tvůj výsledek, ano?
PS: Psal jsem jen to, co bude v čitateli, jmenovatel je správně, tak se k němu nevracím, ok?
Ok,misto - sem omilem napsal +...
Du na to
nevim,asi blbost co?....:)
↑ pavlos:
Já se do toho tedy ještě jednou - naposledy .) - připletu.
Když zkrátíš první zlomek, tak dostaneš: (1+x)y
Když zkrátíš druhý zlomek, tak dostaneš: (y-1)x
Mezi tím necháš minus, tzn: (1+x)y-(y-1)x
Když to pak roznásobíš, tak ti vyjde: 1y+xy-(xy-1x) = 1y+xy-xy+1x = y+x
EDIT:
Krátí se to asi takhle:
Podle mne jsi to jen špatně roznásobil, vkaždém případě, teď už by to mohlo být drobánek jasnější, oki?
Pokud jsem se někde přepsal, stane se ;)
↑ pavlos:
Tak takhle bohužel ne :)
Ty nemůžeš násobit jen tak xyz/1. Musíš násobit (rozšiřovat) zlomkem, který má stejného čitatele i jmenovatele.
Najdi si jiný příklad, tento ti ukážu.
Ty rovnitka maj bejt na zacatku, vim :)
Edit: Diky O.o, prekoukl jsem se.
↑ halogan:
Rovnítka bych tolik neřešil, jen jsi se tam kousek upsal při roznásobování závorky xkem, jinak by jsme měl idojít ke stejnému výsledku, nebo ne? :)
EDIT: Jinak, aby jsme tě nepletli. halogan ti uakzuje, jak to řešit, tak trochu komplexněji (rozumněj hezčeji ;)). Já jsem ti ukázal, jak přijít na čittatel, když vyplodíš jmenovatel. Jmenovatel bývá najít často méně složité, než správně přepsat čitatel (to mám jen okoukané od přátel, když se v tom trochu topí ;)). Ve směs je to, ale obojí to samé. ;)
↑ pavlos:
Ehm, nerad bych ti kazil tuhle, skoro, vánoční náladu, ale na výsledky v učebnicích vždy nedej. Chyby se najdou často a ve výsledcích obzvláště ;). Lepší je, když si to dokážeš nějak zkontrolvoat sám.
Tady u toho ti například stačí, když si zvolíš nějaké číslo za x a nějaké jiné za y. Dosadíš do toho, co ti vyjde na konci (výsledek si někam napíšeš) a pak dosadíš stejná čísla do toho úplně původního (nebo toho, kde si nejsi sto procentně jistý úpravou) a pokdu se ty výsledyk rovnají, tak jsi psotupoval správně ;)
O.o napsal(a):
↑ pavlos:
Ehm, nerad bych ti kazil tuhle, skoro, vánoční náladu, ale na výsledky v učebnicích vždy nedej. Chyby se najdou často a ve výsledcích obzvláště ;). Lepší je, když si to dokážeš nějak zkontrolvoat sám.
Tady u toho ti například stačí, když si zvolíš nějaké číslo za x a nějaké jiné za y. Dosadíš do toho, co ti vyjde na konci (výsledek si někam napíšeš) a pak dosadíš stejná čísla do toho úplně původního (nebo toho, kde si nejsi sto procentně jistý úpravou) a pokdu se ty výsledyk rovnají, tak jsi psotupoval správně ;)
;)