Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 11. 2008 20:29

pavlos
Reputace:   

Lomene vyrazy Scit. a Odcit.

Mohl by ste mi nekdo napsat postup u toho prikladu?Uz sem to vypocital ale nejsem si jistej.$\frac{5s}{s}+\frac{3s+1}{2s}=?$
Vyslo mi bud $\frac{13s^2+s }{2s}$ a nebo $\frac{13s^2+1 }{2s}$ Muže mi nekdo tedy poradit....?

#2 23. 11. 2008 20:37 — Editoval O.o (23. 11. 2008 20:42)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Lomene vyrazy Scit. a Odcit.

↑ pavlos:

Přehazuje se na společný jmenovatel (když ho nemůžeš najít, tak zkus prostě vynásobit všechny jmenovatele - to jen když by jsi byl v testu v koncích, atp.. ;))

$  \frac{5s}{s}+\frac{3s+1}{2s}= \frac{(5s) \cdot 2 + 3s+1}{2s} = \frac{13s+1}{2s}  $

Jinak kdybych ti to nějak zkusil trochu rozepsat, tak by se to dalo napsat takto (napíši ti jen mezikrok, určitě poznáš, kam patří ;)):

$  \frac{(\frac{5s}{\not{s}} \cdot \frac{2\not{s}}{1}) + 3s+1}{2s} = \frac{(5s) \cdot 2 + 3s+1}{2s}  $

#3 23. 11. 2008 20:39

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Kvadrat urcite nevyjde.

Rozšíříš první zlomek $\frac{2}{2}$, takže budeš mít
$ \frac{10s}{2s} + \frac{3s + 1}{2s} = \frac{13s + 1}{2s}$

#4 23. 11. 2008 20:41

pavlos
Reputace:   

Takze kdyz je v pravem jmenovateli s a v level citateli 3s+1 tak se to s nezdvojnasobí?ja sem prave myslel ze s.3s+1 je 3s[nadruhou]+1  nebo +s
takze chapu dobre ze ne?

#5 23. 11. 2008 20:46

O.o
Veterán

↑ pavlos:

No, jak na tvůj příkald máš napsané v příspěvcích: ↑ O.o:, ↑ halogan:.

Nechápu nějak jak jsi přišel na s*3s+1?  Rozepsal jsem to sčítání v minulém příspěvku.

Jen k tomu násobení, s*3s+1 = 3s^2+1, zatímco s*(3s+1) = 3s^2 + s. Ale u tohohle příkladu ti nic takového nevyjde, tohle jsem ti jen rozepsal, aby jsi věděl, jak to násobit ;)

#6 23. 11. 2008 20:48

pavlos
Reputace:   

dohaje sem se v tom nejak zamotal :) ale uz to nejak poberu....
moc dik

#7 23. 11. 2008 20:56

halogan
Ondřej

Pokusím se to napsat nějak obecně.
$ \frac{a}{b} \cdot \frac{c}{c} = \frac{ac}{bc} $
Tato úprava je možná (pokud c není nula) a hodnota se tím nemění.

$ \frac{a}{b} + \frac{c}{d} = \frac{ad}{bd} + \frac{cb}{db} = \frac{ad + cb}{db} $

Tady jsem oba zlomky rozšířil, aby měly stejného jmenovatele. Snad je to srozumitelné.

#8 23. 11. 2008 21:02 — Editoval O.o (23. 11. 2008 21:04)

O.o
Veterán

↑ halogan:

Nevím, jestli ho tohle také trochu nezmate .). Z vlastní zkušenosti si pamatuji, že na základní škoel většinou nemají, žáci, moc v oblibě obecné vzorce.

EDIT: Heh, překouknul jsem se, ta písmenka v texu jsou tak malinkatá .), omlouvám se halogan .)

#9 23. 11. 2008 21:05

pavlos
Reputace:   

a mohu se jeste zeptat na tento!
$\frac{1+x}{xz}-\frac{y-1}{yz}=$

#10 23. 11. 2008 21:13 — Editoval O.o (23. 11. 2008 21:17)

O.o
Veterán

↑ pavlos:

Zksu vytvořit společný jmenovatel. Už ti s tím dost pomohl halogan, podle jeho návodu by jsi s tím mohl hnout.

Tzn. zkus se napsat, alespoň část tvého postupu, aby jsme to tu neřešili jen my ;). Takhle bys se toho moc nenaučil..

EDIT: Společný jmenovatel. Už název ti napovídá, že v něm budou věci, které můžeš rozdělit mezi všechyn zlomky (jmenovatele) - prostě je tam jmenovatel z prvního zlomku i jmenovatel z druhého (třetího, čtvrtého, ...), jen si to zkus nekomplikovat tím, že ty jmenovatele pouze vynásobíš. Nejprve se nad tím zamysli, jde o to, dostat takový jmenovatel, ve kterém jsou obsaženy jmenovatele zlomků, které chceme sečíst nebo odečíst, ok?

#11 23. 11. 2008 21:18

pavlos
Reputace:   

O.o napsal(a):

↑ pavlos:

Zksu vytvořit společný jmenovatel. Už ti s tím dost pomohl halogan, podle jeho návodu by jsi s tím mohl hnout.
Tzn. zkus se napsat, alespoň část tvého postupu, aby jsme to tu neřešili jen my ;). Takhle bys se toho moc nenaučil..

$\frac{1+x}{xz}-\frac{y-1}{yz}= \frac{[1+x].x+[y-1].y}{xyz} =$
muj pokus....

#12 23. 11. 2008 21:21

O.o
Veterán

↑ pavlos:

To není správně, ale jsi na dobré cestě. Společný jmenovatel se ti povedl (bingo!) :). Jestli ti můžu proadit, tak vezmi ten společný jmenovatel a vynásob jím celý ten první zlomek pak dej to minus (to jsi tam asi zapomněl napsat, že?) znovu vezmi celý ten společný jmenovatel a vynásob jím druhý zlomek. Tam se ti to pěkně pokrátí a ty sem napíšeš tvůj výsledek, ano?

PS: Psal jsem jen to, co bude v čitateli, jmenovatel je správně, tak se k němu nevracím, ok?

#13 23. 11. 2008 21:22

halogan
Ondřej

↑ pavlos:

Skoro.

Prvni citatel (1+x) nenasobis x, ale y! Protoze v prvnim jmenovateli y prave chybi.

A druhy citatel nasobis x, protoze ten chybi ve jmenovateli druheho zlomku.

A take musis tyto hodnoty odecist, ne secist.

#14 23. 11. 2008 21:24

O.o
Veterán

↑ halogan:

Hehe, ahoj :),
už se ti tu nebudu plést. Nemá cenu, aby jsme sem psali oba. Obzvlášť, když už to máš tak pěkně rozepsané, tak já se zatím loučím a jdu se mrknout na výpočty z chemie ;)

Zatím se mějte pěkně ♦.♦

#15 23. 11. 2008 21:36 — Editoval pavlos (23. 11. 2008 21:38)

pavlos
Reputace:   

O.o napsal(a):

↑ pavlos:

To není správně, ale jsi na dobré cestě. Společný jmenovatel se ti povedl (bingo!) :). Jestli ti můžu proadit, tak vezmi ten společný jmenovatel a vynásob jím celý ten první zlomek pak dej to minus (to jsi tam asi zapomněl napsat, že?) znovu vezmi celý ten společný jmenovatel a vynásob jím druhý zlomek. Tam se ti to pěkně pokrátí a ty sem napíšeš tvůj výsledek, ano?

PS: Psal jsem jen to, co bude v čitateli, jmenovatel je správně, tak se k němu nevracím, ok?

Ok,misto - sem omilem napsal +...
Du na to
$\frac{1+x}{xz}.\frac{xyz}{1}-\frac{y-1}{yz}.\frac{xyz}{1}=\frac{xy-xy}{xyz}$
nevim,asi blbost co?....:)

#16 23. 11. 2008 21:44 — Editoval O.o (23. 11. 2008 21:48)

O.o
Veterán

↑ pavlos:

Já se do toho tedy ještě jednou - naposledy .) - připletu.

Když zkrátíš první zlomek, tak dostaneš: (1+x)y
Když zkrátíš druhý zlomek, tak dostaneš: (y-1)x

Mezi tím necháš minus, tzn: (1+x)y-(y-1)x

Když to pak roznásobíš, tak ti vyjde: 1y+xy-(xy-1x) = 1y+xy-xy+1x = y+x

EDIT:

Krátí se to asi takhle:

$  \frac{1+x}{\not{xz}}\cdot\frac{y\not{xz}}{1} - \frac{y-1}{\not{yz}} \cdot \frac{x\not{yz}}{1} = \frac{1+x}{1}\cdot\frac{y}{1} - \frac{y-1}{1} \cdot \frac{x}{1}  $

Podle mne jsi to jen špatně roznásobil, vkaždém případě, teď už by to mohlo být drobánek jasnější, oki?

Pokud jsem se někde přepsal, stane se ;)

#17 23. 11. 2008 21:48 — Editoval halogan (23. 11. 2008 21:53)

halogan
Ondřej

↑ pavlos:

Tak takhle bohužel ne :)

Ty nemůžeš násobit jen tak xyz/1. Musíš násobit (rozšiřovat) zlomkem, který má stejného čitatele i jmenovatele.

Najdi si jiný příklad, tento ti ukážu.

$ \frac{1+x}{xz} - \frac{y-1}{yz} = \nl \frac{1+x}{xz}\cdot \frac{y}{y} - \frac{y-1}{yz} \cdot \frac{x}{x} = \nl \frac{y\cdot (1+x)}{xyz} - \frac{x\cdot (y-1)}{xyz} = \nl \frac{y+yx}{xyz} - \frac{xy - x)}{xyz} = \nl \frac{y+yx - (xy - x)}{xyz} = \nl \frac{y+yx - xy + x}{xyz} = \nl = \frac{y+x}{xyz} $

Ty rovnitka maj bejt na zacatku, vim :)

Edit: Diky O.o, prekoukl jsem se.

#18 23. 11. 2008 21:51 — Editoval O.o (23. 11. 2008 21:57)

O.o
Veterán

↑ halogan:

Rovnítka bych tolik neřešil, jen jsi se tam kousek upsal při roznásobování závorky xkem, jinak by jsme měl idojít ke stejnému výsledku, nebo ne? :)

EDIT: Jinak, aby jsme tě nepletli. halogan ti uakzuje, jak to řešit, tak trochu komplexněji (rozumněj hezčeji ;)). Já jsem ti ukázal, jak přijít na čittatel, když vyplodíš jmenovatel. Jmenovatel bývá najít často méně složité, než správně přepsat čitatel (to mám jen okoukané od přátel, když se v tom trochu topí ;)). Ve směs je to, ale obojí to samé. ;)

#19 23. 11. 2008 21:51

pavlos
Reputace:   

Konecne,
Fakt moc díky ti....vám...
Konecne sem to pochopil! HURÁÁ
Zachranili ste me.....

#20 23. 11. 2008 21:56

O.o
Veterán

↑ pavlos:

Ehm, nerad bych ti kazil tuhle, skoro, vánoční náladu, ale na výsledky v učebnicích vždy nedej. Chyby se najdou často a ve výsledcích obzvláště ;). Lepší je, když si to dokážeš nějak zkontrolvoat sám.

Tady u toho ti například stačí, když si zvolíš nějaké číslo za x a nějaké jiné za y. Dosadíš do toho, co ti vyjde na konci (výsledek si někam napíšeš) a pak dosadíš stejná čísla do toho úplně původního (nebo toho, kde si nejsi sto procentně jistý úpravou) a pokdu se ty výsledyk rovnají, tak jsi psotupoval správně ;)

#21 23. 11. 2008 22:13

pavlos
Reputace:   

O.o napsal(a):

↑ pavlos:

Ehm, nerad bych ti kazil tuhle, skoro, vánoční náladu, ale na výsledky v učebnicích vždy nedej. Chyby se najdou často a ve výsledcích obzvláště ;). Lepší je, když si to dokážeš nějak zkontrolvoat sám.

Tady u toho ti například stačí, když si zvolíš nějaké číslo za x a nějaké jiné za y. Dosadíš do toho, co ti vyjde na konci (výsledek si někam napíšeš) a pak dosadíš stejná čísla do toho úplně původního (nebo toho, kde si nejsi sto procentně jistý úpravou) a pokdu se ty výsledyk rovnají, tak jsi psotupoval správně ;)

;)

Zápatí